PORTRET

Tudor Irimiea, președintele Invest Club: „Investesc numai în companii suficient de solide încât până și un novice le-ar putea conduce sau în cele cu manageri de excepție”

În viața fiecăruia există un acel ceva care îl incită, care îl face să simtă că trăiește, să se bucure cu adevărat de existență. Pe Tudor Irimiea, broker de acțiuni și președinte al Invest Club (primul club al investitorilor din România, fondat la Cluj), ceea ce îl incită este să piardă sau, preferabil, să câștige bani pe bursă, să se afle în ringul de tranzacționare cu marile bănci și fonduri de investiții și să încerce să fie cel mai bun. 

La vârsta majoratului, Tudor a făcut prima investiție pe bursă, una care s-a dovedit a fi foarte profitabilă. A continuat mai apoi să-și dezvolte educația bursieră, bunul-simț și intuiția și, recunoscând oportunitatea investițiilor bursiere într-o țară ca România, în care cultura investițională este în curs de dezvoltare, s-a axat pe acest domeniu, care îi oferă satisfacția de a lua parte, ca investitor, la povestea de succes a unora dintre cei mai mari oameni de afaceri. De altfel, mentalitatea brokerului Tudor Irimiea, dezvoltată prin ani de experiență, este cea de a investi doar în companii conduse de manageri de excepție sau în cele suficient de solide (deci dezvoltate de manageri excepționali), încât până și un novice le-ar putea conduce.

În 2015, Tudor a inițiat, împreună cu Ionuț Cazan (cofondatorul „Primul Medic”) și cu Adrian Parvu (avocat și fost broker), Invest Club, cea mai importantă platformă autohtonă de conștientizare și de promovare a bursei, un mediu unde brokerii și traderii se pot cunoaște și sfătui reciproc și unde cei care nu au mai investit la bursă pot beneficia de pe urma experienței brokerilor profesioniști și pot avea acces gratuit la informații legate de acest domeniu. Pornit de la Cluj, clubul are deja mai multe filiale deschise în țară și tinde a se dezvolta astfel încât să fie reprezentat în toate orașele importante din România.

De regulă, un investitor are o singură sursă de informare profesionistă, brokerul său, iar marele avantaj al Invest Club este că membrii clubului au încă câteva zeci de persoane cu care se pot sfătui și, unde-s mulți, puterea de decizie crește, iar profitul se mărește. Clubul este deschis tuturor persoanelor interesate, care pot avea acces la discuțiile investitorilor pasionați, în cadrul unor întâlniri unde nu există atitudini părtinitoare și în care se spun lucrurilor pe nume.

Prin exuberanța cu care vorbește despre activitatea sa, printr-o atitudine prietenoasă și deschisă, Tudor Irimiea reușește din prima clipă să te captiveze și să te convingă de faptul că domeniul bursier este unul fascinant:

„Noi chiar iubim meseria aceasta. I-am spus unui șef, odată, că dacă ar înceta să mă plătească, eu aș veni în continuare la lucru. Știi sentimentul acela rău, de luni dimineața, când nu ai chef să lucrezi? Ei bine, eu habar nu am ce e aia! De abia aștept să mă duc la lucru, să se deschidă piața!

Ca să înțelegi ce e în mintea noastră, eu primul lucru pe care îl fac după ce mă trezesc e să mă uit la cotații, să citesc știrile, și abia apoi intru pe Facebook!”, glumește Tudor, continuând entuziast:

„Aș vrea să știi cum e să îți tremure picioarele de emoție înainte de deschiderea burselor! Aș vrea să știi cum e să câștigi un salariu într-o zi! Aș vrea să știi cum e să câștigi 40% într-o zi, pe o anumită companie!”

Prima investiție la bursă, la 18 ani

Tudor Irimiea a absolvit matematică-fizică la Colegiul Național Emil Racoviță din Cluj-Napoca și, ulterior, Economia comerțului, turismului și serviciilor, la FSEGA, în cadrul UBB. A avut întotdeauna o afinitate față de matematică, o orientare influențată și de către tatăl său, economist, care a avut un rol important în formarea sa, pentru că l-a ghidat către domeniul financiar și l-a învățat primele lucruri despre ce înseamnă să evaluezi o firmă. 

Mama lui Tudor a fost cadru didactic și ea i-a insuflat anumite valori, la care tânărul broker se raportează și acum:

„Ea m-a învățat că trebuie să încerci să fii tot timpul cel mai bun, să fii un expert pe segmentul tău, să fii un om cât se poate de respectat, cât se poate de recomandabil, oamenii să vrea să se întâlnească cu tine, să își dorească să te asculte, să te cunoască.”

În 2001, când a împlinit 18 ani, Tudor Irimiea a făcut prima sa investiție la bursă, împreună cu familia. A investit într-o companie din Cluj, iar în 2007, înainte de criză, a vândut toate acțiunile, cu de 33 de ori mai mult față de prețul achiziției:

„Aceasta a fost prima experiență pe bursă, care s-a dovedit a fi cât se poate de profitabilă și de înțeleaptă. La 18 ani, majoritatea tinerilor își doresc o mașină, bani de cheltuială, eu aveam acțiuni. După 3 ani de zile mi-am cumpărat o mașină din dividendele de pe acțiunile respective.”

Educația, bunul-simț și intuiția

În 2007, Tudor lucra la CEC Bank, pe partea de analiză de risc. În acel an s-a hotărât să vândă toate acțiunile pe care le deținea, cu toate că atunci bursa era într-o fază de boom și toată lumea voia să investească:

„Eu am făcut opusul, am vândut și am fost criticat și ridiculizat pentru alegerea aceasta, dar factorii care joacă un rol foarte important în deciziile mele sunt bunul-simț și intuiția. Nu pot să spun că am prevăzut crahul bursier, însă vedeam faptul că erau supraevaluate companiile, iar perioada de amortizare a investiției într-o companie era uriașă. Era la fel ca în cazul pieței imobiliare, la fel cu ceea ce vedeam în sistemul bancar, în ceea ce privea creditarea. Toate acestea m-au făcut să mă gândesc de două ori. Eu mi-am format o abordare de genul: uită-te ce face lumea și încearcă să faci exact opusul!”

În 2007, Tudor a luat decizia corectă, dar, doi ani mai târziu, văzând drama multora, a greșit, ratând oportunitatea de a reinvesti în bursa din România:

„M-am hotărât să stau deoparte și m-am reorientat către alte piețe, cum ar fi piețele externe, indici, valută, chiar și piața Forex. Este o vorbă între noi, brokerii, care spune că oamenii proști pierd la Loto și băieții deștepți pierd la bursă. Eu trebuie să recunosc faptul că am fost un om foarte, foarte deștept, în sensul că am pierdut mult.”

Pierderile din acea perioadă Tudor le consideră de fapt câștiguri, investiții în educația sa bursieră:

„La fel ca în cazul studiilor superioare, trebuie să plătești ca să obții educația. Recunosc că am și pierdut foarte mult, nu a fost totul numai lapte și miere, dar eu astfel am plătit pentru educația mea bursieră, printr-o abordare pur speculativă, diferită foarte mult de abordarea precedentă, când am cumpărat acțiuni la o companie și le-am păstrat 6 ani de zile. A trebuit să învăț pe propria-mi piele și trebuie să recunosc faptul că nu eram pregătit pentru complexitatea piețelor internaționale, care diferă foarte mult de bursa din România.”

Oportunitatea investițiilor la bursă

În 2012, consultând graficele în funcție de care se ghidează și fondurile de investiții, atunci când decid să investească în România (PIB-ul țării, numărul de locuitori etc.), Tudor Irimiea a constata că cifrele, în ceea ce privește capitalizarea bursieră per număr de locuitori, erau dezastruoase. Dar, în dezastru brokerul a văzut oportunitatea:

„Mi-am dat seama că acesta este un domeniu pe care lumea nu îl cunoaște, nu îl înțelege, dar care, așa cum au demonstrat țările dezvoltate, este unul absolut esențial în contextul economic; mi-am dat seama că și această bursă a românilor, Bursa de Valori București, are un potențial foarte mare de dezvoltare.

Speech-ul meu, când lucram ca broker și voiam să le vând oamenilor acțiuni, era următorul: gândește-te că în momentul de față sunt 20 000 de puncte de tranzacționare la BVB, raportat la o populație de 20 000 000, asta însemnând 0,1% din populația României care investește în acțiuni. Sau, altfel spus, gândește-te că 99,99% din populația țării nu vrea să aibă de-a face cu bursa, nu o înțelege și nu vrea să investească. Aici am văzut eu oportunitatea. În țările dezvoltate, procentele de deținere sunt undeva la 20-30%. Luând în considerare ce se întâmplă în acele țări, sunt convins că și în România piața și cultura investițională se vor dezvolta, iar asta va face ca acțiunile deja deținute să crească.

Să fac o paralelă cu antreprenoriatul, dacă ar fi să deschizi o alimentară, ai vrea să fie prima, a doua sau a treia alimentară de pe strada respectivă, în niciun caz nu ai vrea să fie a o sută una. Ei, bine, la BVB, în momentul de față, chiar poți să deschizi prima sau a doua alimentară de pe strada ta! Ideea e că trebuie să investești în acele locuri care au potențial sau care sunt în curs de dezvoltare; nu ai vrea să investești pe ultima sută de metri. Și cred că BVB are potențial, chiar dacă nu neapărat în următorul an sau în următorii doi.”

Tudor Irimiea și-a încercat și spiritul de întreprinzător, în 2010 a fost asociat într-o cafenea, în aceeași perioadă a avut și un magazin de haine second-hand, foarte profitabil, dar nu s-a simțit atras de aceste tipuri de business:

„Decât să fiu asociat cu vecinul meu de bloc sau cu un prieten din copilărie în astfel de afaceri, voi prefera întotdeauna să fiu asociat cu Horia Ciorcilă de la Banca Transilvania sau cu Mariana Gheorghe de la OMV Petrom – prefer să fiu un investitor, să iau parte la povestea lor. Practic investești în calitățile acestor oameni, în expertiza lor, în istoricul și în profesionalismul lor și acesta mi se pare cel mai bun mod de a investi, de-asta îmi canalizez majoritatea investițiilor în bursă.”

Invest Club – primul club al investitorilor din România, fondat la Cluj

În 2013, Tudor Irimiea a ajuns să cunoască într-atât de bine bursa și mecanismele bursiere, încât tot ceea ce făcea în acea perioadă era să stea acasă și să tranzacționeze, de dimineața până seara. Văzând și oportunitatea de pe Bursa de Valori București, a început să își dorească să cunoască jucătorii, brokerii, reprezentanții fondurilor de investiții, să intre în legătură cu acești oameni, și nu doar să tranzacționeze, de unul singur. În consecință, s-a decis să se angajeze ca broker de acțiuni, pentru a cunoaște astfel jucătorii din piață și, mai ales, mentalitatea investitorilor:

„Investitorii ar fi vrut să investească 1000 de lei și, în maximum 3 luni, să aibă 2000 de lei, adică bani foarte puțini și randament foarte mare! Când m-am angajat nu m-a interesat deloc salariul și alte beneficii, am vrut doar să intru în contact cu jucătorii de pe piață.”

În vara anului 2015, Tudor Irimiea și-a dat demisia de pe poziția de broker de acțiuni la SSIF Broker, pentru că s-a hotărât să se dedice inițierii și dezvoltării unui club de investitori, Invest Club:

„Lucrând ca broker păstram legătura cu mai mulți brokeri și traderi și ne-am hotărât să facem un club al nostru, unde să ne vedem la o cafea, să povestim despre bursă și să ne sfătuim reciproc. În clubul nostru au avut acces investitorii cu experiență, după care ne-am dat seama că publicul nostru țintă sunt cei care nu au mai investit la bursă, cei care au nevoie de informații și care ar putea beneficia de pe urma experienței noastre.”

Inițiatorii clubului au considerat că e foarte important ca relația dintre membri să fie una personală, față în față, și nu una exlusiv virtuală, pe un grup de Facebook sau prin intermediul unui forum online. Pentru că era esențial ca Invest Club să aibă și personalitate juridică, au înființat un ONG cu același nume, care a devenit primul club al investitorilor din România:

„Ce mă încântă foarte mult la Invest Club e faptul că a pornit din Cluj, a fost fondat în Cluj, și nu în București, cum era de așteptat. Avem o filială și în Târgu Mureș, am deschis recent una și în Timișoara și avem încă două orașe vizate, în prima jumătate a anului 2016, în care să deschidem astfel de cluburi de investitori. După înființare, dezvoltarea unei acoperiri naționale este a doua etapă în care se află clubul și deja pregătim a treia etapă, care va fi ceva la fel de inedit și foarte cool”, precizează Tudor Irimiea.

Unde-s mulți puterea crește și profitul se mărește

În Cluj, Invest Club însumează 30 de membri activi. În cadrul clubului a fost creat și un fond de investiții, în care membrii pun bani la comun, iar sumele strânse sunt investite la bursă, în numele ONG-ului. Fondul este administrat colectiv, iar deciziile sunt luate în mod democratic, prin votul membrilor care hotărăsc în ce acțiuni se investește. Experimentul a fost până acum unul de succes, pentru că evoluția fondului a înregistrat un randament cu 4% mai mare decât evoluția indicelui BET a BVB:

„Acesta este un lucru foarte important, pentru că este foarte greu să bați piața, dar uite că 30 de oameni, dintre care unii nu au mai investit deloc la bursă, au reușit să bată piața, acesta fiind obiectivul nostru de la bun început!”, exclamă, cu satisfacție, Tudor Irimiea.

De regulă, un investitor are o singură sursă de informare, brokerul lui, dar membrii Invest Club au avantajul de a se putea sfătui în orice moment cu alte 30 de persoane, care le împărtășesc interesul de a câștiga bani la bursă. Oricine poate intra în club și poate astfel beneficia de experiența membrilor mai experimentați:

„În cadrul întâlnirilor noastre noi discutăm situația piețelor și, chiar dacă încercăm să promovăm bursa, nu avem o atitudine părtinitoare, chiar spunem lucrurilor pe nume, cu bune și cu rele, nu dăm numai semnale pozitive.

Eu, în mai 2015, am vândut toate acțiunile pe care le aveam și, în consecință, am trecut peste criza din Grecia și peste crahul din China cu banii în cont, foarte liniștit. Acestea sunt lucrurile pe care le discutăm la club, dovadă sunt și postările de pe site-ul nostru, unde am vorbit despre un posibil crah al bursei din China. Oamenii aud părerile noastre și decid pentru ei ce e mai bine să facă, dar e foarte important să cunoști lucrurile obiectiv, și cu bune și cu rele. Acesta este unul dintre beneficiile clubului, iar al doilea mare beneficiu constă în faptul că membrii clubului tranzacționează în condiții și cu beneficii asemănătoare unui investitor care are un milion de euro în cont, ca analiză, facilități și comisioane.”

În cadrul clubului sunt invitați de multe ori directori ai companiilor de brokeraj, manageri de fonduri, persoane care sunt vedetele pieței de capital, și nu numai:

„De exemplu, l-am avut invitat pe domnul Erik Barna, CEO al companiei de IT «Life is hard», companie care a dezvăluit în exclusivitate detaliile listării sale la bursă în cadrul unei întâlniri Invest Club. Noi am văzut o mare oportunitate în această companie, majoritatea membrilor au investit în compania lui Erik, iar «Life is hard» le-a adus investitorilor un randament de aproape 40%, în prima zi de tranzacționare. Dacă ai avut 10.000 de lei la începutul zilei, seara aveai 14.000 de lei.”

„Investesc numai în companii suficient de solide încât până și un novice le-ar putea conduce sau în cele cu manageri de excepție”

În ultimii ani, Tudor Irimiea și-a dezvoltat o nouă mentalitate de investiții, pe care încearcă să le-o insufle și celorlalți membri ai clubului:

„Nu mă interesează foarte mult rapoartele financiare, previziunile analiștilor și părerile celorlalți, eu caut să investesc într-un manager, caut dovada unui management profesionist, a unui manager vizionar, care are dețineri în cadrul companiei și care are tot interesul să crească acea companie.

Strategia mea de investiții este foarte simplă: investesc în companii suficient de solide încât până și un novice le-ar putea conduce sau în companii care au un manager de excepție, un vizionar, o «vedetă». Tot ce e între nu mă interesează. Am eu o vorbă, că, din partea mea, pot să se dubleze acțiunile companiilor care sunt între aceste două tipologii, tot a doua zi, că nu mă interesează!”

În vara anului 2015, Tudor Irimiea și-a dat demisia de la SSIF Broker, pentru a se dedica cu totul clubului. Pentru că acum lucrurile, în ceea ce privește Invest Club, s-au stabilizat, Tudor s-a decis să se reangajeze ca broker de acțiuni și, în consecință, a semnat cu unul dintre cei mai importanți brokeri de pe piață.

Cea mai inteligentă investiție din ultimii 3 ani o consideră a fi cea în contul băiețelului său, cont care are ca scop cumpărarea unui apartament, atunci când fiul său va împlini 18 ani. O mare parte a resurselor din acest cont au fost alocate în dolari americani și, practic, Tudor în ultimii ani a pariat pe deprecierea monedei naționale în raport cu dolarul american. Și în ceea ce privește contul fiului său, el merge pe aceeași strategie de investiții, „cea cu idiotul și cu managementul vizionar”, pentru că brokerul este convins că, în 18 ani, valoarea unui portofoliu astfel administrat poate crește exponențial:

„Este o idee foarte bună să economisești, dar nu în viziunea românului de rând, adică să ții banii pe card sau la saltea, ci investind în bursă, în acțiuni, valute sau diverse obligațiuni.”

Pe lângă partea aceasta investițională, tranzacționarea la bursă presupune și o latură speculativă, aceasta fiind cea care pe Tudor Irimiea îl stimulează:

„Fiecare are un anumit lucru care îl incită. Pentru mine acesta este să pierd sau să câștig bani pe bursă, să mă aflu în ringul de tranzacționare cu marile fonduri de investiții, cu marile bănci, și să încerc să fiu cel mai bun.

Asta îți afectează caracterul, personalitatea, pentru că, de regulă, oamenii când au o părere o spun șefului, o discută în ședință, și apoi se ia o decizie, la comun, pe când pe bursă ești singur, cu părerea ta, pe care trebuie să pui banii – trebuie să investești în opiniile personale și trebuie să fii foarte sigur pe tine pentru ca să poți face asta. Astfel de investiții, în speță cele speculative, clădesc o încredere în sine și o responsabilitate cum nu întâlnești în multe profesii.”

Chiar dacă nu vrei să faci investiții, conform lui Tudor Irimiea, este foarte important să ai o educație financiară, pentru a putea judeca singur anumite evenimente și pentru a le înțelege corect întregul eșafodaj, și din punct de vedere economic. Evenimentele din ultima parte a anului 2015 sunt relevante în acest sens:

„Eu nu mă uit la televizor, dar îmi dau seama ce nebunii se vorbesc pe acolo, și pot da un exemplu, referitor la ultimele manifestări stradale, care pentru mine au însemnat o mare oportunitate. Știam că leul se va deprecia și astfel am pariat contra lui. În ceea ce privește «revoluția» tinerilor, nu știu ce să zic, dar în urma acestor evenimente se poate profita și financiar.

Pentru a înțelege toate aceste fenomene și pentru a avea acces la informații relevante și la oportunități este important să te înconjori de oameni care știu ce fac, cum sunt membrii Invest Club, sau să ai un broker foarte bun, cum sunt eu”, conchide, serios-șăgalnic, Tudor Irimiea.

Foto: Tudor Irimiea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *