In vizor

Trei licitații eșuate pentru un hotel cu opt etaje pe bulevardul 21 Decembrie. Urmează a patra. Investiția este de 1,4 miliarde lei

Concesionarea terenului și a lucrărilor de construcție a unui hotel de patru stele, cu opt etaje, pe terenul de pe bulevardul 21 Decembrie 1989 a ajuns la a patra licitație în mai puțin de un an. Primele trei au picat din cauză că niciun investitor nu a fost interesat. Acum două zile, Primăria a publicat anunțul pentru o nouă licitație, data limită pentru depunerea ofertelor fiind 26 martie. Investiția este de peste 1,4 miliarde lei (aproximativ 303 milioane euro). Hotelul face parte din proiectul Centrul Cultural Transilvania, o idee veche de 14 ani.

Prima licitație de anul trecut a avut loc în februarie, a doua în luna mai și a treia, în octombrie.

Studiul de fezabilitate pentru realizarea hotelului și a Centrului Cultural Transilvania propune două variante:

1. Construirea unui hotel de patru stele, cu 202 camere

2. Construirea unui hotel de patru stele, cu 106 camere și 48 de apartamente de patru stele, care pot fi folosite atât ca locuri de cazare cât și ca spații de birouri.

Potrivit documentului, din punct de vedere funcțional, ansamblul Centrului Cultural avea nevoie de funcțiunea de cazare pentru cei care urmează să o activeze sau să participe la activitățile sau evenimentele de mare anvergură pe care centrul le va găzdui. În plus, din punct de vedere al capacităților reciproce Centrul de Cultură – hotel acestea vor exista cu siguranță, hotelul oferind cazare și alimentație publică, iar centrul oferind locuri de parcare și săli de evenimente.

Cele cinci clǎdiri care alcǎtuiesc ansamblul Centrul Cultural Transilvania vor fi:

1. Clǎdirea Filarmonicii Transilvania – de tip barǎ (nord-sud), dispusǎ pe latura de est a terenului, mascând astfel calcanul clǎdirii existente pe lotul nr.108 la Bulevardul 21 Decembrie 1989. Aceastǎ clǎdire se compune din trei corpuri:

F1 – cu funcțiunea de administrație şi conducere a Filarmonicii;

F2 – cu funcțiunea de circulație verticalǎ în clǎdire;

F3 – cu funcțiunea de studiouri şi sǎli de repetiție pentru instrumentişti – (corp de legǎturǎ cu cladirea Salilor de Concerte);

2. Clădirea Sălilor de Concerte – amplasată central, fiind piesa principală a întregului ansamblu, va adăposti sala mare de concerte de 1.500 de locuri sub care se va gasi sala mică de concerte de 430 de locuri cu foyer-ul deschis în Pasajul Muzicii;

3. Cladirea “tip bară suspendatǎ” cu P+9 etaje din care P+4 etaje libere formând un gol de cca 16 metri înǎlțime pe sub clǎdire denumit generic “portal”-ul de peste Pasajul Muzicii, clădire ce va adăposti sediul administrativ al Centrului Cultural Transilvania, dispus în P+4 etaje în corpul F2 – dreapta şi în etaj 5 sub cladirea de tip “bara suspendată”, ultimele patru etaje (etaj 6,7,8,9) având destinația de studiouri şi ateliere pentru artişti plastici, dramaturgie, literaturǎ;

4. Clǎdirea Academiei de Muzică Gheorghe Dima – va fi amplasatǎ în partea de sud a ansamblului, mai precis, între strada Sunetului (nou propusǎ) la nord şi Strada Nǎvodari ca posibilitate a continuǎrii Pasajului Muzicii pânǎ la strada Nǎvodari la sud, cu un spațiu public pietonal de amploare: Piața Artelor;

5. Clădirea Hotel, sau alte funcțiuni multiple, care va fi dispusă în dreapta amplasamentului formând frontul la bulevardul 21 Decembrie 1989, în planul doi, în spatele monumentului existent;

6. Clǎdirea Monument care, odatǎ restauratǎ şi prin reconversie, va fi integratǎ funcțional în noul centru cultural, cu destinația la parter şi mezanin “Librǎria Transilvania”.

Durata concesiunii va fi de 40 ani, din care 24 luni pentru proiectarea şi execuția investiției. Durata aferenta proiectării şi execuției este defalcată astfel: Proiect DTAC – 5 luni; proiect tehnic, detalii de executie şi caiete de sarcini – 3 luni; executie lucrari – 16 luni.

Ideea realizării unui hotel de 4 stele pe terenul destinat viitorului sediu al Filarmonicii nu este una nouă: în 2016, Emil Boc anunța că Primăria Cluj-Napoca trebuie să găsească investitori care să realizeze acest obiectiv.

Centrul Cultural Transilvania este o idee veche din 2004, pe vremea când președinte de Consiliu Județean era Grațian Șerban. Atunci se dorea realizarea unui sediu în Parcul Central, dar ulterior s-a renunțat la proiect. În 2010 Primăria a readus în atenție ideea, dar cu altă locație: bulevardul 21 Decembrie 1989. Din 2010 și până în prezent, în afara de concursul de idei și adjudecarea proiectului, nu s-a mai întâmplat aproape nimic.

În 2011, primarul de atunci, Sorin Apostu declara că în 2015, Centrul Cultural Transilvania va fi funcțional. La acel moment a fos încheiat chiar un contract de proiectare în valoare de 2,1 milioane de lei.

Din 2014 Emil Boc susținea că are investitori interesaţi de acest proiect. În bugetul pe 2014, primarul a alocat din nou finanţare pentru plata proiectării Centrului Cultural Transilvania.

În planul de investiții pe 2015 al Primăriei Cluj-Napoca, aproape 2 milioane de euro au fost puse la îndemâna investiției promise pe numele ei “Centrului Cultural Transilvania” – care conține, firește, și sediul Academiei de Muzică, și pe cel al Filarmonicii.

La finalul anului 2017, presa ”de casă” a primăriei lui Boc anunța că pe terenul de pe Bdul 21 Decembrie 1989, va fi realizat un Centru European de Artă Contemporană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *