Din oras

Trei universitati clujene, incluse in topul european "U-Multirank"

Scris de 406

10 universitati din Romania au intrat in noul clasament al universitatilor la nivel global, realizat de Uniunea Europeana Noua clasificare „U-Multirank”, care include si trei universitati clujene: Universitatea Babes-Bolyai, Universitatea Tehnica si Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara.

„U-Multirank” se bazeaza pe cinci indicatori de performanta: reputatia pentru cercetare, calitatea predarii, orientarea internationala, succesul transferului de cunostinte si angajamentele regionale. Totodata, noul clasament ia in considerare si opiniile a 60.000 de studenti de la universitatile participante. In acest fel, evaluarea se face in functie de performanta de ansamblu, evitandu-se clasamentele simpliste, care pot duce la “comparatii inselatoare intre institutiile de diferite tipuri sau care mascheaza diferente semnificative de calitate intre cursurile de la aceeasi universitate”.

Clasamentul realizat de UE este unul generos cu universitatile clujene, deoarece in alte topuri internationale de prestigiu, institutiile de invatamant superior din orasul nostru nu au fost luate in considerare, sau au fost surclasate de alte universitati.

Spre exemplu, in prestigiosul Top Shanghai, care privilegiaza cercetarea in stiintele exacte in detrimetul predatului, nu a inclus nicio universitate din Romania pana anul trecut, cand Facultatea de Matematica si Informatica din cadrul UBB Cluj a intrat in top.

Intr-un alt top de anul acesta, al celor mai bune specializari din lume, UBB Cluj a fost devansata de Universitatea de Vest din Timisoara.

In Clasamentul International al Universitatilor pe Specializari – QS World University Rankings by Subject 2014, singura universitate clujeana din top – UBB Cluj – s-a clasat  in intervalul 301-400 pe domeniul Limbi Moderne si pe locurile 251-300 in domeniul Matematica. Astfel, a fost surclasata de Universitatea de Vest din Timisoara fiind inclusa in locurile 151-200.

Ultima clasificare realizata de UE, “U-Multirank” va evolua performanta a peste 850 de institutii de invatamant superior din intreaga lume.ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Politica
  Fără nicio legătură cu cerințele de intrare în spațiul Schengen, capacitatea tehnică a României de a proteja frontierele UE, cele politice privind independența și eficiența Justiției, Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania bagă placa orbanistă cu ”românii e răi și nu merită” prin gard
 • Acum 2 hours Vocea ta
  Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: ”Sunt interese foarte mari ca România să rămână fără fabrici de medicamente”
 • Acum 16 hours FOTOGRAFILA
  HEI-RUP-BUM! Să aibă Boc dăluța lui, chiar dacă prost pusă, să se cocoațe cu un discurs pe Tricolor de 1 Decembrie. Treptele din fața Teatrului Național, mizerie de lucrare
 • Acum 16 hours Jos palaria
  ÎN SFÂRȘIT, SPORTIVITATE ȘI LA CLUJ-NAPOCA: Foști jucători de la CFR, “U” și Sănătatea au jucat într-un meci caritabil pentru fiul lui Casian Miclăuș
 • Acum 21 hours Politica
  Clujul OSĂ aibă (fin nou) un nou spital. Ministrul Sănătății: ”Anul viitor vom avea proiectele detaliate”
 • Acum 22 hours Din oras
  Un neterminat de 16 ani a băgat în spital un bărbat de 38 ani
 • Acum 23 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Meci caritabil pentru Tiago, băiatul unui fost jucător al CFR. Veterani ai feroviarilor, de la „U” și Sănătatea joacă pentru el
 • Acum 1 day In vizor
  Antreprenorul Tudor Galoș, ȘOCAT de prețurile din Târgul de Crăciun de la Cluj-Napoca
 • Acum 1 day General
  Acțiune de salvare din traseul Piatra lui Lucaci-Tarnița
 • Acum 2 days Eveniment
  Cămătari din Cluj prinși de Poliție: Cereau înapoi sume de 8 ori mai mari, au agresat și amenințat un martor
 • Acum 2 days Politica
  Marcel Ciolacu a fost ales vicepreședinte al Internaționalei Socialiste
 • Acum 2 days In vizor
  Consiliul Elevilor Cluj cere demisia directoarei care a angajat un fost interlop să predea copiilor: ”Lipsă de empatie față de elevi”
 • Acum 2 days Vocea ta
  IEȘIREA DIN CRIZA IZOLĂRII POST-COVID. Mircea Miclea: ”Creativitatea și inovația necesită proximitate (…) trebuie să începem să ne refacem coeziunile, acelea pe care le putem reface, cu niște prieteni foarte buni, cu vecinii, cu familia”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE