Editorial

Ucu Rus, considerat de jurnalistul GSP Costin Ștucan drept Forța din spatele lui Neluțu Varga

Scris de 5,650

„Cu două săptămâni înainte de seara clujeană a Sfântului Bartolomeu, Marius Șumudică a primit un telefon care i-a produs o stare inexplicabilă de nesiguranță. Presa scria că urmează să fie dat afară dacă nu califică echipa în grupele Europa League, iar la celălalt capăt al firului era Ioan “Ucu” Rus, unul dintre cei mai temuți, influenți și bogați oameni politici din România postdecembristă” – așa își începe editorialul de pe GSP, jurnalistul Costin Ștucan.

Mai multe despre acest subiect, aflați din editorialul jurnalistului, pe care îl redăm mai jos integral:

În momentul în care a dat drumul camerei telefonului mobil pentru a filma scenele uluitoare petrecute într-un birou al stadionului din Cluj, oficialul anonim al Stelei Roșii Belgrad habar nu avea că asistă la o descărcare de putere în forță.

Sub privirea sa uimită, doi masori, mai mulți bodyguarzi, juriști, președintele și câțiva jucători ai clubului advers se îmbrânceau, își împărțeau pumni, se strângeau de gât, aparent o răfuială alimentată de nervii necalificării. De fapt, cu fiecare lovitură se descărca o tensiune care, printr-o voință misterioasă și atotcuprinzătoare, a rupt o falie tectonică uriașă din clubul CFR.

Urmarea imediată a fost îndepărtarea din club a antrenorului Marius Șumudică și a președintelui Marian Copilu, iar la rând vin acum jucătorii care au avut nesăbuința să-și declare sprijinul pentru cei doi. Întreaga acțiune a fost premeditată.

Cu două săptămâni înainte de seara clujeană a Sfântului Bartolomeu, Marius Șumudică a primit un telefon care i-a produs o stare inexplicabilă de nesiguranță. Presa scria că urmează să fie dat afară dacă nu califică echipa în grupele Europa League, iar la celălalt capăt al firului era Ioan “Ucu” Rus, unul dintre cei mai temuți, influenți și bogați oameni politici din România postdecembristă. 

“Marius, stai liniștit! Nu se pune problema să pleci. Mai vorbim în iarnă și vedem atunci”, le-a povestit Șumudică apropiaților că i-ar fi transmis fostul ministru de Interne din guvernul Năstase. Deși Rus nu figurează nicăieri în actele clubului CFR Cluj, antrenorul a ascultat încordat, cu un respect dus până aproape de slugărnicie. 

Necunoscut publicului, dar un fapt știut de toată lumea din club, Ioan Rus se comportă ca adevăratul patron al CFR Cluj. Martorii au descris că în cantonamentul de vară din Austria, fostul ministru a mers cu echipa și a dat tot timpul impresia că este cel mai important om din structura campioanei României din ultimele patru sezoane. Rus le ține discursuri motivaționale jucătorilor, le face cadouri, iar în deplasările pentru meciurile europene este conducătorul delegației.

Influența lui s-a concretizat șocant în 2019, în timpul deplasării pentru meciul cu Celtic. În ziua întoarcerii în țară, aeroportul din Glasgow a fost închis din cauza unei amenințări cu bombă. Ioan Rus a dat un singur telefon, iar charterul CFR-ului a primit aprobare de decolare. Autocarul a dus echipa într-un aeroport paralizat, spre uimirea angajaților scoțieni care nu înțelegeau cum poate fi încălcată interdicția oficială.

Pe cine a sunat Rus rămâne un mister. La fel de misterios este sprijinul său pentru un club despre care în 2010 declara că l-ar dori unit cu rivala U Cluj. Până și Dumitru Dragomir vorbește cu precauție despre acest subiect. 

Acum câteva zile, la GSP Live, guralivul fost șef al Ligii a declarat în direct: “Nu mă așteptam ca în inima Ardealului să fie atâta brambureală și atâta lipsă de tact. Dar acolo au intervenit alți oameni politici și nu neapărat Varga. Poate sunt informat eu greșit. Dacă s-a pus presiune pe Varga, și el rândul lui a pus presiune pe alții. Nu pot eu să dezvolt această chestie pentru că nu stăpânesc atât de bine situația. Sunt multe zvonuri. Simbioza între Ardeal și Șumudică nu putea fi făcută. Erau incompatibili. Aș putea să dezvolt fraza asta, dar mă gândesc că nu e bine” 

Jurnalist: E ceva care duce într-o zonă gri? 

Dragomir: Da, aș intra prea mult în zona politică și nu cred că se mai asortează cu poziția mea de pensionar.

Jurnalist: Sunt zvonuri că Ioan Rus și Vasile Dâncu erau nemulțumiți de Șumudică… 

Dragomir: Păi, dacă or fi banii lor, atunci n-ai ce să spui. 

Dragomir știe măsura oamenilor politici de după Revoluție, mai ales dacă aceștia vin din rezervorul de cadre al Partidului Comunist Român: “Am o impresie extraordinară despre Rus. Îl cunosc de pe timpul lui Ceașcă. Era tare de tot. Era unul dintre oamenii tari ai Partidului. Eram tare și eu, dar el era mai tare decât mine. Rus e un tip deștept, cu carte”. 

Respectul lui Dragomir are o explicație. În februarie 2020, fostul președinte de la CFR, Iuliu Mureșan, susținea că Arpad Paskzany – finanțatorul care a dus clubul din Liga 3 până Champions League – a fost supus unor presiuni mari să cedeze clubul: “Vă zic sigur că au fost presiuni, dar nu pot să vă dau amănunte. A fost presat și a fost mai bine pentru el să plece.   

Reporter: Probabil era legat de dosarul de la DIICOT…”Pleacă sau îi dăm drumul dosarului!” 

Mureșan: De mai multe lucruri care s-au întâmplat. Știți că la noi sunt unii pe care îi aleg anumite organe din anumite motive și te tot toacă. Și spre alții nu se uită nimeni niciodată.  

Coincidență sau nu, după ce i-a lăsat clubul și o altă afacere din Cluj lui Neluțu Varga, dosarul prin care procurorii DIICOT demonstrau evaziunea fiscală de la CFR făcută de Paszkany s-a blocat într-un sertar și acolo a rămas. La CFR, finanțator a apărut Marian Băgăcean, un contabil anonim acționar în câteva firme de apartament ale căror cifre de afaceri nu ar credita nici măcar o investiție într-un club de Liga 4. Un tip fără nicio pasiune pentru fotbal, Băgăcean e de fapt interfața lui Neluțu Varga, un om de afaceri controversat asociat cu lumea interlopă.

În ultimii ani, în spațiul public a fost acreditată informația că Varga e adevăratul patron, deși nu apare în acte. Dar, ca într-un lanț trofic subteran, Varga se dovedește doar brațul de forță al investiției, omul care trimite bodyguarzii la vestiar după un meci european pentru a-i cafti pe președinte Copilu, pe juristul Ivașcu și pe alți oameni incomozi.

În spatele lui Varga stă o forță atotvăzătoare și atotcuprinzătoare care gândește strategia clubului, făcând-o în același spirit balcanic specific fotbalului românesc. În ciuda celor patru titluri consecutive, balanța contabilă a CFR-ului e pe roșu, o hemoragie financiară predictibilă, dar neacoperită de niciun plan serios de business. Singura proiecție solidă de venit o reprezintă nesigurele fonduri UEFA acordate pentru participarea în cupele europene. Din cauza ratării bonusurilor din Champions League – un vis nerealist – și din Europa League, capul lui Șumudică s-a rostogolit în țărână alături de cel al lui Copilu.

Forța din spatele clubului s-a orientat spre Dan Petrescu, antrenorul care a demonstrat că poate compensa lipsa de anvergură a jucătorilor de la CFR cu adversari mult mai puternici din cupele europene. E o mișcare facilă în încercarea de a stoarce cât mai mulți bani din fondurile Conference League. 

Între timp, însă, și Petrescu a simțit voința forței. L-a propus președinte pe Florin Prunea, însă Forța a spus categoric “Nu”. Întâmplător sau nu, alături de Rus, în grupul care influențează CFR Cluj se află și Vasile Dâncu, protectorul lui Răzvan Burleanu, președintele FRF. Iar Prunea i-a contestat dur pe Dâncu și Burleanu în mai toate ieșirile sale publice. 

În loc de Prunea, Petrescu l-a primit înapoi pe Bogdan Mara, un tip comod pe care Neluțu Varga îl controlează cu puțin efort. Lanțul trofic de la CFR se repoziționează piesă cu piesă, dar cu liderii supremi rămași la locurile lor. Miza normală ar fi acum împiedicarea unui faliment iminent în condițiile în care mecanismul financiar de finanțare a clubului ar fi transparent. 

Dar Forța pare să aibă capacitatea de a produce fonduri din cer la fel cum reușește să obțină culoare de zbor pe un aeroport scoțian închis pentru restul lumii.

 

sursa foto: cotidianul.roULTIMA ORĂ

 • Acum 5 hours PubliNews
  Prima finantare blue IFC sprijina, prin BT, folosirea sustenabila a apei
 • Acum 12 hours Din oras
  Fiindcă de peste un deceniu cablurile din Cluj-Napoca nu au fost integral îngropate, un clujean cere prin bugetarea participativă măcar înălțarea cablurilor care pot fi atinse cu mâna
 • Acum 13 hours Politica
  #ECHIPA_CÂȘTIGĂTOARE a pierdut și președinția Sectorului 3 București. Așteptăm, cu interes, ziua ejectării din fruntea Senatului
 • Acum 13 hours In vizor
  Hop și Boc să se lipească de imaginea celor 8 bacalaureați de nota 10 din acest an! Ar trebui să ne fie rușine, nu să ne felicităm!
 • Acum 14 hours Politica
  Guvernul, măciucă la buzunarele românilor: Crește impozitul pe dividende de la 5% la 8% începând de anul viitor. Cresc accizele la alcool și tutun, cresc impozitele la jocurile de noroc, TVA pentru băuturile cu zahăr crește la 19%
 • Acum 14 hours Sanatate
  În două săptămâni, numărul clujenilor internați cu COVID-19 s-a dublat. N-am scăpat de pandemie
 • Acum 15 hours Politica
  PSD declanșează alegeri în organizațiile care au câștigat alegerile locale din 2020, iar în celelalte organizații începe ”reorganizarea”. Filiala Cluj a ”înfrânt” pe linie
 • Acum 15 hours Din oras
  Încă un ”rând” de amânare de termen pentru licitația de proiectare și execuție a metroului din Cluj
 • Acum 15 hours Din oras
  Accident pe Regele Ferdinand, în față la Central: șoferul a pierdut controlul volanului și a intrat pe trotuar
 • Acum 15 hours Politica
  S-A DAT COMANDA: REPER, Dacian Cioloș, în barca noului partid, ADUNAREA! Încă trei parlamentari au părăsit azi USR
 • Acum 16 hours PubliNews
  Ferestre și uși la preț de producător, exclusiv pentru bistrițeni, de la TeraGlass
 • Acum 16 hours Din oras
  „Modernizarea locurilor de joacă” părăginite din Cluj-Napoca, solicitată prin procesul de bugetare participativă: „Unele locuri de joacă nu au mai fost modernizate de mult timp”
 • Acum 16 hours In vizor
  Sindicaliștii din Penitenciarul Gherla aduc acuze grave actualului șef al Secției Exterioare de femei Cluj-Napoca: ”Probleme cu alcoolul. Înjură subordonații. Nu a fost sancționat”
Citește și...
UMILĂ OPINIE Editorial

Burlescul fotbalului românesc

Adică despre grotescul situaţiei de a face sport cu cocalari, bişniţari şi săgeţi cu muci […]

Recomandările redacției
TOP CITITE