In vizor

Trei etaje ale unui bloc de locuinte, transformate ilegal in birouri

Cu autorizatie pentru ”locuinte terasate”, constructorul unui imobil din Gruia a inchiriat deja primele trei etaje diviziei de IT a unei firme de asigurari, chiar daca restul etajelor sunt in santier si nu s-a facut receptia cladirii. Vecinii imobilului in constructie, nemultumiti de disconfortul creat de zecile de angajati care se plimba pe scarile exterioare, au reclamat la Primarie ca nu si-au dat acordul pentru birouri. Intre reclamanti este si un arhitect cunoscut. Raspunsul primariei este pe langa subiect.

Societatea Tomsa Import Export construieste pe dealul Cetatuii un imobil terasat cu sapte nivele, ce are intrare atat de pe strada Cetatii, cat si de pe strada Racovita. Pe panoul de santier scrie clar ”locuinte terasate”, potrivit clujust.ro.

Privita de pe strada Cetatii, cladirea este inca in constructie. Muncitorii lucreaza de zor pe santier. Pe aceeasi poarta cu muncitorii intra si angajatii unei firme de software, care deja au umplut de masini strada Cetat Angajatii firmei de soft coboara scarile exterioare ale cladirii pana la primele trei nivele, care sunt finalizate si deja inchiriare de catre constructor. Scarile exterioare pe care se plimba angajatii chiriasului au vedere catre curtea imobilului de locuinte invecinat, ai carui locatari s-au plans la Primaria Cluj-Napoca.

Asociatia de proprietari Cetatii 37 a solicitat Serviciului de Urbanism al Primariei efectuarea unui control de verificare a constructiei invecinate de pe strada Emil Racovita nr.23, cu acces de pe strada Cetatii, autorizata in 14 martie 2012.

”In conformitate cu panoul de santier si autorizatia de construire emisa de Primaria Municipiului Cluj-Napoca, cladirea aflata in constructie este autorizata pentru destinatia ”Locuinte terasate”.  Insa in realitate, in imobil functioneaza deja, in mod frauadulos, fara a exista un proces verbal de receptie la terminarea lucrarilor si fara acordul proprietarilor din imediata vecinatate, conform legii 50 (legea constructiilor – n.red.), o firma de IT/Soft, care a transformat o parte din locuinte in birouri si sala de conferinte/intalniri. In prezent, in apartamentele deja finisate din partea de jos a constructiei isi desfasoara activitatea peste 30 de angajati ai societatii chiriase, in timp ce in partea superioara a cladirii se desfasoara lucrari de constructie. Precizam ca strada Cetatii este strict rezidentiala, iar asociatia de proprietari Cetatii 37, in calitate de vecin direct al constructiei mentionate, nu este de acord cu modificarea destinatiei constructiei si nu a dat niciun acord in acest sens. Va rugam sa dispuneti masurile legale in cazul in care veti constata abateri de la Legislatia in vigoare si sa ne instiintati cu privire la concluziile si masurile intreprinse”, se arata in plangerea asociatiei de proprietari din 15 mai.

In 3 iunie a venit raspunsul primariei,  care i-a lasat masca pe nemultumiti caci este pe langa subiect.

Raspunsul vine de la Directia Inspectie si Control – Serviciul Inspectie Comerciala si nu de la Urbanism: ”Referitor la adresa Asociatiei de proprietari din muncipiul Cluj-Napoca str. Cetati nr.37, inregistrata cu numarul 171541/48/15.05.2014, va comunicam: Din verificarile efectuate in teren, din punct de vedere comercial, conform competentelor, s-a constatat faptul ca in imobilul de pe str. Emil Racovita nr.23, Uniqa Raiffeisen Software Service SRL desfasoara activitati de realizare a soft-ului la comanda (software orientat client), cuprinse in codul CAEN:6201. Aceste activitati sunt autorizate prin Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Cluj si nu necesita acord de functionare si aprobare de orar eliberat de Primaria municipiului Cluj-Napoca, in conformitate cu prevederile OG nr.99/2000 republicata si ale HCL nr.467/2009”.

Vecinii reclamanti nu-si explica cum de firma de IT a acceptat asemenea conditii.

”Eu stiu ca o firma serioasa verifica ce inchiriaza sa aiba toate actele in regula. Nu inteleg cum o firma mare precum Uniqa Raiffeisen a inchiriat spatii intr-o cladire aflata in lucru. Practic angajatii trec prin santier pe langa muncitori ca sa aunga la birou. Pe noi ne deranjeaza pentru ca ne asteptam sa locuiasca familii, nu sa avem asa forfota de dimineata pana seara. Caci in IT nu exista un pragram clar, mai ales cand au proiecte”, a spus un vecin care doreste sa-si pastreze anonimatul.

Asociatia de proprietari a trimis o scrisoare societatii Uniqa Raiffeisen Software, la care nu a primit raspuns.

Vazand ca nu au un raspuns favorabil din partea muncipalitatii, oamenii din asociatia de proprietari Cetatii 37 si-au angajat avocat si au depus actiune la instanta. Obiectul dosarului civil aflat pe rolul Judecatoriei Cluj-Napoca este ”actiune in raspundere delictuala”.

”Noi cerem sa se respecte autorizatia de constructie si sa se revina la situatia initiala. Beneficiarul constructiei a solicitat si a primit autorizatie doar pentru locuinte. Pentru birouri era nevoie de acordul vecinilor in mod expres notarial. Vecinii nu vor sa transforme zona rezidentiala intr-un comerciala”, a declarat avocata Diana Pascalau pentru sursa citata.

Culmea, unul dintre locatarii afectati este arhitectul Claudiu Botea, patronul firme Arhimar, care a proiectat numeroase cladiri de birouri din oras, printre care cea de langa Iulius Mall si cele doua cladiri Platinia.

Solicitarea remisa Primariei Cluj-Napoca in data de 4 iulie, care inca nu a primit raspuns. De asemenea, am incercat sa contactam constructorul Tomsa Import Export, dar numarul de telefon afisat pe panoul de santier este nefunctional. Sursele citate spun ca patronul firmei, Vasile Tomsa, este un apropiat al arhitectului sef al municipiului, Ligia Subtirica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *