Jos palaria

Tudor, cel mai tânăr jucător al Universității Cluj, a trecut cu bine BAC-ul și acum se pregătește de facultate. Visul lui: să ajungă în Premier League

Tudor Telcean este cel mai tânăr jucător al „Universității Cluj”, iar anul acesta a dat BAC-ul, reușind o medie foarte bună. Deși i-a fost greu să îmbine sportul cu învățatul și a trecut și prin perioada aceasta de izolare care a rupt legăturile clasice cu școala, Tudor a reușit să demonstreze că rezultatele bune pot veni și dacă nu stai lipit de banca din clasă. Fiind sportiv de performanță, de la bun început i-a fost dificil să își găsească o școală care să accepte că „va chiuli” destul de des de la ore. Mentalitatea sistemului de învățământ din România este atât de învechită încât profesorii și directorii de școli au impresia că dacă elevul lipsește de la ore, chiar și extrem de justificat, nu va avea rezultate bune.

Tudor a demonstrat că se poate și a terminat BAC-ul cu 9,33, la Liceul cu Program Sportiv, singurul din Cluj care a înțeles că are potențial și, pentru a-l valorifica, trebuie să lipsească de la ore. Cea mai mare notă a luat-o la Istorie, 9,70, materie care e și pasiunea sa și la care s-a pregătit aproape singur în ultimele luni. A avut materiale la dispoziție, a citit, a învățat, iar în săptămânile de dinainte de examene s-a întâlnit cu profesorul de istorie de doar două ori.

De fotbal s-a apucat la 7 ani când mama s-a l-a dus la antrenamente la CFR și l-a rugat pe antrenor să îl lase și pe Tudor să se antreneze. După 7 ani în care a jucat la CFR și a avut rezultate spectaculoase, a ajuns la Viitorul Cluj și, apoi, la renumita Academie Hagi. Pentru că era bun, Ioan Ovidiu Sabău l-a adus la „U Cluj” și de atunci e de neoprit.

Între timp, s-a ținut și de școală. Asta pentru că Tudor știe că trebuie să te gândești la viitor încă de la vârste fragede. A tras, s-a antrenat fizic și mental, a fost autodidact și a reușit. Pentru el, însă, Bacalaureatul a fost mai diferit decât a celorlalți colegi. Asta pentru că pe lângă faptul că elevii și profesorii au trebuit să se adapteze, să învețe online, să se izoleze, să dea examene în condiții atipice, Tudor a mai avut un lips uriaș în perioada de izolare de dinainte de examene. Pentru un sportiv de performanță, să nu te poți antrena, e cea mai mare durere. Din fericire, tânărul s-a adaptat. Atât în ceea ce privește pregătirea pentru BAC, cât și antrenamentele.

„Am avut cursuri online. Aveam un grup al clasei pe WhatsApp unde profesorii ne anunțau când urma să avem orele de curs. Le făceam pe zoom și fiecare oră avea 40 de minute. Eu am intrat la română. La istorie nu am făcut astfel de ore, iar la logică am luat meditații, dar asta dinainte de pandemie, pentru că nu cunoșteam materia și trebuia să o iau de la început. A fost important pentru mine să am profesor, să pot învăța materia. La început m-am gândit că e o materie ușoară dar dacă nu o înțelegi, nu o înveți, nu vei lua notă mare.

Cât despre antrenamente:

A fost o perioadă foarte dificilă. Am reușit în perioada de izolare să îmi organizez un mediu în care să lucrez, mi-am luat saltele, să am cât de cât condiții pentru că stau și la apartament și nu am curte. Asta a fost și mai nasol, dar îmi făceam exercițiile în fiecare zi. Lucram în permanență cu preparatorul fizic, ne trimitea tot timpul programul zilnic, aveam un program de alergări, dar izolat. Am un loc aici lângă un lac unde nu prea este lume și aici reușeam să îmi fac alergările.”, povestește Tudor despre perioada de izolare.

Iar munca a dat roade. Pentru el, nu e suficient doar să mergi la școală. Trebuie să fii autodidact, să ai acel ceva care să te ajute să te exprimi, să te cultivi, să crești singur.

„Am avut discuția asta cu niște prieteni care spuneau că tot au fost la școală și au luat note mai mici decât mine. Depinde foarte mult și subiectul pe care ești pregătit. Depinde și cum te descurci ca exprimare, pentru că și asta contează mult în redactarea lucrărilor de BAC. Așa că, până la urmă, trebuie să ai și acest lucru de la tine. Nu neapărat să mergi la ore încontinuu și să înveți materia. Eu nu pot să zic că am mers la ore. Am avut colegi care au mers la școală, chiar la licee mai bune, și au avut note sub mine. Deci, nu cred că prezența la școală îți va aduce o notă mai bună. Până la urmă, ține și de pregătirea ta. De cum gândești, cum te concentrezi și de inspirație.”, a mai povestit Tudor.

Pe viitor, Tudor își dorește mult să facă Facultatea de Fizică și Sport, la antrenori și profesori de sport. Acum, cu toată pandemia, se gândește și la kinetoterapie, mai ales pentru că anul acesta au fost eliminate examenele de admitere și are șanse mari să fie acceptat. Singurul impediment e că încă nu știe dacă profesorii vor înțelege că nu va putea merge la toate cursurile pentru că e jucător și la „U Cluj”, și în echipa Națională a României U18. Încă nu știe exact unde va merge, dar știe că e pasionat de business și afaceri și că visează să ajungă jucător la echipa sa favorită, Liverpool, să fie jucător de Premier League.

 

Susține Ziar de Cluj!

Timp de aproape 10 ani, ți-am oferit gratis articolele noastre. A venit timpul să devenim parteneri. Ziar de Cluj va implementa în curând abonamentul de 10 lei pe lună pentru toți cititorii. Pentru toți cititorii care ne respectă curajul și experiența.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *