Sanatate

Tu faci sport sau mișcare?

Scris de 50

Între a face mișcare și a face sport e o mare diferență. Nu toată lumea o concepe astfel, iar linia care demarchează cele două activități e mai bine văzută de către sportivi, nu de cei care se cred sportivi.

Claudiu Man este kinetoterapeut și ne ajută cu informații de specialitate pentru a ne da seama unde se face trecerea de la mișcare la sport.

„Dacă e să fac o paralelă cu felul în care specia noastră a evoluat, mișcarea este cea care ne-a ajutat să punem mâncarea pe masă. Ținând cont de evoluție, drumul către magazin este, acum, mișcarea. Dacă înainte trebuia să mergem la vânătoare, la câmp, acum, în epoca vitezei, avem alte modalități de procurare a mâncării. Cred că de aici vine și conceptul fast food. Nu junk food!”, e observația pertinentă a kinetoterapeutului.

Câtă mișcare ar trebui să facă un om normal, într-o zi? Greu de răspuns!

„Corect ar fi să existe o echivalență, 8 ore de stat, 8 ore de mișcare. Dar știm foarte bine că asta nu se poate. Hai să zicem, realistic, 15 minute de mișcare la fiecare 45 de minute de stat la birou. Dar, chiar și așa, dacă e să luăm în calcul cum a fost gândit sistemul educațional, pauza aceea de 10 minute ar fi un câștig, dacă s-ar profita la maxim de ea. Pauza e pauză, copiii trebuie să iasă afară, să alerge, să se murdărească”, ne spune specialistul.

Din fericire, există multe campanii care încurajează mișcarea și sportul. Vedem zilnic mesaje care ne spun că ar trebui să facem minimum 5.000 de pași pe zi. Sau 30 de minute de mișcare. Îl întrebăm pe specialist: ajunge?

„E un început. Ca orice sfat, atunci când materializezi, e nevoie de un început. Când cineva îți recomandă să faci 20.000 de pași pe zi, iar tu nu mergi deloc, ai nevoie de un început. În prima zi faci 3.000, apoi 3.500, apoi reușești să ajungi unde ți-ai propus. Dar ai nevoie de un început. Așa și cu alergatul. Spui că nu poți să alergi. Dar dacă faci azi 100 de metri, mâine încă 100 de metri în plus, reușești apoi să alergi un kilometru. Apoi… poți ajunge să alergi un maraton! Dar de undeva tot trebuie să începi”, punctează Claudiu Man.

Îl întrebăm pe specialist care e diferența dintre sport și mișcare și ne oferă un exemplu concludent: doi kilometri alergați pot fi mișcare, dacă îi parcurgem o dată pe săptămână, pot fi sport, dacă se alergă zilnic, într-un ritm mai susținut.

Tot kinetoterapeutul ne atrage atenția despre tranziția de la mișcare la sport și susține cu argumente sfatul de a apela la profesioniști. Ne putem accidenta mult mai ușor dacă începem să facem exerciții fără să ne cunoaștem limitele și fără să avem pregătirea fizică necesară pentru anumite tipuri de mișcări.

Un stil de viață sănătos presupune multă mișcare. Dacă vreți să faceți pasul către sport, alegeți direcția pe care v-o doriți și luați legătura cu un antrenor, pentru a obține rezultatele așteptate, în siguranță.

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 1 hour FOTOGRAFILA
  MÂNDRU CĂ SUNT PROSTOI și-mi plac lucrările de mântuială girate de Emil Boc
 • Acum 5 hours Editorial
  Patrioți de-o zi, patrihoți pe viață! Funcția curvei la politicianul român. Nu că ar fi electoratul mai deștept
 • Acum 6 hours Politica
  Președintele tuturor românilor, indiferent de sex, religie, etnie, Klaus Iohannis, face recepție la Cotroceni, de Ziua României, ca pe tarlaua lui. Liderii UDMR, USR și AUR nu au fost invitați
 • Acum 6 hours Politica
  Liberalii vor comasarea alegerilor ca să le numească tot Iohannis premierul. PSD se opune
 • Acum 7 hours In vizor
  După ce li s-a bătut obrazul de către clujeni și mass media și li s-a atras atenția că, de 5000 de lei pe lună redevență, nu sunt stăpânii Pieței Universității și nu ei decid cine ”se integrează în peisaj”, organizatorii Târgului de Crăciun a reprimit Asociația NUCA în spațiul public
 • Acum 22 hours Politica
  CINE NU SARE, NU VREA SCHIMBARE! Valeriu Stoica anunță că PSD și PNL vor să comaseze alegerile locale și parlamentare din 2024
 • Acum 1 day In vizor
  De Sfântul Andrei, primarul Boc a mințit în față națiunea și SEAP-ul, spunând că ”60 de zile este perioada de evaluare a ofertelor” pentru Metrou
 • Acum 1 day Vocea ta
  CLUJ-NAPOCA, VÂNDUT DE BOC. CLUJENII ALUNGAȚI DIN PROPRIILE PARCURI ȘI PIEȚE. Zice organizatorul mizeriei de Târg de Crăciun din Piața Unirii: ”Nu vă integrați” și alungă Asociația NUCA din spațiul public. Că doar a dat trei lulele, trei surcele la buget, e stăpân!
 • Acum 1 day Editorial
  A minți și a fura constituie avantaj la angajare, la numirea în funcții, la cățărarea pe scara profesională și socială. Imposture este dorită, că poate fi controlată
 • Acum 1 day Politica
  ÎNCĂ O MITĂ SALARIALĂ PENTRU BUGETARI: La ”Prima de Osânză” se mai dau 10 procente majorări salariale. Punctul de pensie se majorează cu 12,5%. Să aibă nesimțiții de cumetrie, pensionari de lux ai statului interlop român și pensie majorată, și salariu majorat
 • Acum 2 days Vocea ta
  URBANISM DE CUMETRIE: ”Solicităm ca  Primarul Emil Boc să își ceara scuze public față de petent pentru că mai mulți ani nu i-a răspuns în scris în legatură cu hotărârea luată și nu l-a primit în audiență”
 • Acum 2 days PubliNews
  The magic of giving: cumpără cadourile perfecte pentru cei dragi și câștigă premii uimitoare la Iulius Mall Cluj
 • Acum 2 days FOTOGRAFILA
  Încă un deștept din partidul lui OSĂ: Patinoar la Florești cu copacii înglobați în gheață. Care OSĂ înghețe și, prin urmare, OSĂ fie tăiați la anul că s-au uscat
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE