In vizor

Autoritățile iau în calcul carantina totală pentru Dej și Gherla. Prefect: „Analizăm posibilitatea în momentul de față”

Scris de 252

Numărul mare de cazuri de noi infectări cu Covid-19 se menține în județul Cluj. De altfel, incidența ratei de infectare la nivelul municipiului Cluj-Napoca este de aproape 5/1000 locuitori. Pentru a preveni răspândirea infecției cu noul coronavirus, autoritățile iau în calcul carantinarea totală a municipiului Dej. De asemenea, carantina ar putea fi aplicată și în Gherla. Instituția Prefectului Cluj a oferit câteva detalii în acest sens, prezentând scenariul posibil care va fi aplicat în unele localități din județul Cluj. 

În județul Cluj rata de infectare cu noul coronavirus a ajuns la 4,61 la 1000 de locuitori, în ultimele 14 zile. 

„Nu ne gândim în acest moment la o carantinare totală a Clujului. 

Din analiza de risc a DSP nu există această necesitate. 

Analizăm posibilitatea în momentul de față în două municipii, Gherla și Dej, care se apropie de incidență destul de mare, de peste 7. 

Să vedem în ce măsură este oportună carantina acolo. Vom vedea asta probabil mâine”, a declarat prefectul Mircea Abrudean pentru protv.ro

În continuare, Prefectul Clujului, Mircea Abrudean, explică numărul mare de infecții cu coronavirus din Cluj prin numărul testelor realizate și reia ideea primarului Emil Boc, care afirma recent că venirea studenților în Cluj-Napoca – prin definiție, un oraș universitar cu tradiție – a contribuit la creșterea numărului de infectări din cauza așa-ziselor petreceri organizate de studenți fără respectarea normelor impuse de Guvernul penelist în perioada de pandemie: 

„Explicația acestor cifre în județul Cluj este foarte simplă și logică. Testăm foarte mult, media săptămânii este de 2.900 de teste zilnice, din care 1.000 sunt la cerere. Până la urmă, este important gradul de pozitivare al testelor, iar aici stăm destul de bine comparativ cu alte județe. Gradul de pozitivare este de aproximativ 11-13%.

 În Cluj-Napoca vreau să vă spun că oamenii poartă mască înainte ca noi să instituim obligativitatea purtării de mască pe stradă. Am avut niște analize pe care le-am făcut aici și se putea observa foarte ușor că oamenii erau mai responsabili încă înainte să introducem măsurile coercitive. 

Cu siguranță există și o explicație pentru numărul mare de cazuri. Probabil socializarea excesivă a adus la apariția unor focare. Au fost câteva petreceri în anumite zone ale orașului, dar am intervenit rapid. În rest vorbim de focare familiale sau la locul de muncă”, a adăugat prefectul Abrudean.

Recent, primarul Emil Boc declara că autoritățile au luat toate măsurile necesare pentru a stopa răspândirea infecției cu coronavirus, iar numărul mare a ratei de infectare la mia de locuitori era explicată de edilul clujean atât prin numărul mare de teste efectuate, cât și prin venirea studenților odată cu debutul anului universitar.

CITEȘTE ȘI: Emil Boc explică rata mare a infectărilor din Cluj prin numărul de testări și venirea studenților: „Au fost acele petreceri și acele focare determinate de sosirea studenților”

Prefectul Clujului a mai anunțat că în acest moment sunt 52 de paturi la ATI, dintre care sunt ocupate 48.

„Ne gândim să extindem această capacitate și avem posibilitatea la Cluj, vom mai crește capacitatea cu încă 13 paturi de terapie intensivă și 125 de paturi normale Covid”, a conchis acesta. 

Clujul se apropie de capacitate maximă în spitale, inclusiv în secțiile de terapie intensivă. 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 5 hours PubliNews
  Mai multe branduri s-au alăturat campaniei Winter Sale din Iulius Mall Cluj, iar reducerile ajung până la 70%!
 • Acum 5 hours Politica
  Marcel Ciolacu după reținerea lui Pițurcă: ”Cred că nu va fi singurul caz!”
 • Acum 8 hours General
  L-A PUS LA LOC, PROBABIL CA SĂ-L POATĂ DA ÎNAPOI JOS, DAR DE DATA ACEASTA, “CU RESPECT”. Iuliu Maniu a revenit pe soclu
 • Acum 8 hours Politica
  “DOTTORE” LA “DOTTORE”, NU CRITICĂ “DOTTORATUL”. Ciucă despre acuzațiile de plagiat la adresa lui și a lui Lucian Bode: “Lăsăm să se desfășoare procesele din justiție”
 • Acum 9 hours Politica
  MINCIUNA, BOALĂ PROFESIONALĂ ÎN FAMILIA LIBERALĂ: Ligia Deca le-a spus liderilor PNL că Legile educației ar fi stat deja în consultare și că trebuie aprobate până în luna iunie pentru a nu pierde bani din PNRR. În realitate, proiectele nici acuma nu sunt publice!
 • Acum 9 hours In vizor
  În 2020, lui Piţurcă Jr. i se fluidizau în conturi 11 milioane de lei din conturile Ministerului Apărării. Luni, măştile neconforme din acel contract, l-au verticalizat pe Piţurcă Sr. direct în poartă la DNA
 • Acum 9 hours Din oras
  AICI SUNT VOTURILE DUMNEAVOASTRĂ: Primăria plătește 14 milioane de lei compensaţie pentru căldură clujenilor
 • Acum 10 hours Politica
  PSD își face planurile pentru preluarea conducerii Guvernului: puncte “fierbinți” în relația cu PNL
 • Acum 10 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Campanie pe #Clujul_Civic: “Haideți să îi încălțăm pe micuții de la Pata Rât. Eu pot trăi fără 100 de lei în portofel, dar ei cum pot trăi fără încălțăminte?!”
 • Acum 11 hours In vizor
  Din 2014 suntem anunţaţi că se va putea ateriza şi “cu ceraceaful pus pe geam” pe Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca. Banii ăia s-au topit ca şi o ceaţă. Acum suntem “ameninţaţi” cu un nou sistem ultra-modern. BONUS: care este diferenţa dintre cei 150 de metri din 2014 şi cei 150 de metri din 2023? S-a devalorizat şi metrul de atunci?
 • Acum 11 hours In vizor
  Cum arată un proiect european la Dej. Apa din rigole refulează prin canalizare în casele oamenilor
 • Acum 12 hours In vizor
  VAL DE REVOLTĂ LA CLUJ DUPĂ CE STATUIA LUI IULIU MANIU A FOST TRATATĂ CA UN DEŞEU: “Spargerile de asfalt, rebordurările continuă în Cluj fără ruşine”. Constatăm că Boc nu ştie ce să mai mintă
 • Acum 13 hours Din oras
  DE CE NU NE MIRĂ? După ce a pus monopol pe Cluj, Supercom își dă arama pe față: tarifele aproape s-au dublat, dar gunoiul nu e ridicat
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE