Politica

UDMR s-ar întoarce la masă cu PSD și PNL. Kelemen Hunor: ”Nu o să rămân supărat pe viață. Nu sunt tembel”

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, spune că nu va rămâne supărat pe viață după ieșirea formațiunii din coaliția cu PSD și PNL. „Suntem oameni maturi”, afirmă el, după întâlnirea privată cu Marcel Ciolacu, Viktor Orban și Sorin Grindeanu.

Întrebat la RFI dacă faptul că a participat la întâlnirea lui Viktor Orban cu Marcel Ciolacu înseamnă că își revizuiește relațiile cu PSD, după iritarea produsă la UDMR de ieșirea formațiunii din coaliție, Kelemen Hunor a răspuns:

”Nu am discutat astfel de probleme și o astfel de situație și nu se pune problema. Deci vă dați seama că nu o să rămân eu sau UDMR, nu o să rămân supărat pe viață. Nu sunt nici eu tembel, nici colegii mei. Nu am uitat, sunt extrem de deranjat că după doi ani și jumătate, când noi am făcut treaba așa cum trebuie, cu responsabilitate și cu rezultate, ne-am trezit în afara Guvernului. Asta este viața, ei așa au făcut calculele, dar ieri nu am abordat în nici un fel astfel de probleme de politică internă și nici nu era cazul să abordăm. Când eu am ceva de discutat cu Marcel Ciolacu, discut cu Marcel Ciolacu și el la fel, dacă are ceva de discutat cu mine, mă sună și discutăm. Deci din acest punct de vedere, suntem oameni maturi și putem rezolva noi treburile noastre. În acest moment, ei au majoritate, ei guvernează. Eu mă bucur că am participat la această întâlnire, că eu de ani de zile încerc să releg legăturile și relațiile politice dintre cele două state, fiindcă ăsta este interesul nostru comun”.

Reporter: Până la urmă, este în interesul comunității maghiare din România ca UDMR să întrețină relații cordiale cu PSD și PNL, pentru că banii pentru dezvoltarea comunității maghiare, o comunitate în mare parte săracă, vin de la bugetul de stat, prin tot felul de PNDL-uri, programul Anghel Saligny și așa mai departe, deci fondurile vin tot de la PSD și PNL.

Kelemen Hunor: Nu, nu vin nici de la PNL, nici de la PSD, vin de la bugetul României și vin din impozitele plătite și de maghiarii din România și de români și de toți. În doi ani și jumătate, noi am demonstrat că avem o viziune privind dezvoltarea comunităților locale și avem și rezultate și nu e vorba de bani când încercăm să avem relații cu oameni corecți și cu partidele politice democratice. Nu e vorba doar de bani și nu e vorba de bani în primul rând, că investițiile trebuie să meargă acolo unde e nevoie de investiții, dacă există viziune și așa mai departe. Aici este vorba despre o relație corectă între majoritate și minoritate, de încredere, de a-l accepta pe celălalt așa cum este și sigur, astea sunt lucrurile cele mai importante. Banii nu-i primești nici de la PNL, că nu sunt banii PNL-ului, nici de la PSD, că nu sunt banii PSD-ului.

Reporter: Ei îi controlează, ei sunt la guvernare, ei dau drumul la robinet.

Kelemen Hunor: Așa e la Guvern. Când ai câștigat alegerile, când guvernezi, într-adevăr, controlezi bugetul, decizi despre politicile bugetare. Când vor veni alții, ei vor decide. Așa e și în Franța, așa e și în Italia, în Marea Britanie, chiar și în America. Dar cum ar trebui să fie? Ești la guvernare și nu tu controlezi bugetul? Ar fi culmea.

Ce au discutat Ciolacu și Orban?

Potrivit liderului UDMR, cei doi premieri au discutat despre „proiecte mari, despre lucruri care pot fi făcute împreună în anii care urmează, despre proiecte majore pentru ambele țări”, precum cel al unei linii de tren de mare viteză între București și Budapesta.

A doua temă: Viktor Orban a spus că așteaptă investitori români în Ungaria și ar fi de dorit să vină investitori puternici din România în Ungaria.

Cea de a treia temă de discuție a vizat aderarea României la Schengen, blocată de Austria. Mai exact, cum ar putea Ungaria să ajute România, dacă țara noastră nu va fi primită în spațiul european de liberă circulație în acest an.

  • ”România așteaptă și face eforturi de a intra în spațiul Schengen în a doua jumătate a anului 2023, sub președinția spaniolă (a Consiliului UE – n.r).
  • Apoi, urmează jumătate de an cu alegerile europarlamentare, anul viitor, și sub președinția maghiară, în a doua parte a anului viitor, iarăși există o posibilitate (de aderare a României la Schengen -N.R.), dacă nu se închide dosarul în 2023.
  • Aici, Orban a spus că Ungaria susține, a susținut și anul trecut și acum doi ani aderarea României la spațiul Schengen. A fost o discuție informală și foarte constructivă, spun eu”, a declarat Kelemen Hunor la RFI.