Diete

Triplati consumul zilnic de legume si fructe!

Organismul nostru a evoluat pe baza unei diete zilnice de 1,3 – 1,6 kg de legume si fructe. Astazi mancam numai cateva zeci de grame. Daca singura schimbare in dieta pe care o fac oamenii ar fi sa manance mai multe fructe si legume, o serie de probleme de dieta si-ar gasi rezolvarea, apreciaza cunoscuti cercetatori nutritionisti.

 

Sutele de studii facute de-a lungul deceniilor de cercetare arata ca dietele incarcate de fructe si legume ne ajuta sa pierdem din greutate, sa traim mai mult si sa reducem riscul de imbolnavire de inima, de a face un atac cerebral, cancer, diabet, hipertensiune, cataracta si probabil artrita.

 

Efectele sunt uluitoare (!):
– riscul de cancer scade la jumatate daca dublam consumul zilnic de legume si fructe;
– nivelul de colesterol scade cu 33 % in numai doua saptamani atunci cand femeile mananca mai multe legume si fructe;
– riscul de a face bronsite, ulcer, calculi biliari, ciroza, pietre la rinichi, artrita si cancer la plamani, stomac, esofag, gura, endometru, pancreas, cervix, colon, tract urinar si chiar la san scade dramatic atunci cand mancam mai multe fructe si legume;
– mariti consumul de fructe si legume la nivelurile atinse de stramosii nostri si tensiunea arteriala va scadea tot atat de bine ca atunci cand luam medicamente.

 

Acesta este numai inceputul unei sanatati infloritoare. Exista mai multe motive pentru care organismul nostru tanjeste dupa alimente proaspete, fructele si legume. Acestea:
– nu contin grasimi, colesterol sau sodiu (cu exceptia fructelor de avocado, maslinelor si a nucilor de cocos);
– sunt printre alimentele cele mai bogate in fibre (8 portii pe zi ne furnizeaza cca 27 g de fibre, ceea ce se incadreaza in recomandarile dietecienilor, adica intre 25-35 g);
– contin multi factori nutritivi, cantitati mari de calciu, fier, magneziu si vitamine aducatoare de sanatate, precum si acid folic.

 

Corpul nostru s-a dezvoltat cu mari cantitati din acesti factori hranitori;
– au foarte putine calorii (contin cca o calorie pe fiecare gram, in comparatie cu pana la 9 calorii, in cazul alimentelor rafinate);
– au mii de alte componente, numite fitochimicale, sau nutrienti vegetali, care alcatuiesc un cocktail care ne creste starea de sanatate.

 

Majoritatea alimentelor de pe masa stramosilor nostrii erau plante. Asa ca nu-i de mirare ca nici un alt aliment nu este atat de strans legat de conceptul de viata lunga si sanatoasa. Ceea ce stramosii nostri faceau din necesitate si strabunicii nostrii ne-au spus sa facem din dragoste, noi trebuie sa facem acum pentru ca suntem constienti ca este in interesul nostru – sa triplam consumul zilnic de fructe si legume!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *