Sanatate

Tratamente cu apa rece si apa calda

Apa este unul dintre cele mai eficace mijloace de a obtine o reactie in tot corpul, indiferent daca suntem sau nu bolnavi. Vasele de sange care iriga fiecare organ pot fi stimulate prin reflex fata de o anumita zona a pielii. De exemplu, arteriolele din creie pot fi contractate cu ajutorul unei bai fierbinti la talpi si pot fi dilatate plasand o compresa rece pe zona terminala a coloanei vertebrale.

 

Exista o multime de remedii de aplicare a apei la diferite temperaturi, fiecare temperatura producand anumite modificari asupra corpului.

 

Remedii cu apa rece

 

Aplicarea unei comprese cu apa rece pentru cateva minute va cauza contractarea arteriolelor din zona si, ca urmare, pielea va deveni mai palida. Cu cat compresa este mai rece, cu atat rezultatul va fi mai rapid. La cateva minute dupa indepartarea compresei, vasele de sange vor incepe sa-si revina producand o imbujorare sanatoasa a tenului. Masarea va grabi efectul. Daca apelam la comprese cu temperatura moderata (20ºC – 26ºC), mentinute mai multa vreme (5-10 minute), vasele de sange de la nivelul pielii se vor dilata, in vreme ce acelea care iriga organele interne se vor contracta.

 

Cand arteriorele din piele se contracta, iar cele din organele interne se dilata, sangele se aglomereaza in interior. Cand vasele superficiale se dilata si se relaxeaza, se petrece fenomenul contrar. Sangele este impins spre extremitatile trupului. Daca unul dintre organe prezinta congestionari sau inflamari , acesta va ceda mai mult sange decat cele sanatoase. La orice aplicare de comprese reci, organul cel mai apropiat va fi afectat cel mai puternic.

 

Expunerea prelungita la frig incetineste toate procesele fiziologice normale, in vreme ce un scurt contact cu apa rece constituie un stimulent general al functiilor organismului, prin intermediul sistemului nervos central. Procesele digestive, de eliminare, de urinare, respiratia, tonusul muscular, pulsul si chiar activitatea glandelor endocrine sunt stimulate.

 

De asemenea, creste numarul de celule albe si rosii din sange. Este bine sa incepeti cu comprese mai putin reci, scazand apoi progresiv temperatura, pentru a evita socul si frisoanele. Se vor obtine aceleasi rezultate. Sfatul este valabil mai ales pentru persoanele nervoase.

 

De multe ori, temperatura corpului este normala cu toate ca pielea pare sa radieze si da senzatia de fierbinteala. Singura metoda corecta de estimare este folosirea termometrului. La oamenii foarte grav bolnavi, foarte obositi, sau care detesta senzatia de rece, este preferabil sa nu folositi compresele reci. De aceea, sunt contraindicate in cazul bolilor grave de inima sau de rinichi. Inainte de inceperea unui astfel de trastament, subiectul nu trebuie sa fie deloc infrigurat.

 

Trebuie retinut ca unii oameni pot reactiona prost la tratament, mai ales daca e vorba de temperaturi extreme. In asemenea cazuri, este de preferat sa intrerupem tratamentul, sau sa folosim o apa ceva mai putin rece.

 

Remedii cu apa fierbinte

 

Baile fierbinti sau compresele foarte calde trebuie sa aiba o temperatura mai mare de 36,5º C. O compresa locala foarte calda determina dilatarea vaselor de sange, stimuland circulatia in zona. Ca si in cazul apei reci, efectele difera, in functie de durata.

 

Caldura intensa stimuleaza corpul la inceput, dar dupa o vreme contribuie la intalarea unui declin al vitalitatii. O baie fierbinte provoaca accelerarea pulsului. La temperaturi ale apei de 41-41º C, pulsul va creste de la valorile normale pana la, in scurt timp, 100-120 batai pe minut. La 44º C, pulsul poate ajunge la 150 batai pe minut. Cand se observa o crestere a ritmului cardiac la 80-85 batai pe minut in timpul tratamentului, se va pune o punga cu gheata in dreptul inimii.

 

In cazul bailor extrem de fierbinti, intotdeauna puneti o compresa rece pe frunte si, la fiecare 15-20 de minute, frecati trupul cu un burete muiat in apa rece, pentru a evita lesinurile. Baile foarte fierbinti sunt rar necesare. Cel mai bine este sa reglati temperatura apei in jur de 39º C. Nu uitati sa incheiati fiecare tratament fierbinte cu un dus racoritor sau comprese reci, cu scopul de a inchide porii si de a reduce sansele contractarii unei raceli. Aceasta o sa va jute sa restabiliti reactia normal alcalina a sangelui, pe care temperatura ridicata tinde s-o modifice.

 

Putini agenti terapeutici sunt capabili sa provoace o atat de rapida si puternica stimulare a metabolismului. Efectele secundare nedorite ale bailor fierbinti se datoreaza exclusiv exagerarilor irationale sau neglijentelor.

 

Remedii cu apa calda

 

Temperatura unei bai calde trebuie sa fie cuprinsa intre 33º si 36º C. Baia calda nu trebuie sa depaseasca temperatura normala a corpului. Asemenea tratamente determina scaderea temperaturii si linistirea pulsului, la fel ca si baile reci, dar difera prin faptul ca nu produc socuri. Din aceasta cauza nu sunt urmate de reactii nedorite. Si tensiunea arteriala este diminuata.

 

Baile calde impulsioneaza puterinc activitatea pielii, prin intermediul transpiratiei si absorbtiei. Cand se continua de 2-3 ore, greutatea corporala creste datorita absorbtiei. Efectele generale ale bailor calde sunt blande si linistitoare, din cauza apropierii de temperatura normala a corpului, fara indoiala. Asigura conditii optime de functionare a organismului.

 

Astfel, cand folosim apa la o temperatura potrivita, ea devine mijlocul cel mai puternic de linistire sau de intensificare a activitatilor vitale. Tratamentele cu apa au un caracter senzorial si toate partile trupului sunt interconectate prin intermediul sistemului nervos simpatic. Pielea si mucoasele iau parte la tratament.

 

.ro

Foto: www.sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *