Imaginea perfecta a renumitei scoli private Transylvania College, The Cambridge International School incepe sa se destrame. Tot mai multi parinti nemultumiti de comportamentul conducerii institutiei vorbesc despre abuzurile la care, atat ei, cat si copiii lor, au fost supusi in anii care au platit zeci de mii de lei lunar pentru ca cei mici sa primeasca o educatie “altfel”. “Altfel” se dovedesc a fi, insa, si oamenii aflati in fruntea scolii, cei care, asa cum reiese din materialele publicate de Ziar de Cluj si declaratiile parintilor, pun interesele personale si financiare inaintea bunastarii si bunei educatii a copiilor. Astazi, Ziar de Cluj va prezinta povestea unui copil de 12 ani care a fost dat afara din scoala pentru ca mama lui lucreaza la o asociatie care promoveaza o alta scoala privata.
Deschiderea unei noi scoli private in Cluj-Napoca – Royal School in Transylvania – una care se arata din start a fi o concurenta serioasa pentru Transylvania College, ar fi fost catalizatorul intregului scandal. Rada Morar, vicepresedintele Asociatiei Cluj Today, firma care s-a ocupat de promovarea si lansarea scolii, si mama unui baiat scolit in randurile colegiului Transylvania a aflat pe propria-i piele cat de rigida e conducerea scolii fiului ei atunci cand la mijloc se afla afacerile si banii.
“Unul dintre obiectele de activitate ale Asocitiei Cluj Today este promovarea, PR-ul, comunicarea pentru diverse firme; asta e meseria noastra. Unul dintre clientii nostri a fost Royal School. Ne-au solicitat sa ne ocupam de lansare si PR. Nu am facut un secret din asta, pentru ca eu lucrez de 25 de ani in domeniu, am avut multi clienti din aceeasi categorie. Niciodata nu am avut probleme intre clienti, niciodata nu am transmis informatii de la unul la altul, niciodata nu l-am denigrat pe unul ca sa il promovez pe celalalt”, povesteste clujeanca.
Cu doar doua zile inainte de lansarea Royal School, unde director e nimeni altcineva decat fostul director al Transylvania College, Rada Morar si sotul acesteia au fost chemati la scoala in care invata fiul lor pentru a discuta despre contractul copilului.
“Prima intrebare care ni s-a pus a fost “cum vedeti colaborarea cu cealalta scoala?”, mai precis contractul de promovare a celeilalte scoli. Le-am spus ca e un contract pe firma, cum ar putea fi unul cu oricare alte 30 de scoli din Cluj. Mi-au spus ca, din punctul lor de vedere, este vorba de concurenta neloiala si conflict de interese. Asta cu toate ca Transylvania College nu e este si nu a fost niciodata clientul nostru, nu aveam niciun alt contract cu ei. Din contra, le-am spus ca noi suntem clientii Transylvania College pentru ca noi platim o taxa catre scoala. Nu a fost niciodata vorba de conflict de interese, am incercat sa le explicam asta prin exemplul parintilor care au copii la Transylvania College si care sunt profesori in alte scoli”, povesteste Rada Morar.
Vicepresedintele Asociatiei Cluj Today spune ca nu a facut promovare in scoala in care invata fiul sau, nu a vorbit cu nimeni, nici macar cu parintii din clasa, cu niciun profesor din scoala, nu a incercat sa convinga pe nimeni si nu a trimis invitatii pentru inaugurarea Royal School nimanui care avea legatura cu Transylvania College.
“Dar ei au spus ca au dovezi. Dovada cea mare era un e-mail pe care eu il trimisesem catre grupul de la corul bisericii, unde copiii nostri canta. Culmea, unul dintre cei 40 de destinatari era un parinte din scoala. De aici a reiesit marea dovada ca am vrut sa racolez parinti din Transylvania College. Mi-au spus chiar ca nu pot promova cealalta scoala decat denigrand-o pe aceasta. I-am intrebat: E normal sa denigrez scoala in care vreau sa-mi tin copilul in continuare? In care m-am intors supa o absenta de doi ani? Le-am amintit chiar ca am raspuns la un chestionar in care am completat ca vreau sa il tin in scoala pana in clasa a 8-a. Sotul meu a intrebat daca e legal ce fac, iar ei au spus ca din punctul lor de vedere este legal. I-a mai intrebat daca nu ii intereseaza ca o sa sufere un copil, iar ei ne-au spus ca noi trebuia sa tinem cont de asta, pentru ca cei mici sunt datori sa suporte consecintele actiunilor parintilor. Atunci, sotul meu le-a cerut sa ne insire in scris motivele pentru care se incheie contractul, pentru ca acuzele ni se par nefondate si nereale”, explica aceasta.
Raspunsurile le-au primit dupa cateva saptamani, prin executor judecatoresc. Conform hatiilor semnate de conducerea Transylvania College, baiatul era atat de rau incat nu se puteau tine orele din cauza lui. Asta in conditiile in care, pe parcursul intregului an scolar 2014-2015, parintii nu au primit nicio observatie, iar in evaluarea copilului, facuta de psihologul scolii, nu scria ca ar fi avut probleme de comportament.
“Nu aveau nicio baza, dar era, din nou, un atac la copil. E strigator la cer ca au implicat copilul intr-o razbunare personala. Am platit o taxa, am fost un client bun, am platit intotdeauna in avans. Nu existau alte motive pentru care sa il dea afara din scoala decat colaborarea firmei la care lucrez cu cealalta scoala privata. Nu am niciun repros pentru ceea ce se intampla pe linie educationala la Transylvania College. Profesorii sunt minunati. Dar sa te razbuni pe un copil pentru ca nu ii suporti parintii, sa nu te intereseze ca-l bulversezi si il faci sa sufere e prea mult”, sustine Rada Morar.
Baiatul nu a aflat ca va fi nevoit sa renunte la scoala decat tarziu. Parintii lui au vrut sa-l scuteasca de suferinta provocata de ruperea de un sistem in care s-a obisnuit, de colegii pe care ii cunoscuse pe cand avea doar un an jumatate.
“Am incercat sa-l pregatim mai mule zile, apoi l-am intrebat direct: “daca trebuie sa ne mutam, unde vrei sa mergi?”. Mi-a spus ca, “daca trebuie”, merge la Royal School. Dupa doua zile, a venit si m-a privit in ochi: “Mama, trebuie sa plec din scoala pentru ca am fost dat afara?”, moment in care mie mi s-au taiat picioarele. Eu am plans in toata seara aia. El nu. Dar toata noaptea a tresarit si a oftat. Clar, il macina. Abia adoua zi mi-a spus ca “Nu e corect! De ce, pentru ca tu l-ai ajutat pe mister Hingley? (n.r. Julian Hingley, fostul director al Transylvania College si actualul director al Royal School)”, isi aminteste mama baiatului.
Inainte de incheierea anului scolar si parasirea scolii, Rada Morar a organizat un party de ramas bun, la care au venit toti copiii din clasa fiului sau.
“Toti i-au spus ca o sa le lipseasca. Daca era atat de rau si nesuferit, probabil ca se bucurau sa scape. A incercat sa fie tare pana la final, dar in ultima zi de scoala ii curgeau lacrimi pe obraz”, povesteste Rada Morar.
Conducerea Transylvania College, The Cambridge International School nu a oferit, pana in momentul publicarii acestui material, niciun punct de vedere referitor la acuzatiile care i se aduc.