Din oras

Trendul rochiilor de mireasă închiriate a apus la Cluj. De ce nu mai închiriază magazinele de profil de câțiva ani

Dacă înainte de anul 2009 erau pe valul comerțului rochiile de mireasă în regim de închiriere, acum lucrurile s-au schimbat. În zona centrală a orașului găsești saloane de rochii care sunt axate numai pe vânzare. Care este explicația?

La o tură prin magazinele dedicate rochiilor de mireasă observăm că la Cluj-Napoca e boemie. Oferta magazinelor e încântătoare: modele unice de rochii mai simple sau mai extravagante sunt puse în vânzare la prețuri pentru aproape orice buzunar. Fetele sunt dispuse să dea bani grei pe rochia visurilor ca să fie unice în ziua nunții, prin urmare și comercianții s-au adaptat trendului și au renunțat la opțiunea de închiriere. De ce se merge exclusiv pe vânzarea rochiilor, în special la magazinele din zona centrală a orașului?

În urmă cu câțiva ani, viitoarele mirese erau foarte practice și căutau opțiuni în tot orașul ca să nu cheltuie mulți bani pe rochie și ca să evite să devină o piesă vestimentară care doar ocupă spațiu în dulap după ziua nunții. Daniela, un profesor clujean consideră că nu i s-a meritat să investească banii într-o rochie pe care a purtat-o o singură dată.

„Mi s-a părut inutil să blochez 2.500-3.000 de lei într-o rochie pe care să o port câteva ore. Am închiriat rochia cu 300 de lei, am primit-o curățată și călcată, am înapoiat-o după câteva zile. Sunt o persoana practică, nu m-am visat nicicând prințesă. Să cumperi o rochie înseamnă luni de căutări, să o și cureți după, să o păstrezi într-un dulap fără să se șifoneze. Și, să fim serioase, câte mai încap în rochia de mireasă și la 5 ani după nuntă?”, este opinia Danielei care și-a închiriat rochia de mireasă în anul 2007.

Ca să aflăm cum gândesc miresele zece ani mai târziu, am mers în vizită la câteva magazine care comercializează rochii de mireasă și am aflat ce se caută acum.

salon de rochii
 
Pe strada Cotită, din spatele magazinului Central, e un mic paradis al viitoarelor mirese. Cel puțin patru saloane vecine de pe stradă se întrec în oferte de rochii pentru prințesa din fiecare femeie. Surpriza pe care o au unele fete care intră să întrebe dacă pot închiria rochii de mireasă, este să descopere că pot doar să cumpere rochia. La magazinul ”Visul miresei” o astfel de situație are un final neașteptat. Viitoarele mirese se îndrăgostesc de rochiile expuse în magazin și își uită intenția de a închiria.

“Doar la vânzare avem. Nu am închiriat niciodată. Tocmai datorită faptului că fiecare vrea să fie cea mai specială în ziua respectivă. Sunt într-adevăr și fete care doresc să închirieze rochițele astea. Sunt fete care se interesează dacă știm undeva magazin de închiriere. Dar imediat după ce își termină de pus întrebarea și se uită pe salon, deja doresc să încerce, să îmbrace rochițele noastre. Și merg să cumpere totuși. Bănuiesc că și închirierea ar fi profitabilă, dar aici vorbim despre o dată în viață…vorbim despre altceva. La rochiile de mirese nu e ca la celelalte rochii. Fiecare mireasă vrea să fie specială și atunci lucrez pe asta”, ne-a spus patroana salonului Visul Miresei. 

La un alt salon cu denumirea franțuzească Fleurs de Mariee, Bianca, consultantul de vânzări ne spune că și pe vremea când se închiriau rochiile, de fapt nu erau la atât de mare căutare. Magazinul la care lucrează, ca multe altele din oraș, nu a închiriat niciodată o rochie de mireasă din motive destul de ușor de ghicit. 

“Numai de vânzare de când s-a deschis magazinul. Se închiriau (în Cluj – n.r.), dar puțin mai greu. După ce porți o rochie de două-trei ori nu mai arată în aceeași stare și nu poți s-o mai dai la închiriat. În plus, modificările pe care trebuie să le faci…Nu toată lumea arată la fel, nu-i la fel de înaltă sau de slabă”, a precizat Bianca.

Chiar dacă afacerea s-a bazat întotdeauna pe vânzare, miresele sunt interesate de oferta magazinului și au de unde alege. Iar prețurile nu fac o gaură uriașă în buget. ”Sunt rochii și de la 1.800 lei până la 5000. Depinde ce cere fiecare”, a declarat consultantul Fleurs de Mariee. 

La toate saloanele de profil de pe strada Cotită la care am fost, vânzătoarele mi-au spus în unanimitate că nu este în avantajul mireselor să închirieze rochii. ”Ar plăti mai mult pentru închiriere”, spune o vânzătoare. Închirierea le-ar da bătăi de cap și comercianților, care ar trebui să se ocupe de curățarea rochiilor și ar rămâne cu ele pe stoc după ce aspectul inițial și impecabil s-ar pierde. 

salon de rochii

La salonul Emma, unul din cele mai bine cotate saloane de pe piața locală, se practica și închirierea rochiilor dar patronii au renunțat și au înlocuit-o cu reducerile. 

“Numai de vânzare avem. Am avut o vreme, până prin 2009 cred, și de închiriat. De ce am renunțat noi? La un moment dat nu era cinstit pentru o mireasă la care e închiriată a doua oară rochia, să nu mai arate la fel de bine ca pentru prima. Și rochiile se degradau. Se închiriau tot alea care erau faine și apoi tot mai urâte erau. Mai bine avem o reducere și ajutăm altfel”, ne-a explicat Emma Oaneș, cea care conduce afacerea.

Faptul că au pus clientele pe primul loc, și nu interesul propriu este lăudabil și ceva rar în ”jungla” afacerilor. În acest context, retragerea de pe piață a opțiunii de închiriere este o dovadă de respect față de mirese. Cei de la Emma nu sunt singurii care își tratează clientele cu respect fiindcă saloanele de rochii se întrec – mai ales cele care vând și online – în reduceri periodic. 
Iar atmosfera din fiecare salon în care am pășit e foarte caldă și ești deja pe jumătate câștigată ca și clientă de tehnica de abordare a consultanților. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *