In vizor

Traseistul cu probleme penale Avram Gal, acum liderul PSD Cîmpia Turzii, agită apele unei candidaturi la Primăria municipiului

În foamea de a fi mai mult decât au fost și n-au să mai fie niciodată, (i)responsabilii PSD Cluj l-au numit la începutul lunii februarie pe Avram Gal în funcția de președinte al filialei Câmpia-Turzii fără să țină cont nici de de antecedentele de traseist politic ale acestuia, dar mai ales de cele penale.

Avram Gal are o impresionantă strămutare de buci și salturi dintr-o bărcuță politică în alta în funcție de oportunitatea momentului. Acesta a fost membru al PSD, al Partidului Popular Creștin-Democrat, al Partidului Liberal Democrat, Forței Democrate, PNL, PC și ALDE. Acum, simțind ciolan de Parlament în nări s-a reîntors în PSD.

De când s-a reîntors la corabia cu șobolani a PSD Cluj, Gal agită zvonuri despre cum, în bărbăția sa, va candida, la anul (să nu fie mai mulți cu executare), la funcția de primar al municipiului Câmpia-Turzii, folosind, deja, haștagul #AvramGalPrimar, și lansând o serie de atacuri la adresa actualului edil, Dorin Lojigan, de la PNL, deși PSD și PNL sunt împreună la guvernare. Chit că justiția îi dă târcoale ca un vultur hoitar pe care l-a părăsit mirosul – că nu-l mai nimerește.

Că Avram Gal are probleme penale nerezolvate, acesta fiind trimis în judecată pentru trafic de influență. Potrivit Tribunalului București, Gal este ”parte acuzată” (vătămat fiind doar bugetul statului) într-un dosar al Secției I Penală înregistrat la data de 14.10.2020, care se află în faza de judecată având următorul termen stabilit în data de 6 martie 2023.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată în 2020, în stare de control judiciar la acea vreme, a inculpatului Gal Avram Marius, la data faptei având funcția de consilier în Parlamentul României, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

Spicuim din rechizitoriu:

În perioada 16-23 martie 2020, inculpatul Gal Avram Marius ar fi pretins bani (aproximativ 600.000 lei) de la reprezentantul unei firme private, lăsându-l să creadă că ar avea influență asupra funcționarilor unei companii naționale, iar în schimbul banilor ar putea să îi determine să își exercite atribuțiile de serviciu astfel încât compania de stat să cumpere, în baza unui contract, echipamente de protecție împotriva COVID, de la firma respectivă.

Din banii pretinși, reprezentând o treime din profitul pe care o firma urma să îl obțină de pe urma derulării contractului privind echipamentele de protecție, în perioada 14 aprilie 2020 – sfârșitul lunii mai 2020, inculpatul ar fi primit de la reprezentantul societății comerciale suma de 371.000 lei (printr-o firmă de publicitate și o fundație care îi aparținea, dar și în numerar) și bunuri în valoare de 69.940 lei.

Cea mai mare parte a banilor primiți de inculpat ar fi fost folosiți exclusiv în scopuri personale, respectiv cazare hotel, achiziționare autoturism de lux.

Inculpatul s-ar fi folosit de relațiile profesionale și interpersonale pe care le-a dezvoltat pe parcursul anilor din funcțiile publice deținute, în scopul creării impresiei că poate influența decizii adoptate la nivelul anumitor instituții publice.

Totodată, inculpatul a încercat să creeze o aparență de legalitate a folosului primit, atât a banilor (prin disimularea primirii în contracte fictive de publicitate și donație), cât și a bunurilor primite (despre care a afirmat că urmau a fi plătite sau returnate).

În cauză s-a instituit măsura sechestrului asigurător până la concurența sumei de 440.940 lei asupra bunurilor imobile ce aparțin inculpatului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunere de a se menține măsurile dispuse în cauză”.

Cu traseiști și borfași se-ntărește PSD Cluj?