In vizor

Tribunalul Iasi a suspendat alegerile de la Universitatea „Cuza” la solicitarea Ligii Studentilor. Decizia ar putea fi un precedent pentru alte universitati din tara

Liga Studentilor din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi a castigat in instanta suspendarea alegerilor pentru toate structurile de conducere ale Universitatii, devenind prima si singura organizatie studenteasca din România care a obtinut un astfel de rezultat. Prin aceasta sentinta s-a creat un precedent, care ar putea fi aplicat si la alte universitati din tara. De amintit ca Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca are un regulament asemanator pentru alegerile in structurile de conducere. Viitorul rector al UBB se va alege in 1 martie.

In urma neregulilor sesizate, Liga Studentilor din Iasi a inaintat in data de 21 decembrie 2015 o cerere catre Tribunalul Iasi de suspendare a Metodologiei de organizare a alegerilor pentru structurile si functiile de conducere academica din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi.

In acelasi timp, in aceste zile, in urma depunerii unui memoriu de catre Liga Studentilor Iasi, Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii stiintifice a solicitat institutiei sa elimine criteriile discriminatorii impuse studentilor pentru participarea la alegeri.

Printre neregulile constatate se numara introducerea conditiei ca reprezentantii studentilor sa fie integralisti si sa aiba cel putin media 8 (opt), contrar prevederilor Legii Educatiei Nationale si Statutului Studentului, lipsa de transparenta in procesul de organizare al alegerilor pentru desemnarea reprezentantilor studentilor in structurile de conducere, precum si organizarea alegerilor in perioada sesiunii si a vacantei, cand studentii nu pot vota, desi acestia sunt reprezentanti in proportie de 25% in structurile decizionale si de conducere, arata dcnews.ro

Tribunalul Iasi a hotarat suspendarea intregii metodologii de alegeri. Practic, au fost suspendate alegerile pentru functiile de rector al universitatii si decani ai facultatilor, precum si pentru reprezentantii in senatul universitatii, consiliile facultatilor, consiliile departamentelor si consiliile scolii doctorale.

„Salutam decizia instantei si consideram ca este un rezultat foarte important pentru studenti, care vizeaza viitorul intregii Universitati, dar si pentru Miscarea Studenteasca din Romania. Legea Educatiei Nationale este mai presus decat orice hotarare luata de vreo sturctura de conducere a unei institutii de invatamant superior, autonomia universitara fiind limitata de respectarea cu strictete a legislatiei in vigoare. Multumim Ministerului Educatiei pentru sprijinul pe care ni l-au acordat in rezolvarea acestei probleme. Mai sunt si alte nereguli in cadrul institutiei, prin care se incalca drepturile studentilor, pentru care vom lupta pana la capat pe toate caile legale.” a declarat Silvian-Emanuel Man, presedinte Liga Studentilor Iasi.

Si la UBB Cluj urmeaza alegeri pentru viitorul rector, dar si pentru celelalte structuri de conducere. Alegerile pentru viitorul rector vor avea loc in 1 martie. Potrivit informatiilor Ziar de Cluj, actualul rector, Ioan Aurel Pop, isi va depune candidatura pentru un nou mandat.

In calendarul alegerilor UBB Cluj, se arata ca astazi au avut loc alegerile pentru membrii consiliilor departamentelor si a directorilor de departamente, iar pana in 1 februarie se depun dosarele de candidatura pentru viitorul rector. In 16 februarie va fi validat noul Senat, iar in 23 februarie va fi ales presedintele Senatului UBB Cluj. In cazul organizarii unui al doilea tur de scrutin, acesta va avea loc in 8 martie 2016. 

Cat priveste alegerea studentilor senatori, Ziar de Cluj a aratat ca in cazul reprezentantului doctoranzilor din universitate, alegerile au fost fraudate. Mai exact, o sursa de incredere din cadrul UBB Cluj a povestit ca, la alegerile pentru senatorul doctoranzilor, in urne au aparut mai multe voturi. Mai exact, cu 29 mai multe decat numele aflate pe listele de votare. Rezultatul: a fost ales senator al doctoranzilor Septimiu Cioara, cu 48 de voturi, ceilalti doi contracandidati ai sai fiind descalificati.

Studentii senatori au, ca si in cazul Universitatii Iasi, o pondere de 25% din votul final pentru alegerea rectorului universitatii. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *