Din oras

Cum ar fi arătat strada Edgar Quinet dacă autoritățile s-ar fi implicat mai mult? Un tânăr a reconstituit zona și arată spectaculos (FOTO)

Pe strada Edgar Quinet din Cluj-Napoca se asfaltează doar de alegeri. Nu e o metaforă. Primul strat de asfalt a fost turnat pe stradă în urmă cu fix 4 ani, chiar cu câteva zile înainte de alegerile locale pe care Emil Boc le-a câștigat fără drept de apel. De atunci, din când în când, strada a fost peticită și cam atât. Nici vorbă de trotuare sau iluminat public. Oamenii au așteptat și au cam așteptat degeaba. Așa că și-au improvizat ei singuri un părculeț pentru copii, iar de ieșit la iarbă verde o fac în pădure pentru că nici vorbă de verdeață în jurul blocurilor. Doar bălării și vegetație care crește în neștire.

Asta până a venit pandemia și un tânăr din Cluj, dornic să ofere ceva înapoi Clujului care l-a învățat peisagistică la USAMV, s-a hotărât să reconstituie zona și să o amenajeze așa cum ar fi trebuit să fie de la bun început. Așa s-a născut Clujul Peisager, o serie de randări peisagistice 3D care ne demonstrează cât de frumos ar fi putut să fie zona cu puțină implicație din partea administrației locale.

Roland Cilan a călătorit în Olanda, Cehia și SUA unde a văzut cum arată cu adevărat respectul pentru aer curat și natură. Tânărul a declarat pentru Ziar de Cluj că ideea de a reconstitui virtual zona Edgar Quinet i-a venit în timpul pandemiei, când a avut mai mult timp liber.

„Am o companie de Transporturi și acolo am reușit să îmi automatizez cam tot. Mi-a rămas destul de mult timp liber și am zis să încerc ceva și pe partea aceasta de peisagistică 3D. Să dau ceva înapoi Clujului, dacă tot vreau să mă extind pe aici. Eu stau aici de 3 sau 4 ani și nu s-a mai întâmplat nimic. Ar fi frumos să fie și ceva frumos pentru că în afară de parcul unde e magazinul, nu e nimic. E plin doar de vegetație și atât. Și atunci am spus să încep cu zona asta. Urma să mai fac în stația de autobuz dar am început lucrul și am redus un pic din proiecte”, a declarat Roland Cilan pentru Ziar de Cluj.


Chiar dacă acum este prins cu firma pe care o are, tânărul este hotărât să continue să își pună amprenta, măcar virtual, asupra locurilor din Cluj care nu sunt amenajate sau sunt amenajate prost. În schițele pe care le-a randat până acum, Roland s-a folosit de traseele pe care locuitorii de pe Edgar Quinet le folosesc de ani de zile să ajungă în stațiile de autobuz sau în blocurile în care locuiesc. A refăcut zonele cu vegetație și alei pe care locuitorii le-au improvizat, a făcut chiar și un parc unde clujenii să se poată relaxa după o zi de muncă, fără să mai fie nevoiți să se deplaseze până în Parcul Mare.

Pentru el, pasiunea pentru peisegistică și design a fost atât de puternică încât, uneori, stătea pe câte o schiță 3D de la ora 12 la amiază până dimineața la ora 4:00. Deși a terminat facultatea de peisagistică, pentru el e mult mai fascinant să își transpună ideile pe calculator, în format 3D. Iar asta, cumulat cu faptul că la noi, spațiile verzi sunt de cele mai multe ori declarate doar pe hârtie, l-a ambiționat pe tânăr să încerce să schimbe lucrurile.

Alt lucru pe care l-a făcut Roland Cilan a fost să refacă sigla municipiului Cluj-Napoca. Sub egida aceluiași proiect intitulat Clujul Peisager, Roland a încercat prin noua propunere de siglă să readucă natura în inima Clujului.

Desigur, este loc de îmbunătățire la ideile 3D pe care le-a realizat tânărul. Chiar și el recunoaște că multe dintre elementele pe care le-a introdus în schițe nu ar putea fi aplicate și în realitate, însă ideea e un punct de pornire spre o viziune în care să nu mai trântim doar câte un parc printre betoane, într-un oraș în care raportul dintre ritmul în care se construiește și spațiile verzi este în defavoarea spațiilor verzi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *