In vizor

Trenul, cel mai ”sigur” mijloc de transport: vagoane arhipline, călători și controlori fără mască

Din iulie călătoriile cu trenul nu mai sunt la fel de sigure cum se laudă CFR Călători. Odată ce vânzarea locurilor cu distanțare a fost stopată, vagoanele din multe trenuri sunt arhipline, iar mulți dintre călători nici măcar nu poartă mască. Trenurile pot să devină astfel foarte ușor adevărate focare de COVID-19. 

Un clujean reclamă faptul că nicio autoritate responsabilă cu impunerea măsurilor de combatere a coronavirusului nu verifică periodic trenurile de călători. 

”Una dintre fiicele mele, a călătorit, între Cluj și Huedin, într-un tren Inter Regio, superaglomerat (până la Aghireș), în care nu numai că nu se respecta distanțarea socială, dar nici controlorul nu avea mască, iar unii dintre călători tușeau sec. Pentru numele lui Dumnezeu, la Prefectura Cluj, la Regionala CFR Cluj, la IJP Cluj și la DSP Cluj nu există măcar o minte lucidă care să verifice în ce condiții călătoresc navetiștii?”, semnalează un clujean.

Pagina de Facebook a celor de la CFR Călători este plină de mărturiile oamenilor revoltați de faptul că nu se respectă distanțarea socială, călătorii nu poartă mască, iar uneori masca este opțională chiar și pentru controlorii de bilete. 

Sunt multe video si cu controlori de bilete care nu poarta masca, trenurile sunt focare de infectie , de cand nu se mai vand bilete cu distantare sociala. 

Cum e posibil să nu respectați măcar o distanță între locurile ocupate pe scaune. Ni se spune peste tot să păstrăm distanța de minim 1.5m în locuri în care stăm 10 minute, iar pe rute unde mergem 10 ore, stăm înghesuiți. Cum păstrez distanța, dacă am o persoană la câțiva cm în față, iar altul lipit de mine în lateral ?

Însă se lauda constant cum ca au luat măsuri de respectare a distanțarii. Și exista vagoane goale, iar altele full de oameni. Si mai mult decât atât, au avut și „bunul-simț” de a majora tarifele. Este inadmisibil, atâtea sesizări și nu se schimba nimic.

Am calatorit la clasa I de la Constanta la Bucuresti si controlorii, fie nu aveau masca, fie umblau cu ea sub nas. Veneau sa stea la clasa I unde si dormeau fara masca. Sunt suparata pentru ca ma asteptam la conditii de calatorie civilizate, chiar daca nu s-a respectat distantarea sociala!! Masca nu stiu daca o purtau corect 10% dintre calatori, unii deloc pentru ca nici cei care ii controlau nu respectau normele. 

Am fost cu trenul săptămâna trecută ruta Oradea-Suceava și înapoi și a fost groaznic. Vagoanele 1,2,3 aproape goale iar în 4, ne-au înghesuit pe toți unii lângă alții, neținându-se cont de nicio distanțare socială. 

Răspunsul companiei este că a impus vânzarea locurilor distanțate doar pe perioada stării de urgență, asta chiar dacă numărul cazurilor de coronavirus este în creștere în România. 

”Vânzarea locurilor distanțate în trenuri a fost o măsură suplimentară luată de companie pe perioada stării de urgență și în prima etapă a stării de relaxare. Dacă în celelalte vagoane alte trenului sunt mai multe locuri libere, puteți ocupa unul dintre ele”, potrivit CFR Călători. 

CFR Călători a stabilit reguli clare pentru cei care aleg acest mijloc de transport, însă prea puțini călători chiar le respectă, Controalele desfășurate de către Poliția Transporturi nu sunt suficient de dese pentru a preîntâmpina aglomerația și refuzul de a purta mască.

  • Persoanele care trebuie să călătorească în următoarea perioadă cu trenul, sunt obligate să respecte toate regulile de comportament și igienă impuse de autorități pentru prevenirea și controlul virusului SARS-CoV-2, și este important să aibă în vedere recomandările noastre de călătorie pentru a le putea asigura un transport în condiții de siguranță.
  • La bordul trenurilor CFR Călători, masca de protecție este obligatorie pe toată durata călătoriei! Pentru protecția dumneavoastră, a celorlalți călători și a personalului nostru, vă rugam purtați corect masca, astfel încât să vă acopere gura și nasul.
  • Personalul nostru este instruit să informeze călătorii din tren prin instalațiile de sonorizare sau verbal referitor la obligativitatea purtării măştii de protecţie pe întreaga durată a călătoriei cu trenul și evitarea grupării călătorilor în vagon sau la o singură uşă de urcare a acestuia.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *