In vizor

Ionuț Rusu a fost sancționat doar cu 10% din salariu/3 luni după achizițiile scandaloase din bani publici de la Sala Polivalentă: „Această problemă nu mai există nici faptic, nici scriptic”. Tarcea: Nu discutăm de un prejudiciu

Achizițiile scandaloase din bani publici de la Sala Polivalentă par să fi reprezentat un mizilic pentru administrația locală. Managerul Ionuț Rusu a fost sancționat doar cu 10% din salariu pentru o perioadă de 3 luni. Președintele Consiliului de Administrație al Sălii Polivalente consideră că „problema nu mai există”, iar viceprimarul Tarcea îi ia apărarea managerului penelist Ionuț Rusu: „Nu discutăm de un prejudiciu, ci de o chestiune de oportunitate” în privința achizițiilor. USRPlus a cerut demisia directorului de la Sala Polivalentă. 

De menționat că primarul Emil Boc, prezent în cadrul ședinței și la discuția care-l viza pe directorul Sălii Polivalente, nu a reacționat în nici un fel pe subiect și s-a abținut să intervină. 

În ședința de Consiliu local de joi, consilierul USRPlus Alexandra Oană a propus mandatarea Adrianei Cristian (USRPlus) în adunarea generală a Sălii Polivalente pentru a reprezenta interesele municipiului Cluj-Napoca, semnalând că în raportul de activitate nu este făcută nici o mențiune privind achizițiile scandaloase din bani publici operate de managerul Ionut Rusu în primăvara acestui an:

„Atunci, domnule primar Emil Boc, ați avut o atitudine indulgentă și în loc să cereți demisia, ați luat apărarea directorului Ionuț Rusu, colegul dumneavoastră de partid. 

Promisiunea unei investigații a rămas promisiune.

Am constatat cu surprindere că în acest raport nu există absolut nici o referință la situația cheltuielilor nejustificate făcute de conducerea Sălii Polivalente”, a atras atenția Alexandra Oană. 

USRPlus a propus astfel mandatarea Adrianei Cristian în AGA Sala Polivalentă. 

Consilierii PNL-iști l-au propus, în schimb, pe Irimie Andrei. 

Petru Călian, președintele CA Sala Polivalentă

„Consiliul de Administrație a luat act de ceea ce s-a vehiculat în spațiul public, iar în urma dezbaterilor și analizei pe care am efectuat-o pe acest subiect am ajuns la următoarea concluzie:

Achizițiile la care se face referire s-au făcut fără o oportunitate categorică, fapt pentru care pentru a elimina orice suspiciune de achizițiile la care se face referire s-au luat următoarele măsuri:

Prima măsură vizează ca acele echipamente, acele articole de îmbrăcăminte să fie imputate sau practic să fie recuperate la buget astfel încât domnul director Ionuț Rusu a achitat contravaloarea acestor articole de îmbrăcăminte.

În privinţa articolelor sportive la care s-a făcut referire în spațiul public, fac precizarea că acele articole sportive au fost returnate producătorului sau comerciantului, fiind făcută și factură de retur, astfel încât nici această problemă nu mai există nici faptic, nici scriptic, problema fiind rezolvată.

În privința problemei legate de achiziția de produse de protocol, băuturi şi alte produse, fac precizarea că acele produse care nu s-au consumat și care au rămas sigilate și au putut să fie returnate, au fost returnate comerciantului, iar diferența – contravaloarea produselor consumate – a fost de asemenea acoperită din punct de vedere financiar de către domnul Ionuț Rusu. 

Concret, pentru lipsa de oportunitate sau pentru inoportunitatea cheltuielilor aduse în discuție, membrii Consiliului de Administrație au dispus sancționarea directorului general Ionuț Rusu cu diminuarea drepturilor salariale într-un procent de 10% pe o perioadă de 3 luni. 

Fac precizarea că acest raport a fost semnat de către toți membrii Consiliului de Administrație”, a declarat președintele CA Sala Polivalentă Petru Călian. 

Alexandra Oană (USRPlus): 

„E bine că s-a recuperat prejudiciul, dar pasul următor ar trebui să fie o sancţiune reală. 

Diminuarea drepturilor salariale cu 10% nu este o sancţiune pe măsura prejudiciului adus. 

E până la urmă şi o problemă de încredere referitoare la cum se va folosi bunul public în viitor, iar pentru asta am fi vrut să vedem o demisie, a declarat Alexandra Oană.
 

Viceprimarul Dan Tarcea i-a luat însă apărarea directorului penelist al Sălii Polivalente, Ionuț Rusu

„Aș vrea să fac o precizare.

 Aici NU discutăm de un prejudiciu, pentru că NU au fost niște achiziţii nelegale, discutăm de niște achiziții care nu au fost oportune. 

Este o diferenţă dintre un prejudiciu, din a fura, şi a face nişte cheltuieli care nu sunt oportune. Ori în această situație au fost niște cheltuieli neoportune, să spun, în situația în care ne aflăm.

În al doilea rând, să ştiţi că sancţiunile pornesc de la avertisment, diminuarea salariului pe 1 lună, 2, 3, şi abia după aceea demiterea, dacă sunt îndeplinite toate condițiile.

Deci este sancțiune din Codul Muncii, este aplicată conform prevederilor din Codul Muncii, având în vedere că nu discutăm de un prejudiciu, ci de o chestiune de oportunitate, a declarat viceprimarul PNL, Dan Tarcea. 

La final, Andrei Irimie a fost mandatat din partea Consiliului local în cadrul Adunării Generale a Acționarilor Sălii Polivalente cu 19 voturi „pentru”, 4 voturi împotrivă și 1 abținere. 

Proiectul – privind mandatarea unui consilier local pentru a reprezenta interesele Municipiului Cluj-Napoca, prin Consiliul local, în cadrul Adunării Generale Ordinare a Acționarilor Societății Sala Polivalentă S.A., care va avea loc în data de 23.09.2021, ora 14 (prima convocare) și, respectiv, 24.09.2021, ora 14 (a doua convocare). Proiect din inițiativa primarului – poate fi consultat AICI

CITEȘTE ȘI: BOC, despre achizițiile scandaloase din bani publici de la Sala Polivalentă: „Dacă sunt ilegale, să i le impute managerului. Aș da o diminuare de 30% din salariu”

Sala Polivalentă a cheltuit, în plină pandemie, în preajma sărbătorilor de Paști, suma de 7.350 de lei pe zece articole de îmbrăcăminte pentru bărbați de la Peek & Cloppenburg, în urma unui referat aprobat de managerul Ionuț Rusu. De asemenea, din banii aprobați de Ionuț Rusu s-au cumpărat și doua produse de lux pentru femei, în valoare de 1382 de lei. Conducerea Sălii Polivalente a mai achiziționat și câteva articole de îmbrăcăminte pentru femei, în valoare de 1.382 de lei, plus „echipamente sportive” de peste 7.000 de lei. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *