Din oras

UBB nu a reusit sa impace si studentii, si gandacii: dezinsectia se amana pentru la vara

Dupa un taraboi urias in mediul virtual, temuta actiune de deratizare, dezinsectie si dezinfectie din campusurile Universitatii „Babes-Bolyai” (UBB) a incetat sa mai fie discutata. Studentii nu au mai fost nevoiti sa isi paraseasca spatiile din camin nici in timpul cursurilor, nici in vacanta. Oficialii institutiei au intrat in silenzio stampa, insa liderii studentilor au admis ca nu s-a gasit o cale de a efectua lucrarile fara a deranja pe nimeni, asa ca s-a decis ca toti cei din camine sa fie lasati in pace pana in vacanta. Si studentii, si gandacii, si moliile.

Plangerile au inceput sa curga pe retelele de socializare si pe Facebook in a doua jumatate a lunii martie. Studentii contestau decizia universitatii de a porni o actiune ampla de deratizare, dezinsectie si dezinfectie in campusuri, motiv pentru care au fost somati ca trebuie sa elibereze camerele pentru o saptamana. S-au emis si pozitii oficiale, s-au propus liste cu cei care nu vor ca actiunea sa cuprinda si camera lor, iar oficialii UBB au promis ca va fi respectata dorinta studentilor, aflati in vacanta in perioada cu pricina. 

Totul a pornit de la un document semnat de prorectorul Ioan Bolovan, afisat prin camine in 18-19 martie, cu titlul “In atentia studentilor locatari”, in care se anunta ca “la sugestia studentilor reprezentanti” se face deratizare, dezinsectie si dezinfectie in toate caminele, intre 6 si 17 aprilie. 

“Pentru a asigura eficienta acestui demers, va rugam sa respectati cu rigurozitate un timp de actiune la solutiile folosite pentru cel putin 5 zile. In acest sens, se vor efectua 2 serii de deratizare in perioada 6-10 aprilie, respectiv 13-17 aprilie. In functie de perioada aleasa, locatarii vor parasi camera de camin”, se arata aici. 

“E ok, studentii din UBB rezoneaza cu gandacii. Sa ne lase sa traim in pace, stim sa ii alungam si singuri daca relatia dintre noi nu mai functioneaza corect”, scria o studenta.

“In 14, de vreo 3 saptamani o fost deratizare. Iar vin?:))”, i-a raspuns un coleg, pe o retea de socializare. 

In 14 stau eu, si dupa 5 deratizari am omorat joi noaptea spre vineri 9 gandaci. Si am fost la admina sa ma mute in alta camera… Unde nu sunt gandaci. In concluzie, sunt camere unde sunt gandaci, sunt unele unde nu sunt”, a scris altul. 

Io nu am vazut nici unul de cand is aici:))”, a scris un alt student. 

“Eu am omorat pana acuma vreo 30-40. Si crede-ma ca nu exagerez deloc. Si iti spun si in camera unde am stat… Colega care o ramas acolo o zis ca o mai omorat vreo 3 de cand am plecat eu…”, i-a raspuns o studenta din Hasdeu. 


Intre timp, Organizatia Studenteasca a UBB (OSUBB) a remis un comunicat oficial in care neaga ca ar fi cerut aceste actiuni si cere conducerii institutiei “incetarea demersurilor de eliberare a caminelor studentesti in perioada 6-10 aprilie, respectiv 13-17 aprilie, demersuri initiate conform Avizului 3925/17.03.2015 emis de DGA UBB”. 

Consideram ca eliberarea tuturor caminelor nu este necesara, actiunile de deratizare necesitand a fi aplicate preponderent in caminele ce prezinta aceasta problema, iar in conditiile in care acestea presupun eliberarea caminelor pentru o perioada de cel putin 5 zile, UBB sa se oblige la a oferi alternative de cazare, si, in caz contrar, de a nu sanctiona niciun student care refuza sa paraseasca caminul in perioada comunicata”, arata OSUBB.

Reprezentantii studentilor au inceput sa faca apoi ironii legate de situatie.

“Gandacii exista, sunt printre noi. Acum, ca unii i-ati văzut, si altii, nu, asta-i partea a doua. Ideea dezinsectiei a venit ca o consecinta a faptului ca la Serviciul Social se inregistreaza zilnic plangeri cu privire la gandacii din camine. Cei care depun sesizarile sunt studentii, colegi de-ai nostri. Cum ar fi sa va treziti intr-o dimineata cu ditamai gandacul in dus, pe cursul pe care l-ati asezat in geanta cu o zi inainte, in bucatarie, pe sandvisul pe care tocmai vi l-ati pregatit, sau in dulap, pe tricoul vostru preferat? Exageram, desigur. Insa vrem sa constientizati situatia in care sunt pusi colegi de-ai nostri, studenti pe care tot noi îi reprezentam sau in care am putea fi pusi daca nu ne luam masurile de preventie necesare”, au scris reprezentantii consiliului. 

La final, acestia anunta ca locatarii caminelor UBB ar avea trei posibilitati: sa aleaga fie una din perioadele propuse pentru evacuare, fie cealalta perioada, sau, a treia alegere – sa  semneze ca nu pot pleca din camin in aceasta perioada “si nu se va efectua deratizarea in camera voastra”.

Vacanta a trecut de cateva saptamani, insa nu s-a mai pomenit nimic in legatura cu decizia atat de contestata. Oficialii UBB au evitat sa furnizeze informatii despre modul in care a continuat acest episod, promitand in mod repetat ca vor face asta in viitor. 

„Pana la urma nu s-a facut nimic. Se va face totul in vacanta de vara. Pentru multi studenti e in regula, pentru ca problema nu exista in toate caminele universitatii, erau cazuri izolate. Pentru cei care au probleme ar fi fost in regula sa se faca dezinsectie, e adevarat, dar universitatea nu a reusit sa gaseasca o solutie pentru ei. Nu era bine nici sa ii deranjeze pe toti, nu e bine nici sa stea cativa studenti cu insecte in camin. S-au reclamat gandaci si molii, in caminul XIV”, a precizat Ioana Onicas, presedinte al Organizatiei Studentilor din Universitatea „Babes-Bolyai” (OSUBB).

Foto: gazetadecluj.ro

UPDATE: Oficialii UBB ne-a remis o pozitie legata de aceasta problema.

„Directia Generala Adminstrativa a UBB va aduce la cunostinta faptul ca serviciile de dezinsectie si deratizare din caminele studentesti au fost efectuate in conformitate cu reglementarile actuale in vigoare, precum si la solicitarile primite din partea studentilor, cu privire la necesitatea prestarii acestor servicii. Astfel, deratizarea si dezinsectia preventiva a fost efectuata local si doar cu acordul studentilor care au solicitat, in mod expres, acest lucru. Restrictionarea accesului in spatiile de cazare, in care s-au efectuat serviciile mai sus mentionate, pe durata unui anumit interval de timp (necesar ca substantele utilizate sa-si faca efectul) a fost realizata sub supravegherea unui personal calificat si a reprezentantilor Serviciului Social si Tehnic al UBB”, au aratat oficialii UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *