Din oras

Turnul Pompierilor va fi, în sfârșit, revitalizat. Ce „pălărie” îi va pune Primăria după o dezbatere de cinci ani

Turnul Pompierilor, aflat într-o stare avansată de degradare, va primi „pălărie” nouă în urma finalizării concursului de soluții organizat de Primăria Cluj-Napoca în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România, filiala Transilvania (OART). Autoritățile au avut nevoie de 5 ani să decidă cum va arăta turnul și dintre toate ideile arhitecților, juriul a ales-o pe cea cu oglindă în acoperiș.

Câștigătorul concusului de soluții pentru restaurarea Turnului Pompierilor, organizat la finele anului 2016 – Vlad Sebastian Rusu Birou Individual Arhitectură și echipa sa- va primi contractul de proiectare și suma de 365.823 lei pentru a revitaliza turnul. Funar, în timpul mandatului său, a fost ultimul primar care s-a ocupat puțin de aspectul turnului cu opt etaje. I-a pus în vârf o piramidă destul de hidoasă și l-a dat uitării. Primăria și-a amintit în urmă cu cinci ani că există acest monument istoric important și că ar necesita ample reparații.

Pentru a reface clădirea, aleșii au purtat discuții cinci ani și au organizat în final concurs de soluții împreună cu Ordinul Arhitecților. S-a alocat din bugetul local suma de aproape 90.000 de euro, reprezentând valoarea premiilor pentru cele trei proiecte premiate în urma concursului de soluții. Trebuie menționat faptul că deși au fost premiate trei proiecte, Turnul Pompierilor va fi revitalizat după modelul proiectului de pe locul I.

Proiectul câștigător prevede montarea unei „pălării” moderne în turn, care va stoarce destul de mulți bani din bugetul local. Numai proiectarea costă aproape 366.000 lei, banii fiind destinați proiectului câștigător care prevede turnul cu oglindă în acoperiș. Piramida montată de Funar va fi înlocuită cu un cub de sticlă. OART a primit în total din bugetul local pentru consultanța legată de concursul de soluții peste 27.000 euro și au anunțat care este obiectivul lor. Vor transforma cele opt etaje ale turnului într-un centru de informare turistică.

Ce vor vedea de fapt vizitatorii monumentului după ce va fi restaurat? Când vor ajunge în vârful turnului vor putea admira panorama orașului prin pereții de sticlă, iar oglinda din acoperiș le va da posibilitatea să vadă laturi ale străzii și clădirilor de dedesubt. Tot la ultimul nivel vom putea vedea și o machetă a turnului.

Cu ce se diferențiază de fapt proiectul câștigător de celelalte? Explică membrii juriului în motivarea acordării premiului I: „Proiectul câștigător realizează un echilibru extrem de rafinat al răspunsurilor la multiplele cerințe ale temei. Funcția simbolică prin metamorfoza siluetei turnului este subtilă și contemporană, adăugând o «vârstă» a prezentului concomitent cu o invitație pentru viitor prin oferta pe care o face platforma superioară de a găzdui instalații artistice temporare și evenimente diverse. Turnul intră astfel în dialog permanent cu orașul, devenind un turn al artelor, deschis atât la propriu cât și la figurat. El se transformă într-o scenă sau un soclu pentru performanțe artistice. Placa superioară oglindește lumea de dedesubt, stabilind o conexiune vizuală permanentă cu aceasta”.

Toate proiectele câștigătoare sunt expuse la Parohia Romano-Catolică Sfântul Mihail. Expoziția va putea fi vizitată până în 16 februarie 2017 .

Scurt istoric al Turnului Pompierilor

Turnul Pompierilor situat pe strada Tipografiei datează de pe vremea Cetății medievale de apărare a Clujului. Este unul dintre puținele turnuri de fortificație care s-a păstrat intact de atunci. Turnul a fost construit peste bastionul cu creneluri italiene a Cetății. Era localizat în partea de sud-est a Cetății și avea la baza lui o poartă mică prin care se intra în Cetate. Își trage numele de la activitatea care s-a desfășurat în el din anul 1585. Sfatul Orașului a decis să pună observatori permanenți în turn care să semnalizeze incendiile. Paradoxal, tocmai un incendiu puternic l-a distrus în 1876, dar a fost reconstruit și a servit în continuare pompierilor până în anul 1936. După acest an, turnul a fost închis, nu se știe clar din ce motiv. Au existat de-a lungul timpului mai multe tentative de redeschidere și valorificare a turnului. De exemplu, în anii ‘80 s-a construit cupola de sticlă care s-a păstrat și azi în funcțiune, deoarece autoritățile vremii au dorit să amenajeze un muzeu astronomic. Pentru scurt timp, turnul a găzduit și un Muzeu al Pompierilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *