Din punct de vedere clinic, tulburarile de dinamica sexuala (TDS) ale femeii par a fi mai nuantate, spre deosebire de ale barbatului. In plus, ele sunt traite deosebit de intens in planul intim, subiectiv al femeii respective.
Anamnezia clinica. Ori de cate ori suntem pusi in situatia de a examina o femeie ce vine la consultatie pentru acuze de acest tip, anamnezia clinica trebuie sa aiba in vedere cateva aspecte esentiale:
– abordarea cu mult tact, menajamente si discretie a problematicii clinice pe care o relateaza persoana respectiva;
– tratarea cu atentie, seriozitate si delicatete a problemei;
– crearea unui climat de incredere, capabil sa duca la deschiderea unei comunicari totale a pacientei cu medicul sau;
– investigarea vietii sexuale a pacientei (debut, ritm, aparitia primelor tulburari, modalitatea lor de manifestare);
– investigatii privind prima experienta sexuala, primul partener sexual din viata ei, date despre partenerul actual, tipul de relatii cu ele (in interiorul / in afara familiei-casatorie, tipul de relatii sexuale dintre parteneri);
– situatii psihotraumatizante, in special de ordin emotional-afectiv din viata pacientei respective (indiferenta, viol, brutalizare, sot etilic, sot pervers etc.)
– nivelul de cultura, de profesiune, de stare civila a femeii, de relatiile sale sociale, in general;
– antecedentele personale ale bolnavei (data primei menstruatii, ciclul menstrual actual, sarcini, avorturi spontane sau provocate, afectiuni genitale sau de tip nevrotic, interventii chirurgicale pentru afectiuni ale aparatului genital etc.)
Atitudinea femeii fata de TDS. Femeile suporta mai multa vreme aceasta tulburare si se prezinta destul de taridiv la medic, afiseaza / mimeaza multa vreme o stare de normalitate si vin, de obicei, atunci cand situatia este intr-adevar deosebit de serioasa. Ele cauta sa mascheze fata de sotii/partenerii lor aceste deficiente, de teama de a nu fi abandonate, cautand sa le creeze partenerilor impresia unei satisfactii reciproce, pentru a intretine un climat emotional-afectiv si o comunicare erotica pozitiva.
Momentul prezentarii la medic constituie un “punct critic” in viata lor sexuala, dar concomitent si un “moment de criza” serioasa in relatiile sale cu partenerul. Pentru a nu-si altera “imaginea” in fata partenerului sau a anturajului sau, in aceasta situatie femeia nu face destainuiri directe asupra caracterului brutal sau violent al sotului, avand o anumita teama in a-si dezvalui dificultatile din viata intima.
TDS a femeii are urmatoarele forme:
– Vaginismul reprezinta o stare anormala in care actul sexual este imposibil de realizat din cauza unei contractari reflexe si involuntare a musculaturii perineului si a ridicatorilor anali ai femeii respective. Se produce un reflex de aparare impotriva realizarii actului sexual. Punctul de plecare al contractarii musculare este determinat de contactul dintre organul copulativ al barbatului cu mucoasa vulvara a femeii, care este hipersensibila.
– Femeia descrie contractura vaginala ca pe o actiune de tip involuntar, fenomenul aparand pe fondul unei stari de anxietate, legata de teama de a nu fi ranita prin penetratia penisului. La aceasta, se mai adauga si sentimentul de jena si pudoare exagerata ale femeii respective fata de actul sexual. S-a constatat ca, la aceasta categorie de femei, sentimentele de tandrete sunt mult mai importante decat penetrarea penisului partenerului in vagin, ele avand nevoie de o pregatire deosebita inainte de a incepe actul sexual. Barbatul poate contribui la aparitia vaginismului printr-o atitudine brutala si egoista fata de modul de apropiere si de actiune sexuala asupra partenerei.
– Femeile care prezinta vaginism sunt de trei feluri: a) tanara fragila, crescuta departe de preocuparile si pericolele vietii sexuale, protejata de parinti si complet ignoranta in domeniu; b) femeia agresiva, dominannta, ce nu accepta ca sot/partener decat pe barbatul care stie sa o domine; c) femeia ce nu-l doreste pe barbat, ci numai copilul pe care l-ar avea cu acesta, astfel ca actul sexual nu are pentru ea decat semnificatia maternitatii implinite. Exista din punct de vedere clinic doua forme de vaginism: cel primar (legat de situatii conflictuale de tip nevrotic sau frustari) si cel secundar sau simptomatic (ce apare ca o consecinta a unor tulburari organice sau functionale ale aparatului genital feminin).
– Dispareunia este orice senzatie dureroasa locala provocata de raporturile sexuale intr-un anumit moment al acuplarii. Durerile pot aparea la nivelul vaginului sau pot avea un caracter difuz, in toata sfera genitala, cu iradieri in pelvis. Exista dispareunia primitiva (apare la inceputul vietii sexuale) si cea secundara (ce apare dupa o anumita perioada de activitate sexuala normala a femeii). Cauze organice: cauze vulvo-vaginale, pelviene ginecologice, endocrine, coitus interruptus; cauze psihogene: conflicte, sentimente de culpabilitate, anxietate, preocupari obsesive, stari ipohondriace etc.
– Frigiditatea este imposibilitatea de a avea un orgasm obtinut prin contatul vaginal cu un partener heterosexual. Clinic, ea se asociaza cu o stare de neliniste, irascibilitate, de tensiune psihica, cu senzatia de insatisfactie si inferioritate a femeii respective. Factorii de natura emotional-afectiva au un rol important in aparitia frigiditatii, considerata din punct de vedere psihosexual o “nevroza in doi”.
– In acest sens, se considera ca frigiditatea este adesea legata de prezenta unui partener lipsit de tact, in asemenea masura incat se poate afirma ca “nu exista femei frigide, ci barbati nepriceputi”. Frigiditatea poate beneficia de psihoterapie centrata pe femeia in cauza si pe tulburarile sale, dar si pe problemele aparute in relatia de cuplu.