Din oras

Trei proiecte din Cluj, în întârziere: Parkingul Hașdeu, locuințele sociale de pe Ghimeșului și Turnul Pompierilor. De această dată, din cauza pandemiei de coronavirus

Clujul resimte deja efectele crizei provocate de coronavirus, iar unele din proiectele demarate de Primărie cu ani în urmă sunt din nou marcate de întârzieri. De această dată însă, amânarea termenului de execuție și predare a lucrărilor a fost determinată de pandemia cu noul tip de coronavirus. Astfel, după cum a recunoscut chiar primarul Emil Boc, atât proiectul Parkingului Hașdeu, promis din 2012, cât și realizarea locuințelor sociale de pe strada Ghimeșului, precum și lucrările la Turnul Pompierilor, sunt afectate de întârzieri. 

Deși edilul și-a exprimat speranța ca cele 3-4 parkinguri aflate în diverse faze de execuție să fie realizate până la sfârșitul anului, cu un total de cca 900 de locuri, fiind vorba despre parcările supraetajate de pe strada Primăverii nr 8 și Primăverii nr 22, din cartierul Mănăștur, precum și cea de pe strada Mogoșoaia nr 8, Emil Boc a recunoscut că Parkingul din Hașdeu, un proiect promis în urmă cu 8 ani de zile, se află într-o nouă fază de întârziere.

„Trei proiecte sunt în întârziere, determinate de coronavirus:

Parkingul din Hașdeu, locuințele sociale de pe Ghimeșului și Turnul Pompierilor, unde firmele ne-au invocat, legal, acel certificat de urgență, emis de Camera de Comerț, că nu și-au putut desfășura activitatea datorită condițiilor de coronavirus, li se aplică perioada de timp necesară, prelungim contractul cu cât au legal aprobare, după care dacă nu termină cam până la sfârșitul anului, când se pot prelungi termenele, potrivit legii, chitanțierul și, mai departe cu ei, la treabă”, a declarat primarul Emil Boc în cadrul unei intervenții telefonice la un post de radio local. 

De altfel, acesta a mai adăugat că și în privința lucrărilor din Piața Lucian Blaga, fiecare zi de întârziere va fi marcată, iar societatea responsabilă (DIFERIT SRL), penalizată. 

„De săptămâna viitoare ies cu carneţelul în Piaţa Lucian Blaga, până la Avram Iancu, tronsonul scurt de la Republicii, care trebuie să fie gata până în 20 iunie. 

Nu e început pavajul cu piatră, nu le-a venit, nu e treaba mea. 

Vom marca fiecare zi de întârziere şi vom penaliza”, a adăugat Boc.

În perioada stării de urgență, șantierul din zona Turnului Pompierilor a fost abandonat, iar spațiul a fost împânzit de sticle sparte, rahat și vomă. 

CITEȘTE ȘI: Turnul Pompierilor, ciuruit de virusul nemuncii pe bani publici, a ajuns rușinea Clujului

Contractul de finanțare a proiectului „Revitalizarea «Turnului Pompierilor»” a fost semnat în 13 noiembrie 2018.

Suma asigurată de Uniunea Europeană este 9.293.437,75 lei (91%), iar aportul Primăriei Cluj-Napoca, în calitate de beneficiar al investiției, este de 922.099,65 lei (9%), pentru un total de 10.215.537,40 lei.

Finanțarea vine prin Programul Operațional Regional 2014-2020, fiind semnat în cadrul Axei 5, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural – pentru proiecte nefinalizate.

Data de finalizare, înscrisă pe panoul informativ, este luna februarie 2021. Conform asigurărilor inițiale, lucrările de reabilitare a Turnului Pompierilor trebuiau încheiate anul trecut, dar acestea au fost prelungite cu un nou termen. Acum, din cauza pandemiei de coronavirus, lucrările au fost întârziate din nou. 

Și lucrările de la proiectul locuințelor sociale de pe strada Ghimeșului trebuiau deja finalizate, dar au suferit un nou termen de amânare. 

„Finalizarea locuințelor sociale de pe strada Ghimeșului” se regăsește pe lista principalelor obiective de investiții ale Primăriei Cluj-Napoca pentru perioada 2019-2020. Acest termen limită, 2019-2020, este precizat în anunțurile de pe site-ul oficial al Primăriei, pe panoul informativ de pe șantier însă, data finalizării construcției este 01.11.2021.

Construcția blocului de locuințe sociale a început în 1.11.2018, durata de execuție a lucrărilor fiind de 36 de luni.

CITEȘTE ȘI: Șantierul deplorabil al locuințelor sociale de pe Ghimeșului ar mai putea dura încă 22 de luni

Și lucrările de execuție a Parkingului Hașdeu, un proiect demarat în 2012 prin intermediul promisiunilor, au fost sistate pe durata stării de urgență, iar acum au fost înregistrate noi întârzieri.

În septembrie 2019, atunci când a vizitat șantierul parkingului Hașdeu, Emil Boc înainta un termen de finalizare destul de optimist: parcarea de aici urma să fie gata în august 2020. 

CITEȘTE ȘI: Emil Boc, o nouă vizită pe șantierele patriei. Noi promisiuni pentru parkingul Hașdeu

De altfel, și Parkingul Negoiu, singurul proiect de acest fel finalizat de Primărie, a avut o întârziere de execuție de 3 ani. 

Construcția din zona Hașdeu este realizată pe o suprafață de 1476,80 mp, iar valoarea totală a investiției este de 23.723.732,96 lei fără TVA.

Acum, până și ultimul termen anunțat de reprezentanții administrației locale, august 2020, a fost din nou amânat. 

CITEȘTE ȘIPromisiune electorală din 2012: Parkingul Hașdeu a primit autorizație de construcție abia în 2019

Susține Ziar de Cluj!

Timp de aproape 10 ani, ți-am oferit gratis articolele noastre. A venit timpul să devenim parteneri. Ziar de Cluj va implementa în curând abonamentul de 10 lei pe lună pentru toți cititorii. Pentru toți cititorii care ne respectă curajul și experiența.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *