Politica

"Traseistii" din Consiliul Judetean si-au format "Grupul Independentilor". PNL pierde majoritatea in CJ

In cadrul Consiliului Judetean Cluj s-a format oficial incepand de ieri un nou grup din care fac parte Andreea Morar-independent, fosta PDL, Axente Sever – independent, fost PP-DD, Eugen Druta – PC si Rares Rusu – PMP. Acesta din urma pare a fi nucleul in jurul caruia navigheaza primii trei si se asteapta ca numarul membrilor grupului nou infiintat, al consilierilor independenti, sa creasca la cinci astfel ca in cadrul sedintelor de CJ acestia vor egala numarul reprezentantilor UDMR, iar PNL va pierde majoritatea.

Prin grupul nou format de cei patru consilieri judeteni se doreste cresterea eficientei in cadrul sedintelor a celor care sunt neapartinatori ai unui grup politic. In trecutul de partid al fiecaruia dintre cei patru independenti, inaintea sedintelor de CJ aveau loc consultarile de grup unde fiecare dintre ei discutau subiectele principale aflate pe ordinea de zi a unei sedinte. In prezent avand calitatea de independent aceste intruniri nu mai au loc si tocmai din acest motiv s-a luat hotararea de a se semna un protocol de colaborare. Acestia spun ca initiativa nu are nicio tenta politica si nu se doreste o schimbare a balantei voturilor in CJ.

“Grupul este unul informal, nu este un grup oficial pentru ca nu ne permite legea. Este o decizie pe care am luat-o de comun acord pentru a ne consulta inainte de fiecare sedinta de consiliu si pentru a gasi cele mai bune raspunsuri la problemele de pe ordinea de zi. Vom incerca sa ne armonizam punctul de vedere ( votul) desigur. Nu am facut un calcul al voturilor si nici nu asta este scopul pentru care am constituit acest grup”, a declarat Rares Rusu, consilier PMP.

Organizarea grupului independentilor din CJ Cluj a fost pusa in discutie inca de anul trecut cand acestia au avut numeroase consultari pe marginea proiectelor puse in dezbatere in cadrul sedintelor. Desi cei patru consilieri judeteni nu recunosc ca ar avea un lider al grupului, se pare ca acesta neoficial este chiar Rares Rusu, caruia i-au cazut la vot mai multe propuneri de proiecte in cadrul sedintelor de consiliu. 

“Un exemplu de proiect de hotarare care a cazut la un singur vot a fost aceea cu privire la iluminatul stradal in comunele din judetul Cluj. A cazut la un singur vot”, a declarat Rares Rusu.

Cu privire la o posibila pierdere a mandatului de consilier judetean ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei ca fiind neconstitutionala Ordonanta traseismului politic, niciunul dintre cei patru vizati nu se arata ingrijorati si au afirmat ca vor continua viata politica si in afara functiei de consilier judetean.

“Daca va fi sa ne pierdem mandatul ca urmare a declararii ordonantei migratiei politice ca fiind neconstitutionala, fara discutie ne vom supune rigorilor legii. Personal nu ma impiedica cu absolut nimic sa stau in fata la partid si sa strang semnaturi pentru proiectele pe care vreau sa le promovez. Pentru a avea acel numar de semnaturi si sa vin la fostii mei colegi sa le pun cateva zeci de mii de semnaturi si sa le spun ca cetatenii doresc promovarea proiectului pe care impreuna l-am initiat”, a punctat Rusu.

La conferinta prilejuita de semnarea protocolului celor patru consilieri judeteni a fost prezent si Valentin Pop ( PP-DD). Acesta s-a aratat deschis la invitatia de a face parte din grupul nou infiintat. In cazul in care si Valentin Pop va accede la grupul consilierilor independenti, numarul acestora il va egala pe cel al consilierilor UDMR fapt ce ar putea duce la schimbarea balantei voturilor in cadrul sedintelor. Astfel proiectele promovate de catre noul PNL nu vor putea trece la vot fara sustinerea independentilor. Cu toate acesta presedintele interimar Vakar Istvan nu vede ca o posibila amenintare o eventuala remiza intre voturile UDMR si cele ale independentilor. 

“Nu vad nicio schimbare asupra votului in cadrul sedintelor de Consiliu Judetean prin formarea acestui nou grup al “independentilor”. Din punctul meu de vedere vor avea oricand deschisa usa in sustinerea proiectelor pentru comunitatea clujeana. Vor fi tratati insa la fel ca si restul consilierilor judeteni. Le cunoastem simpatia politica si partidele din care s-au rupt, insa nu vor putea avea un statut oficial, juridic vorbind. Daca vor avea proiecte si initiative le vom sustine”, a declarat Vakar Istvan, presedintele interimar al CJ Cluj.

In prezent in cadrul componentiei CJ, PSD are 9 consilieri, PNL 16 consilieri, UDMR 5 consilieri, iar PPDD 2 consilieri. „Grupul independentilor” cu cei 4 consilieri vor putea decide prin votul lor viitoarele proiecte promovate in cadrul CJ Cluj. In conditiile in care voturile consilierilor  PPDD vor sustine alianta PSD-UDMR la nivelul CJ Cluj va exista o egalitate de 16-16, fapt ce va face ca adoptarea hotararilor in cadrul sedintelor sa fie decis de catre „Grupul Independentilor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *