Sanatate

Tratarea furiei si anxietatii

Termenul de furie, o stare intensa conflictuala si de neplacere, provine din latinescul “angere”, avand sensul de “a strangula”. Ne infuriem pe cei care ne-au facut rau, care ne-au exasperat, sau ne-au dezamagit. Ne infuriem pe noi insine, pe Dumnezeu. Uneori furia este o masca in spatele careia se ascunde frica si durerea sufleteasca; ea poate genera resentimente. Furia este un sentiment omenesc. Cu totii stim ce este ea. Trebuie sa o identifici si sa te debarasezi de ea intr-un mod sanatos, continuandu-ti viata.

 

E toxica si distruge

 

Furia este o energie subtila toxica. Odata ce a ajuns sa intre si sa se agite in organism, ea poate manca omul viu, sau poate exploda in mod periculos. Sa ne gandim ca acele casnice bine crescute si aproape jenant de cuminti, care mergeau la biserica si care s-au transformat in criminali ce au ucis cu topoarele, au explodat din cauza ca si-au reprimat furia, nu pentru ca si-au exprimat-o in chip constient.

 

Furia poate fi distrugatoare pentru corpul fizic, atunci cand este canalizata ca energie psiho-cinetica, puterea emotiilor de a influenta materia. Poate provoca un stres ingrozitor asupra corpului si mediului inconjurator. Se pot masca sub forma de fantome ce bantuie o casa. Acest fenomen se pare ca este real si se explica astfel: probabil ca este vorba despre o prelungire a furiei care domneste in familia respectiva. Pe masura ce spiritele se inging, creste si numarul acestor incidente. Ulterior, dupa mutarea respectivei familii, energia negativa acumulta in casa respectiva poate influenta mediul ambiant prin noi incidente bizare.

 

Schimbari pentru dispersarea furiei:

 

1.    Identifica rapid motivul furiei. Furia impulsiva si inconstienta este cel mai periculos tip de furie, deoarece ne poate face rau noua insine sau altora, ba poate fi cauza pentru care se sparge un geam sau un pahar. Pentru a evita repercursiunile dezastruoase, atunci cand se instaleaza furia, incearca sa-ti incetinesti reactiile. Identifica imediat cauza, insa nu da curs atacului.

 

2.    Acorda-ti cel mult 48 de ore in care sa vorbesti despre asta. Cel mai rau este sa reprimi furia: stradania de a controla aceasta bomba de energie va produce o implozie in organism, sau te va determina sa actionezi in numele ei in maniera agresiv-pasiva. Momentul de criza nu este propice pentru a infrunta persoana care te-a suparat. Timp de 48 de ore, da drumul furie, dezlantuieste-te si descarca-te asupra obiectului care a produs furia, de unul sungur sau in prezenta unui terapeut sau a unui prieten. Procedand astfel, vei initia procesul de vindecare, dispersand, in acelasi timp, energia negativa.

 

3.    Debaraseaza-te de furie dupa cele 48 de ore. Acest lucru presupune sa te detasezi de propriul ego (chiar daca ai “dreptate”) si sa intri intr-o stare de autoconservare. Eliberarea furiei este un proces intreg, insa nimic nu te opreste sa incepi chiar acum. Va recomadam sa scrieti ce simtiti in jurnalul personal, pentru a exprima astfel in cuvinte tot veninul. Sau sa te rogi neintrerupt, pentru ca furia sa dispara. Elimina prin intermediul respiratiei furia din centrul energiei emotionale aflate in plexul solar, asigura-te ca nu se solidifica / fixeaza acolo. Acorda-ti periodic cateva clipe, prin intermediul respiratiei, sa poti introduce pacea in organism si sa elimini toxicitatea furiei.

 

4.    Exprima furia in fata celui care te-a suparat. Mai intai evalueaza situatia. Daca persoana respectiva este nereceptiva, razbunatoare sau nu exista nici un castig de cauza, s-ar putea sa nu fie recomandabil sa-ti exprimi furia direct. Daca observi ca persoana este receptiva, nu uita ca scopul nu este de a o spinteca, ci de a te asigura ca punctul tau de vedere a fost auzit si receptat. Pastreaza-ti cumpatul si spune cu fermitate: “ma infurie faptul ca…”. cel care te-a ofensat si-ar putea dori sa rezolve neintelegerea sau chiar sa-si ceara scuze. Daca nu o face, nu-ti alimenta ostilitatea cu amenintari si nici nu te angaja intr-o confruntare de forte. Fii ferm pe pozitii si neclintit in convingerea ca ti-ai exprimat opinia in lumina adevarului tau. Sau ai putea da dovada de intelepciune, spunand: “Iti respect sentimentele, insa trebuie sa fim de acord ca nu ne intelegem. Regret ca nu putem rezolva aceasta situatie chiar acum.”

 

Anxietatea

 

Este stresul mental care se naste din cauza ca anticipam situatiile negative. Termenul are sensul latin de “a constrange”; cu alte cuvinte, nimic legat de anxietate nu este de natura sa extinda energia. Anxietatea este un simtom al detasarii sau decuplarii spiritului, fiind obsesiv, repetiv, adeseori inconsolabil. Cand ne conectam la o forta superioara, cand intelegem ca evenimentele cel mai imposibil de suportat pot ajuta spiritul nostru sa evolueze, ingrijorarea isi pierde importanta.

 

Este firesc ca o mama sa fie total preocupata de copilul bolnav, numai ca in acest caz, grija va purta preocuparea spre taramul suferintei. Totusi in asemenea cazuri, mama respectiva ar trebui sa fie mai blanda cu ea insasi, sa-si calmeze starea de ingrijorare. Actiunea efectiva este un lucru, acceptarea, un altul. Desi uneori ni se pare ca este imposibil, trebuie sa ne straduim din rasputeri sa luam viata asa cum este, in loc sa sucombam din cauza anxietatii. Chiar si evenimente cumplite ne pot deschide inima.

 

Cum se manifesta

 

Nora, o pacienta agreabila, nu poate renunta la convingerea ca nu are noroc in viata. Ea repeta: “Mama mi-a spus asta. Toti proietenii mei au observat acest lucru.” Este convinsa ca din aceasta cauza i se duce cariera de rapa. “Sunt intotdeauna la locul nepotrivit, la momentul nepotrivit.” – repeta ea ca o mantra. Nora isi face permanent griji din cauza ghinionului ei si-l proiecteaza asupra ori carei ocazii profesionale. Din perspectiva energiei, Nora strange tot mai mult lantul anxietatii in jurul ei, generand un puternic camp negativ, ce perpetueaza astfel o profetie care se implineste singura.

 

Indepartarea anxietatii

 

Grijile ne fac sa ne simtim singuri, parasiti de toata lumea, de cineva care sa ne ajute. Incepe cu o meditatie simpla, calma, linistitoare. Aceasta meditatie cu o vechime de 2500 de ani , care provine din practica budista, edifica blandetea si bunatatea launtrica. Incepe prin a-ti gasi o pozitie relaxata, dupa care inspira si expira profund de cateva ori. Dupa ce simti ca te-ai linistit, repetati in sine urmatoarea incantatie menita sa anihileze anxietatea. In timp ce repeti aceste cuvinte, vizualizeaza-te ca pe un copil iubit, sau pe sinele taui actual, leganat in bratele iubirii:

 

Fie sa ma eliberez de griji
Fie sa fiu bine
Fie sa ma simt aparat si in largul meu
Fie sa fiu impacat.

 

Aceste propozitii transforma energia negativa in energie pozitiva. Repeta-le in gand ori de cate ori simti ca esti cuprins de anxietate. Indiferent de situatie, lasa ca blandetea incarcata de iubire sa disipeze framantarea.

 

.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *