In vizor

Transylvania College: Construcțiile ilegale de la una dintre cele mai importante școli private din România

În urmă șapte ani de zile, Fundația Transylvania College a executat lucrări de construire fără autorizație. După amenda aplicată de autorități, Transylvania College a beneficiat de un termen de 60 de zile de intrare în legalitate, termen ce a fost depășit. Ulterior, Fundația a dat în judecată municipiul Cluj-Napoca și pe primarul Emil Boc, încercând de ani de zile să intre în legalitate, însă fără succes.

Școala privată Transylvania College care funcționează în Cluj-Napoca este singura școală internațională din România, atestată Cambridge și care figurează în multe clasamente ca cea mai performantă unitate de învățământ din țară.

După cum arată GazetadeCluj.ro, în anul 2013, Primăria Cluj-Napoca a emis aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru complexul educativ-sportiv ”Școala Internațională Cluj”, de pe Aleea Băișoara nr.2A. Beneficiarul este Fundația ”Copii Fericiți” (care funcționează cu denumirea Fundația Transylvania College).

Practic, s-a construit o sală multifuncțională, cazare și liceu, pe o parcelă concesionată.

În septembrie 2013, Serviciul Control Urbanism și Disciplină în Construcții din cadrul Direcției Poliția Locală a amendat Transylvania College pentru executare lucrări de construire fără a deține autorizație de construire (corp de clădire cu destinația spațiu de învățământ). Având în vedere că, construcția edificat nelegal, fără a respecta prevederile PUD, autoritățile locale au avut 60 de zile termen de intrare în legalitate, termen ce a fost depășit.

CITEȘTE ȘITransylvania College face o tona de bani pe un teren concesionat moca de la Primarie, ce ar valora 4 milioane de euro

Ulterior, în 2019, Transylvania College a solicitat primăriei emiterea unui certificat de urbanism pentru modificare PUD-ului aprobat în 2013, respectiv s-a cerut intrare în legalitate a imobilului cu destinația sală multifuncțională în cadrul complexului educativ-sportiv “Școala Internațională Cluj”, realizare legătură cu corpul Școlii și recompartimentare interioară demisol școală”. Însă, când Fundația a solicitat acest lucru, deja exista pe rolul instanțelor de judecată mai multe procese.

Primul proces a fost intentat în 2016 de către Emil Boc împotriva Fundației Transylvania College.

Prin această acțiune, s-a cerut desființarea lucrărilor realizate fără autorizație de construire. Un an mai târziu, Judecătoria Cluj-Napoca a admis cererea primarului, obligând astfel Fundația Transylvania College să desființeze lucrările nelegale de pe Aleea Băișoara nr. 2A. În caz contrar, instanța a autorizat ca primarul să desființeze lucrările în cauză pe cheltuiala Fundației Transylvania College, adaugă gazetadecluj.ro

Transylvania College nu poate intra în legalitate

Împotriva acestei decizii, Fundația a declarat apel, însă în 2019 cauza a fost suspendată, până când judecătorul se va pronunța într-un alt dosar în care Transylvania College a dat în judecată municipiul Cluj-Napoca și pe primarul Emil Boc, cerând instanței să-i oblige pe aceștia la emiterea unei autorizații de construire pentru a intra în legalitate, însă fără necesitatea emiterii unui certificat de urbanism în acest scop.

În iulie 2020, Tribunalul Cluj a respins cererea Fundației, iar zilele trecute Curtea de Apel Cluj a menținut sentința dată de Tribunal, astfel că decizia este definitivă! Prin urmare, se reia procesul prin care Fundația Transylvania College mai are o singură șansă pentru ca imobilele construite ilegal să nu fie demolate!

Într-un alt proces deschis în 2017 de către Fundația Transylvania College împotriva primarului, s-a cerut obligarea primarului la emiterea certificatului de urbanism pentru a intra în legalitate pentru următoarele lucrări:

– modificare PUD imobil cu destinație sală multifuncțională în cadrul complexului educativ sportiv Transylvania College – pentru care a fost emis certificat informativ în 26.10.2016

– AC recompartimentare interioară și modificare fațadă la clădirea cu destinație grădiniță și creșă în cadrul complexului educativ sportiv – pentru care a fost emis certificat informativ în 25.10.2016

– acoperire teren de sport existent – pentru care a fost emis certificat de urbanism informativ în 04.11.2016

În aprilie 2019, Tribunalul Cluj a respins acțiunea formulată de Fundația Transylvania College care a formulat recurs, însă și acesta a fost respins de către Curtea de Apel Cluj.

Sub egida unei fundaţii, fondatorii Transylvania College au construit în Cluj-Napoca un adevărat imperiu de învăţământ privat. Principalele proiecte sunt The Cambridge International School şi Grădiniţa Happy Kids, care adună, anual, milioane de lei din taxele de şcolarizare. Potrivit presei locale, anul trecut, taxa pentru un elev din ciclul primar la Transylvania College este de 42.300 de lei pe an (9.400 de euro), iar pentru gimnaziu – 43.000 de lei (9.555 de euro) pe an, în timp ce pentru liceu este 49.000 de lei pe an (10.888 de euro).

CITEȘTE ȘITUPEU INCREDIBIL – Transylvania College, cea mai mare școală privată din Ardeal, solicită 640.000 euro de la Primărie pentru salarii, după ce a primit, aproape gratis, terenul pe care a construit un adevărat imperiu

Mai mulți clujeni au semnalat Primăriei Cluj-Napoca că o parte din terenul pe care funcţionează Transylvania College le aparţine și își vor terenul înapoi.

Cu toate că cei şase clujeni au înaintat un proces împotriva Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca şi al Fundaţiei Transylvania College, Tribunalul Cluj le-a respins cererea acestora în decembrie 2016. Clujenii au cerut anularea Hotărârii de Consiliu Local prin care s-a cesionat către Transylvania College cei 6.000 mp.

Citește continuarea articolului pe gazetadecluj.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *