In vizor

Turnul de 12 etaje al senatorului Tise, la un pas de a primi unda verde

Comisia Tehnica de Amenajare a Teritoriului si Urbanism din Primaria Cluj-Napoca a eliberat doua certificate de urbanism pe numele Cameliei si a lui Alin Tise, pentru construirea turnului de 12 etaje de pe strada Ploiesti. In acelasi timp, Comisia de Monumente din Cluj a dat aviz negativ proiectului, din cauza regimului de inaltime. Decizia a fost, insa, contestata, urmand ca Ministerul Culturii sa dea un verdict final in acest caz.

In iulie anul acesta, primaria Cluj-Napoca a eliberat un certificat de urbanism pe numele Cameliei Veronica Tise, pentru “demolare constructie existenta, pe strada Ploiesti nr. 9″. In aceeasi luna, pe numele lui Alin Paunel Tise, primaria a eliberat un al doilea certificat de urbanism, pentru “elaborare PUD si construire imobil cu functiuni mixte, realizare imprejmuire, amenajari exterioare, racorduri si bransamente utilitati”.

Acest proiect imobiliar a starnit, inca de la prima prezentare in CTATU, reactii vehemente din partea arhitectilor.

La prima prezentare, din luna aprilie, cel mai vehement combatant a fost arhitectul Eugen Panescu, care a dat exemplul cladirii din imediata vecinatate, construita de Imofinance, Europa Business Center, si pe care o considera “un abuz urbanistic”.

“Prezentati cu normalitate cladiri de o asemenea factura si care, din pacate, acum trebuie sa acopere cladirile care sunt deja in constructie. In centrul istoric s-a ridicat un calcan cu geamuri de toalete. E o zona care, cu siguranta, este in schimbare, cu siguranta se poate moderniza, insa nu in felul acesta. Acea cladire de pe coltul strazii Ploiesti cu Constanta nu este nimic decat un abuz urbanistic greu de crezut si care va produce multe neplaceri cand va ajunge pana la etajele care au fost aprobate. Cladirea aceasta  e la fel. Singurul avantaj este ca acopera, poate, geamurile de toaleta. Este inacceptabil, dupa parerea mea, si se bazeaza pe un plan care este o rusine”, a transat Panescu, membru al CTATU, la acea vreme.

Colegul lui, Serban Tiganas a fost putin mai temperat.

“In zona respectiva exista presiune de transformare si chiar si constructii in santier. Ceea ce propun eu este a incerca sa inchidem zona intr-o maniera rezonabila, pornind de la constructiile care se realizeaza. Constructia viitoare va recontura zona”, a declarat arhirectul Serban Tiganas in luna aprilie.

Acesta a atras atentia ca strada Ploiesti este o strada extrem de circulata, iar Parkingul din Mihai Viteazu nu poate asigura necesarul locurilor de parcare.

Arhitectul Adrian Iancu a spus, la randul lui, ca nu este potrivit sa se construiasca pe acest spatiu un bloc cu 38 de apartamente. Cu toate aceste argumente, proiectul a primit avizul Comisiei.

Ziar de Cluj a incercat sa obtina reactii din partea celor trei arhitecti clujeni. In timp ce Serban Tiganas pare nepasator, ceilalti doi nu au putut fi contactati.

 “Mi s-a parut excesiva discutia, datorita faptului ca cei implicati erau actori politici. Nu as mai insista, mi s-a parut o modalitate atipica de a aborda un proiect, din punct de vedere politic, pe care nu as vrea sa o revad la Cluj”, a spus, astazi, Tiganas.

Ziar de Cluj l-a contactat si pe senatorul Alin Tise, care a numit publicatia online “blogul santajist Ziar de Cluj”, iar cand a fost pomenit proiectul imobiliar, acesta a inchis telefonul.

In acelasi timp, proiectul lui Tise nu a primit avizul Comisiei de Monumente Istorice.

Victor Cublesan, directorul executiv al Directiei de Cultura Cluj, a confirmat acest lucru.

“Proiectul a trecut prin comisie,  a primit un aviz negativ care a fost contestat in conformitate cu legislatia in vigoare. Contestatia este in analiza la Comisia Nationala a Monumentelor Istorice. Principalul motiv al refuzului a fost regimul de inaltime”, a declarat Cublesan.

Familia Tise, impreuna cu vecinul lor Ioan Chis, au gandit pe strada Ploiesti un bloc de 12 etaje, care ar urma sa se invecineze cu Europa Business Center, o cladire de birouri tot de 12 etaje construita de Imofinance si Imoinvest. Proiectul imobiliar este derulat prin societatea Central Business Plaza SRL, ce apartine fratelui senatorului, alaturi de Camelia Tise, sotia politicianului. Beneficiar mai este si vecinul familiei Tise, Ioan Chis.

In curtea vilei, care a fost cumparata de la Primaria Cluj-Napoca, familia Tise are o suprafata de 886 de metri patrati, iar vecinul de la nr. 11, o suprafata de 712 metri patrati. Impreuna, cei doi beneficiari intentioneaza sa construiasca o cladire de 12 etaje, cu 38 de apartamente, 600 de metri patrati de spatii comerciale, 4.127 de metri patrati de birouri si 92 de locuri de parcare, dintre care 63 subterane. Practic, un bloc de 12 etaje, jumatate cu birouri si jumatate cu apartamente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *