Analiza

UBB, despre nevoia unei informări corecte a publicului: Este necesar ca procesul decizional al autorităților de gestionare a pandemiei să se fundamenteze pe mai multe surse de informație și nu exclusiv pe cele aparținând autorităților centrale

În ultima perioadă în spațiul public s-a propagat ideea potrivit căreia pregătirea deficitară a autorităților pentru valul 4 al pandemiei se datorează faptului că specialiștii nu au anticipat situația actuală sau că estimările realizate erau prea optimiste față de realitatea lunii octombrie 2021.

Analizele noastre sunt mai mult înțelese de agențiile de presă internaționale, decât de decidenții din țară

În privința anticipării gravității valului 4 al pandemiei, în data de 9 septembrie 2021 cercetătorii UBB avertizau asupra evoluției ratei de incidență la nivelul municipiului Cluj-Napoca, care „ar putea trece de pragul de 6 la mie în prima zi a noului an universitar (6,1 la mie în data de 27 septembrie), apropiindu-se de valoarea de 8 la mie până 1 octombrie”. 

CITEȘTE ȘI: Previziunea cercetătorilor UBB înainte de începerea anului universitar: rata de incidență la Cluj-Napoca ar putea trece de pragul de 6 la mie în prima zi a noului an universitar!

Scenariile de bază elaborate în cadrul acestei previziuni au anticipat cu o foarte bună precizie situația reală la începutul lunii octombrie, arată reprezentanții UBB Cluj-Napoca într-un comunicat remis Ziar de Cluj

Potrivit reprezentanților Universității Babeș-Bolyai, în perioada de criză epidemiologică devine evidentă necesitatea unei informări reale a publicului: 

„Este clar, pentru noi toți, că în această perioadă de criză este nevoie să avem parte de o informare corectă, reală a publicului. 

Devine astfel imperios necesar ca procesul decizional al autorităților locale și naționale de gestionare a pandemiei să se fundamenteze pe mai multe surse de informație și nu exclusiv pe cele aparținând autorităților centrale.

Prin intermediul acestui proiect ne-am asumat și rolul de a acorda un sprijin autorităților naționale și locale pentru procesul decizional în gestionarea pandemiei. Informațiile puse la dispoziție au o frecvență zilnică, sunt complete și comprehensive, având la bază un proces de cercetare autentic.

Previziunile echipei noastre de cercetători și-au dovedit până acum acuratețea și credibilitatea. Toate informațiile și analizele noastre sunt publice și accesibile oricărei autorități, mass-media și oricărui cetățean care are nevoie de informație pertinentă”, a declarat Răzvan V.  Mustață, decanul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB.

Începând cu primul val al pandemiei (Aprilie 2020), în cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, prin intermediul unei echipe de cercetători ai Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor a (UBB FSEGA) s-a inițiat un proiect de cercetare, denumit generic COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor (RoEIM), care are ca obiectiv principal monitorizarea situației epidemiologice și economice în România în timp real, bazată pe actualizarea zilnică a informațiilor, respectiv elaborarea de previziuni care să sprijine autoritățile în adoptarea măsurilor optime pentru gestionarea situației create de pandemia de coronavirus.

Chiar dacă proiectul se concentrează în primul rând asupra fenomenelor economice în contextul pandemiei, informațiile limitate și credibile din spațiul public privind posibila evoluție a pandemiei în România, au determinat echipa de cercetători ai UBB să dezvolte propriile previziuni și estimări privind evoluția pandemiei, care să ofere o bază de încredere pentru elaborarea unor previziuni economice.

Potrivit profesorului Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai, analizele realizate de universitate sunt mai degrabă apreciate la nivel internațional, decât de decidenții de la nivel național. 

„Astfel de analize arată ceea ce înseamnă o universitate (și o facultate) de talie mondială (world-class), capabilă să integreze în relații bidirecționale cazuri naționale în analize internaționale, cu un potențial impact științific și pragmatic major.

Doar că analizele noastre sunt mai mult înțelese de agențiile de presă internaționale (ex. BBC News), decât de decidenții din țară”, a declarat Rectorul Universității Babeș-Bolyai, prof. univ. dr. Daniel David cu referire la rezultatele obținute în cadrul proiectului RoEIM.

Proiectul de cercetare denumit COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor monitorizează în timp real evoluția pandemiei, respectiv starea economică a țării, oferind în același timp previziuni pe termen scurt și mediu privind pandemia și performanța economică a României. Rezultatele complete ale proiectului de cercetare, actualizate în regim zilnic, pot fi consultate pe platforma online COVID-19 RoEIM (econ.ubbcluj.ro/coronavirus), iar analizele mai detaliate sunt publicate în mod continuu pe pagina Facebook a proiectului (www.facebook.com/covid19.roeim).

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *