Din oras

UBB trateaza depresia gratuit si online

Scris de 1,387

Peste 30 de persoane au beneficiat deja de psihoterapie gratuita oferita in cadrului unui proiect al Departamentului de Psihologie Clinica si Psihoterapie al Universitatii Babes-Bolyai. Cercetatorii implicati in proiectul de 1,7 milioane de lei cauta in continuare subiecti, orasul fiind impanzit de afise in acest sens.

“Scopul acestui proiect este sa dezvolte un manual de interventie cognitiv-comportamentala pentru depresie care sa includa ultimele descoperiri din domeniul psihologiei evolutioniste, si sa testeze eficienta acestei forme imbunatatite de psihoterapie intr-un studiu clinic controlat”, arata Vlad Muresan, psihoterapeut, membru al echipei proiectului.

Practic pacientii care aleg sa participe la acest studiu beneficiaza de sedinte de evaluare si psihoterapie gratuite. Pana acum peste 300 de persoane au participat la sedintele de evaluare, iar 30 dintre ei au fost inrolati in studiu si au beneficiat de psihoterapie.

“Va simtiti coplesit(a) de tristete zile in sir; Nu mai aveti chef de nimic, nici macar de lucrurile care inainte va faceau placere; Va e greu sa va concentrati sau sa luati decizii; Plangeti mai mult decat inainte; Obositi usor sau va simtiti obosit(a) majoritatea timpului, nu aveti un somn odihnitor; Aveti o parere proasta despre propria persoana, va simtiti inutil(a); Nu va simtiti in stare sa faceti nimic; Simtiti ca nu mai puteti face fata lucrurilor.Daca ati bifat cel putin unul dintre simptomele din lista de mai sus, este posibil sa va confruntati cu simptome de tip depresiv. Pentru a preveni aceasta, puteti beneficia acum de un consult online de specialitate GRATUIT, in cadrul unui proiect derulat de catre Universitatea Babes-Bolyai prin Departamentul de Psihologie Clinica si Psihoterapie”, se arata pe site-ul proiectului.

Proiectul “Darwinian Psychotherapy: A Clinical Trial for an Evolutionary-Driven Type of Intervention for Depression este un grant de tip IDEI, finantat de Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI). Managerul de proiect este Cezar Giosan, cercetator stiintific asociat al Catedrei de Psihologie Clinica si Psihoterapie.

Proiectul a inceput in noiembrie 2011 si se va incheia in octombrie 2015.

“Forma de psihoterapie este individuala, fata in fata sau prin intermediul internetului (Skype) atunci cand pacientul nu se poate deplasa la cabinetul terapeutului. Dupa sedintele de evaluare, daca simptomele pacientului sunt de tip depresiv, si daca acesta se potriveste cu criteriile de selectie pentru studiu, el/ea va fi inrolata in programul de psihoterapie. Programul consta in psihoterapie cognitiv-comportamentala cu un psiholog acreditat, dureaza 12 sedinte saptamanale si nu include tratament medicamentos. Ca parte a proiectului avem nevoie de cati mai multi pacienti ce sufera de depresie care sa participe la studiul clinic controlat. Sedintele sunt gratuite, ceea ce ar fi o ocazie deosebita pentru multi indivizi care nu isi permit tratamentul”, a mai precizat Vlad Muresan.ULTIMA ORĂ

 • Acum 14 hours In vizor
  NE ÎNCADRĂM, DIN NOU, ÎN TERMENE: Podul Porțelanului care trebuia să fie gata la data de 26 noiembrie 2022 OSĂ fie gata undeva în 2023. Acum, de la ultima vizită de lucru a lui Emil Boc, a săltat la ”gata în proporție de 90%”
 • Acum 15 hours Politica
  Ciolacu: Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Cu siguranță, vor exista consecințe pentru Austria în urma acestui vot absurd!
 • Acum 15 hours In vizor
  NI SE ȘOPTEȘTE ÎN CASCĂ: Constructorii de la Parcul Feroviarilor încep să-și scoată gunoaiele pe care le-au îngropat de dimineață. E bună și mult hulita mass media la ceva
 • Acum 16 hours General
  MAI E DE MULS DE LA SCLAVII EUROPEI! Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Olanda s-a opus de fapt Bulgariei, care este însă la pachet cu România. Croația intră în Schengen de la 1 ianuarie 2023. Plus: elefantul pe care nu vea nimeni să-l vadă
 • Acum 17 hours In vizor
  ALO, GARDA DE MEDIU CLUJ, aţi fost sesizaţi, de ce nu verificaţi de ce se îngroapă deşeuri în şantierul Parcul Feroviarilor! Că şi primăria Cluj-Napoca a fost sesizată, dar se tace asurzitor!
 • Acum 17 hours Sanatate
  În plin sezon de viroze, Ministerul Sănătăţii “dă”, numai la “Cliuuj”, “că-i fain”, câte 4 – 6 ore de aşteptare părinţilor şi copiilor bolnavi în UPU. “Â-mi cer scuze la domni pacenţi!”
 • Acum 18 hours FOTOGRAFILA
  Protest în faţa Curţii de Apel Cluj: “Tişe, Vakar, județul Cluj nu l-ați primit moștenire”
 • Acum 18 hours PubliNews
  În luna sărbătorilor, Iulius Christmas Market din Iulius Parc îi poartă pe vizitatori în lumea de basm a Crăciunului
 • Acum 20 hours Eveniment
  Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, primește la Cluj-Napoca premiul unei asociații pentru cultură democratică europeană
 • Acum 20 hours In vizor
  Firma ONCOS nu e vinovată pentru minciunile unei mămici mitomane! Presa locală e varză!
 • Acum 21 hours In vizor
  Emil Boc: Construcția pasajulului de la Tăietura Turcului OSĂ înceapă anul viitor. Tot printr-o “randare” pe laptop, Maestre?
 • Acum 22 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Strategia naţională de sănătate 2022-2030 a Ministrului Alexandru Rafila. Şi figura 38 de la pagină 24, o poză care te pune pe gânduri
 • Acum 23 hours Politica
  După ce guvernele lui şi-au bătut joc de Constituţie timp de doi ani, încălcând drepturile şi libertăţile civile, Klaus Iohannis şi-a slăbit niţel legăturile de la clăpari să ne vorbească despre “cărticică”: “Constituţia este cea mai importantă armă pe care o avem”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE