Sanatate

Tratamentul si prevenirea cancerului de san

Autoexaminarea este o modalitate pe care orice femeie o are la dispozitie spre a-si descoperi singura posibilele modificari care pot semnala cancerul de san. Consultati medicul pentru orice modificare gasita la sanii dvs., care persista si dupa ciclul menstrual, sau pentru orice alte modificari aparute si care va ingrijoreaza.

 

 

Apelati la o consultatie pentru urmatoarele motive:

 

 

–    aparitia unei zone diferite de celelalte zone, pe oricare din sani;
–    aparitia unor umflaturi sau ingrosari care sunt fie in san, fie sub brat si care persista si dupa ciclul menstrual;
–    aparitia unor modificari in marime, forma sau conturul sanilor;
–    modificari de aspect pe pielea sanilor sau pe sfarc (incretire, deprimare sau inflamare).
–    aparitia de lichid de culoarea sangelui sau transparent, secretat de sfarc.
–    Roseata pe pielea sanului sau a sfarcului.

 

 

Cum se trateaza cancerul de san?

Daca examinarile medicale descopera existenta unui cancer de san, tratamentul urmeaza la cateva saptamani de la punerea diagnosticului. Tipul de tratament recomandat va depinde de  marimea si de localizarea tumorii la nivelul sanului, de rezultatele testelor de laborator realizate asupra celulelor canceroase si de stadiul sau extinderea bolii. De obicei, medicul ia in considerare varsta si starea dvs. generala de sanatate, precum si opiniile dvs. referitor la optiunile de tartament.

 

 

Tratamentele cancerului de san sunt locale sau sistemice.

Tratamentele locale sunt utilizate pentru a inlatura, a distruge celulele canceroase dintr-o anumita zona, cum ar fi sanul. Interventia chirurgicala si tratamentul cu radiatii sunt tratamente locale.

 

 

 

Tratamente sistemice sunt utilizate pentru a distruge sau controla celulele canceroase din intregul corp. Chimioterapia si terapia cu hormoni sunt tratamente sistemice. O pacienta poate beneficia doar de una dintre aceste forme de tratament sau o combinatie a acestora, in functie de nevoi.

 

 

Interventia chirurgicala poate implica doua proceduri:

 

 

1.    Tumorectomie sau mastectomie partiala. Urmarind pastrarea sanului, interventia implica indepartarea portiunii canceroase a sanului si o zona de tesut normal, care inconjoara cancerul; in acest caz medicii se straduiesc sa pastreze aparenta normala a sanului. Unii dintre nodulii limfatici ai axilei sunt de asemenea indepartati cu aceeasi ocazie. De obicei, o radioterapie de 6-8 saptamani este utilizata pentru tratarea tesutului ramas al sanului. Majoritatea femeilor care au o tumora mica, intr-un stadiu timpuriu, sunt candidate excelente ale acestui mod de abordare terapeutica.

 

 

2.    Masectomia totala (indepartarea intregului san) este o alta optiune chirurgicala. Procedurile de mastectomie practicate astazi nu mai sunt aceleasi ca vechile masectomii radicale, proceduri extinse ce implicau indepartarea tesutului sanului, a pielii si a muschilor peretelui toracic. Astazi, procedurile de masectomie, in mod obisnuit, nu indeparteaza muschii si, in cazul multor femei, masectomiile sunt insotite fie de o reconstructie imediata, fie de una ulterioara a sanului.

 

 

Dupa incheierea tratamentului cancerului de san, echipa de tratament (oncolog, chirurg) va poate sfatui sa apelati la administrarea unor proceduri de chimioterapie. Aceste tratamente sunt utilizate pe langa tratamentul local al cancerului de san, si nu in locul lui, cu ajutorul interventie chirurgicale si al radioterapiei.

 

 

Protectia fata de cancerul de san

Urmati acesti pasi in vederea depistarii rapide a unei forme de cancer la san:

–    Faceti-va o mamografie. De exemplu, Societatea Americana de Cancer recomanda realizarea unei mamografii, utilizate ca indicator, la varsta de 30 de ani si a unei mamografii computerizate in fiecare an dupa varsta de 40 de ani.
–    Examinati-va sanii in fiecare luna, dupa 3-5 zile de la menstruatie, dupa varsta de 20 de ani.
–    Consultati un specialist care sa va examineze sanii la fiecare trei ani dupa varsta de 20 de ani si la fiecare an dupa varsta de 40 de ani. Examenele clinice ale sanilor pot detecta modificari care nu pot fi detectate de o mamografie.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *