Sanatate

Tratamente naturiste pentru constipatie

Aproape toata lumea sufera de constipatie. Materiile reziduale raman in totalitate in corp mult prea mult timp. Constipatia este provocata de un tranzit incetinit al bolului alimentar prin intestine si colon cu tulburari de defecatie. Boala a civilizatiei contemporane, constipatia afecteaza aproximativ 20 % din populatia tarilor industrializate, din care 2/3 o reprezinta femeile.

 

Cauze

Principala cauza o constituie regimul alimentar incorect. Consumarea in exces a alimentelor prelucrate, devitalizate, care nu contin fibre  sau celuloza vegetala; lipsa tonusului muscular al intestinelor; mestecarea incorecta a hranei; diete bazate pe carne; o varietate prea mare de alimente la o singura masa; consumul unor alimente prea concentrate; consumul de cafea, ceai si bauturi alcoolice de orice fel; obiceiul de a nu asculta in mod regulat nevoile naturale; viata sedentara si lipsa exercitiilor fizice sunt alti factori care contribuie la aparitia acestei afectiuni cvasi universale.

 

Constipatia, diverculita si cancerul de colon sunt toate boli predominante in America de Nord si tarile europene, unde dieta este compusa din cantitati mari de alimente prelucrate, sarace in fibre. In Africa, unde regimul alimentar contine cantitati mari de produse bogate in fibre, aceste afectiuni ale colonului se intalnesc foarte rar.

 

Proprietatile vitale care ajuta digestia sunt indepartate din hrana pe care o consumam sau sunt deteriorate prin pregatirea incorecta a alimentelor si combinarea inadecvata a acestora. Apelarea in exces la medicamente si preparate eliberate fara reteta, constituie o cauza frecventa a constipatiei, tumorilor etc.

 

Simptome

Limba incarcata, respiratie urat mirositoare, dureri de spate, migrene, depresie, insomnie, pierderea poftei de mancare si diferite dureri.

 

Tratamente naturiste

Reglarea dietei. Se recomanda clisme in colon cu frunze de zmeur rosu, scoarta sau frunze de malin american sau Myrica cerifera, folosind o lingurita cu varf la 1 l de apa. Este un dezinfectant foarte bun care stimuleaza revenirea la miscarea peristaltica normala a colonului. Se recomanda cate o clisma in fiecare seara pana cand intestinele isi reiau miscarea normala.

 

Hrana trebuie sa fie cat se poate de uscata. Hrana uscata si bine imbibata cu saliva constituie un ajutor considerabil pentru lubrifierea intestinelor. Reactia alcalina provocata in organism mareste semnificativ rapiditatea digestiei.

 

Este recomandat ca lichidele sa se bea cu o ora sau 2-3 ore dupa masa. Consumarea lichidelor in timpul mesei este foarte nociva. Nu trebuie sa se bea nici un fel de lichid la masa. Se pot consuma fara restrictii fructe proaspete si sub forma de compot, mere, smochine, piersici, portocale, banane si afine, alegandu-le pe acelea care vi se potrivesc cel mai bine.

 

Faceti cat mai multe exercitii in aer liber, respirand profund; apucati-va de jogging, calarie, vaslit, ciclism, tenis sau inot. Respirati adanc in timp ce mergeti iar dimineata, inainte de a va ridica din pat, stati pe spate cu genunchii flexati si rasuflati zgomotos, respirand rapid, intretaiat. Rasuciti-va pe partea dreapta, pe burta si pe partea stanga, continuand sa rasuflati zgomotos. Prin acest exercitiu se maseaza intestinele.

 

Numarul zilnic al miscarilor intestinelor variaza mult de la o persoana la alta. Pentru o persoana poate fi normala o singura miscare pe zi, in timp ce alte persoane numarul normal de miscari poete fi de 2 sau 3 ori pe zi. Hrana trebuie sa fie digerata rapid iar materiile reziduale trebuie eliminate din corp fara intarzieri exagerate. In cazul in care alimentele raman prea mult timp in colon, miscarile peristaltice se pot diminua. Zeama de tarate si faina de ovaz, produse care se utilizeaza pentru prepararea multor alimente  si in panificatie constituie mijloace eficiente de activare a tranzitului intestinal.

 

Exercitiile fizice moderate, dupa mese, sunt foarte utile. Nu va asezati in pat sau nu va culcati imediat dupa masa. Faceti exercitii de respiratie profunda imediat inainte de masa si dupa ce ati mancat. Oxigenarea obtinuta astfel este unul dintre factorii cei mai imprtanti de stimulare a digestiei hranei si producerii de globule rosii.

 

In tratamentul constipatiei este imperativ consumul unei cantitati mari de lichide. Incercati sa beti 6 pana la 8 pahare de apa sau suc de fructe zilnic si asigurati-va ca regimul dvs. alimentar sa contina din abundenta alimente bogate in fibre solubile si insolubile.

 

Laxative

O reteta excelenta pentru prepararea unui laxativ este urmatorul: amestecati bine cate o lingura de Podophillum peltatum, scoarta de crusin, radacina de revent, seminte de fenicul si radacina de obligeana si o lingurita de aloe. Este un adevarat purificator al organismului. Podophillum peltatum mar de mai, marul dracului) este una dintre cele mai eficiente plante pentru curatirea ficatului. Sub forma de pudra, se recomanda un sfert de lingurita intr-o jumatate de pahar cu apa rece, urmat de un pahar de apa fierbinte. Se poate administra dupa mese sau la culcare.

 

Un alt laxativ foarte bun bazat pe plante se prepara astfel: amestecati bine 30 g radacina de de Podophillum peltatum, 30 g scoarta de Rhamnus purshiana, 30 g scoarta de crusin, 30 g seminte de fenicul, 30 g radacina de obligeana si 7,5 g aloe. Trecerea printr-o sita fina este un mijloc bun de a amesteca componentele. Plantele amintite sunt disponibile si sub forma de pudra. Luati un sfert de lingurita sau o capsula No.00, cu un pahar sau mai multe de apa fierbinte, inainte de culcare. Mariti sau micsorati doza astfel incat intestinele sa-si recapete activitatea normala.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *