Hemoroizii sunt dilatatii ale venelor situate la nivelul anusului si rectului. Pot fi interni (nu sunt vizibili din exterior) sau externi. In Statele Unite, de pilda, aproximativ jumatate din populatia in varsta de peste 50 de ani sufera de hemoroizi.
Cauze
Obiceiurile alimentare gresite pot fi o cauza. Un regim alimentar bazat in mare parte pe alimente prelucrate, cu un continut scazut de fibre, tinde sa provoace scaune reduse cantitativ si tari, care duc la sfortare si constipatie; acesta determina cresterea presiunii in interiorul colonului.
Consumul laxativelor obisnuite din comert, poate de asemenea constitui o cauza deoarece multe dintre ele irita membrana care inveleste colonul.
Simptome
In jurul anusului si in rect venele sunt inflamate. Aceste vase de sange dilatate, in mod frecvent, provoaca iritatii si sangerari. Uneori, sangerarea poate fi destul de grava si poate duce la anemie si stare de slabiciune. Daca intr-un hemoroid se formeaza un cheag, acesta se va umfla, se va invineti si va deveni tare si extrem de dureros.
Uneori venele din interiorul rectului sunt atat de inflamate incat in momentul defecatiei hemoroizii sunt impinsi in exterior. In aceste situatii, se recomanda aplicarea unui unguent si readucerea in interior. In multe cazuri, apar si senzatii puternice de mancarime.
Tratament
In primul rand, se face o clisma in colon cu ceai din stejar alb, scoarta de Myrica cerifera sau radacina de Geranium maculatum, la o temperatura de 39-42º C, care va curata intreaga lungime a acestuia.
Faceti un ceai concentrat din scoarta de hamamelis si o lingurita de iarba matei, o jumatate de lingurita de Sanguinaria canadensis si o lingurita de radacina de stevie creata. Daca nu aveti la dispozitie celelalte plante, folositi numai scoarta de mamamelis si iarba matei. Se pun o lingurita de hamamelis si o lingurita de iarba matei la o ceasca de apa clocotita. Lasati sa infuzeze 20 de minute. Daca hemoroizii sunt externi, inmuiati-va putin vata in acest ceai si spalati zona afectata. In cazul in care sunt interni, folositi la o clisma o canula moale din cauciuc si injectati in rect 2 linguri deodata. Metoda are un efect calmant rapid.
Cand se face clisma cu plante, este mai putin dureros si hemoroizii vor revemi mai usor in interior daca se sta in pozitia cu genunchii spre piept deoarece intestinele se lasa in jos.
Un alt ceai de plante eficient pentru clisma se prepara din scoarta de stejar alb, sub forma de pudra, sau din radacina de Geranium maculatum. Se ia o lingurita din oricare dintre plante la o ceasca de apa clocotita, se lasa sa infuzeze 20 de minute, se strecoara, se spala partile afectate si se injecteaza in rect o cantitate mica. Efectul calmant nu va intarzia sa apara. Acest procedeu, uneori, vindeca singur hemoroizii daca se fac clisme si se respecta regimul alimentar recomandat.
In cazuri mai grave se poate folosi cherosenul care se aplica in regiunile afectate din interior(in cantitate mica) sau exterior. Cherosenul pur, curat, are un efect calmant. Sucul de lamaie este, de asemenea, excelent utilizat in acelasi mod.
Pentru uz intern, se recomanda urmatorul ceai: parti egale de lumanarica, coada soricelului, radacina de geranium maculatum si Erechtites hieracifolia. Amestecati bine si puneti o lingurita la o jumatate de litru de apa clocotita. Fierbeti si lasati sa infuzeze o jumatate de ora. Beti o jumatate de ceasca de 3-4 ore pe zi.
Un remediu excelent, folosit ca supozitor pentru vindecarea hemoroizilor, este urmatorul:
– 60 g scoarta de tuga pudra;
– 30 g Hydratis canadensis
– 30 g faina de grau pudra
– 30 g acid boric;
– 30 g scoarta de Myrica cerifera.
Amestecati cu glicerina pana devine suficient de consistent pentru formarea unui supozitor. Introduceti un supozitor in rect la culcare si lasati-l peste noapte.
Sunt indicate si baile de sezut cat se poate de fierbinti. Baia trebuie sa dureze 15 minute sau mai mult, pana cand corpul se incalzeste bine. Aveti pregatit si un recipient cu apa rece in care se sta 1-2 minute. Reveniti la apa fierbinte si repetati procedeul. Daca se face baie calda, apa trebuie sa depaseasca bine nivelul coapselor. Recipientul trebuie sa se afla langa cada si trebuie inclinat punand sub el o bucata de lemn sau orice alt corp solid. Tratamentul trebuie urmat o ora.
Dieta
Trebuie evitate toate alimentele grele si iritante, de genul ceaiului, cafelei, otetului, bauturilor alcoolice, carnii de orice fel, precum si tutunul.
Regimul alimentar trebuie sa fie simplu si usor. Supa de legume cu un continut bogat de potasiu este extrem de buna. La fel si laptele de soia, pesmetul din soia, bananele foarte bine copate si supele de legume de orice fel. Tinerea unei diete de fructe, timp de cateva zile, este foarte utila. O dieta alcalina simpla va grabi vindecarea.