Politica

Trocuri politice la Cluj (Și o mică precizare: toate acestea, pe banii contribuabililor)

No, că lucrurile nu stau chiar așa de simplu la câștig după cum credea lumea:  adică a câștigat PNL cu Emil Boc de au ras totul la municipiu, dar nu se poate lăuda că face două treimi să controleze după cum vrea Consiliul local – așa că are nevoie de balamaua UDMR. UDMR chiar este de neocolit în Consiliul local.

Așa că ce-am avut și ce-am pierdut? UDMR absolut nimic: a avut viceprimar? Are să mai aibă. În schimb Noul și Mărețul PNL a avut președinte de CJ Cluj, s-ar putea să nu mai aibă. Căci PSD face de la nivel național o ofertă de nerefuzat (copleșitoare, aș zice) către UDMR: intrare la guvernare, președinția CJ Satu Mare și pe cea a Mureșului, totul în schimbul punerii în pita de președinte al CJ Cluj a lui Cornel Itu. Să fie lucrurile chiar așa de bătute în cuie?

Până să ne indignăm pe trocurule care se fac pe voturile noastre, să vedem ce zic matematicile politice -alea în care niciodată 1 + 1 nu fac 2.

După redistribuiri, avem așa: din cele 37 de mandate de consilieri județeni, PNL-ului îi revin 18 mandate, PSD-ului 12, iar UDMR-ului 7 mandate. Dacă UDMR vrea să joace rolul de balama, majorități simple pot se face în ambele combinații. Dar majorități de două treimi nu se pot realiza decât în combinația PNL + UDMR (împreună au 25 de voturi, pe când combinația PSD + UDMR face numai 19 voturi).

La Consiliul local Cluj-Napoca (chit că ar mai fi niște primării prin județ unde s-ar mai putea face trocuri “compensatorii”, dar acesta este cel mai important), din 27 de locuri, PNL a luat 17, UDMR – 5 și alianța PSD+ALDE+UNPR tot 5 (3 PSD, 1 ALDE, 1 UNPR). Majoritatea simplă este a PNL, oricum ai lua-o. Aici PSD nu are ce oferi UDMR. Singurii care au ceva de oferit UDMR, pentru majoritatea de două treimi, sunt cei de la PNL: un viceprimar. Care viceprimar poate fi oferit și către PSD.

Acum se vede că problema trocului este de fapt la Consiliul local Cluj-Napoca. Iar PNL nu prea are ce oferi din măreața sa victorie locală, în afară de un viceprimar, poate chiar doi. Că singura discuție în care s-ar putea împiedica ar fi aceea că, la CJ Cluj, PSD și UDMR nu pot crea majoritatea de două treimi. Dar nici PNL nu poate crea această majoritate fără UDMR sau fără PSD la CL Cluj-Napoca. No, și? Ce-i cu această majoritate de două treimi și ce se poate face cu dânsa? Păi este cea prin care se adoptă hotărâri cu privire la patrimoniu, concesionări, închirieri, vânzări, cumpărări patrimoniale, întăbulări șamd. Aici ar intra și investițiile pe bani europeni (mai ales dacă documentația presupune acțiuni descrise anterior). Chestiuni cu care nu se prea poate trăi administrativ și nici nu se poate invoca voința politică pentru a nu se adopta, indiferent de trocul politic și de cum s-ar ajunge la cele două treimi necesare. Că, fără o argumentare corectă a lipsei dorinței de vot, se poate ajunge și în penal. Deci, în tot trocul PSD-PNL cu balamaua UDMR, pare că argumentul formării majorității celor două treimi nu prea contează.

În schimb contează ce se dă și ce se cere (ce-am avut și ce-am pierdut) – așa că, practic, ne-am întors în anul de grație 2012: Alin Tișe iar se pare că a pierdut președinția CJ Cluj, iar UDMR are toate șansele să se alieze la Consiliul județean cu PSD și să obțină doi vicepreședinți – ca în 2004, când cu Alianța D.A. – și cu PNL (de-i musai ca de voie bună) la Consiliul local Cluj, păstrând-o pe Anna Horvath ca viceprimar.

Surse din interiorul discuțiilor zic că de data aceasta UDMR renunță la autonomia locală a filialei sale clujene și că adevăratele negocieri se țin la București.

Ceea ce părea o victorie zdrobitoare a PNL Cluj s-ar părea că va fi doar menținerea unui status qvo până la alegerile din toamnă, unde acest partid format prin fuzionare va plăti prețul politic corect al trădării electoratelor PDL și PNL, iar PSD va rade, tunde și freza din nou. Mulțumim Blaga, Gorghiu și Iohannis! O facem noi în locul lui Dragnea. Să vă fie rușine pentru trocul cu legea electorală de mizerie pe care ați acceptat-o și susținut-o crezând că veți câștiga ceva în fața PSD!

Sunt nevoit să fac o precizare: Noii și măreții liberali de Cluj zic că sunt liniștiți. Să tot fie vreo trei zile de când li s-a zis de la conducerea centrală că s-a bătut lăbuța la București cu matroana centrală a UDMR și „colaborarea” politică se va face PNL-UDMR inclusiv la județ. Că cică nu riscă maghiarii să piardă un viceprimar la Cluj-Napoca și prin asta ATENȚIE: să piardă banii ONG-urilor și bisericilor. Sună fain, nu-i așa, faptul că banii pentru ONG-urile maghiare se dau nu pe proiecte, ci pe dispoziția UDMR de-a se alia? Oare genul acesta de trafic de influență când, pe bani publici, se negociază și se obțin funcții publice, bașca foloase necuvenite pentru sine și pentru alții (pe ntru „sine”, funcția politică, pentru „alții”, banii pentru ONG-uri – și, mă rog, ce mai pică), este la fel de bine definit în Codul Penal și pentru politicienii partidelor politice, sau numai pentru cei cărora „sistemul ticăloșit” vrea să le ia gâții și pentru amărășteni? Alo, DNA, se aude, dacă UDMR dă sprijin politic (prin voturi) pentru obținerea de către PNL sau PSD a unor funcții în administrația publică locală (la Cluj, Mureș și Satu Mare), primind în schimb funcții în administrația publică locală și bani pentru terțe ONG-uri și Biserici „tradiționale”, chestia asta la ce capitol penal se încadrează? Să știe și cetățeanu de rând când mai mituiește (face trafic de influență) sau se lasă mituit (se lasă influențat) cum să procedeze: zice și el că a avut negocieri în interesul alegătorilor?

Cel mai liniștit în toată povestea asta rămâne Vakar Istvan (UDMR). Vicepreședinte de Consiliu județean a mai fost, va putea să mai fie. Președinte a mai fost, cică i s-a propus să mai fie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *