Din oras

Primul ajutor poate face diferenta intre viata si moarte. Unde poti face cursuri si cat costa

Acordarea primului ajutor poate insemna diferenta intre viata si moarte. Procedura efectuata corect in primele minute de stop cardiac creste considerabil sansele de supravietuire. Oricine ar trebui sa stie sa acorde primul ajutor in caz de nevoie, insa, spre deosebire de tarile vestice, Romania nu sta prea bine la acest capitol. In 2013 un proiect pilot a fost implementat in 12 scoli din  Bucuresti, in cadrul caruia elevii urmau cursuri de prim ajutor. Apoi, timp de doi ani nu s-a mai intamplat nimic cu extinderea proiectului. Din toamna, aceste cursuri se vor tine in 15 scoli din Cluj-Napoca si in 7 scoli din Sibiu. La Cluj, Crucea Rosie organizeaza cursuri de prim ajutor de peste un deceniu. Cu toate ca participarea este mai buna decat in alte judete, tot nu am ajuns la 1% persoane instruite din populatia judetului, de aproape 700.000 de oameni.

“Cand inima inceteaza sa mai bata, sangele nu mai circula prin corp. Din aceasta cauza, organele vitale nu mai sunt alimentate cu oxigen. Creierul este cel mai afectat. Fara oxigen, celulele creierului mor in cateva minute. Daca victima a suferit un stop cardiac, este foarte important ca procedura de resuscitare sa fie efectuata cat mai repede posibil”, se explica pe site-ul Crucii Rosii.

Medicul Horia Simu, seful Serviciului de Ambulanta Cluj, subliniaza si el importanta efectuarii corecte a manevrelor de resuscitare cat mai repede cu putinta.

“Oricine care lucreaza cu oameni ar trebui sa stie sa acorde primul ajutor. Basic Life Support in alte tari e proba la examenul de conducator auto. Prin acele manevre, efectuate in mod corect, poti prelungi degradarea creierului zeci de minute. La noi, la SAJ, orice voluntar participa si absolva un un astfel de curs. In alte tari, un foarte mare procent din resuscitari se incep de persoane profane”, arata Simu.

Reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta arata ca promoveaza importanta cunoasterii manevrelor de prim ajutor prin campanii sau evenimente, dar deocamdata nu organizeaza cursuri pentru publicul larg.

“Centrele noastre de formare pot primi doar cursanti din randul personalului. Clujul se ocupa si de judetele limitrofe. Primul ajutor este foarte important, promovam importanta cunoasterii procedurii si mai ales efectuarea corecta la foarte multe evenimente publice, in special unde se preconizeaza participarea masiva a tinerilor. Am avut Maratonul Primului Ajutor, de Ziua Copilului sau in scoli la informare preventiva mereu vorbim si de prim ajutor”, arata Andrei Biris, purtatorul de cuvant al ISU Cluj.

Cei care doresc se pot inscrie la cursurile oferite de doua ori pe luna de Crucea Rosie. Un curs costa 200 de lei si tine 12 ore, iar elevii si studentii beneficiaza de 50 de lei reducere.

“Se adreseaza publicului larg, pentru oricine care vrea sa-si insuseasca notiuni de baza. Il avem din 2001, dar sunt putini participanti, in comparatie cu alte tari. Abia daca avem 1% din populatia judetului, in timp ce Norvegia are 98%. Clujul sta bine, avem 5-600 de oameni instruiti pe an, in timp ce alte judete abia au 100. Incet-incet par sa se miste lucrurile, e foarte important pentru tine ca om sa stii aceste lucruri, sa vii de bunavoie, nu pentru ca esti constrans de legislatie sau de locul de munca”, a subliniat Simona Bratu, presedintele Crucii Rosii Cluj.

Si la Cuibul Berzelor se organizeaza cursuri de prim ajutor atat in cazuri de adulti, cat si in cazurile care privesc bebelusii.

“Costa 150 de lei si dureaza 6 lei. E tinut de medicii de la SMURD. Pana acum au participat in jur de 200 de persoane. Urmatorul curs va fi in a doua jumatate a lunii octombrie”, a precizat Nora Niculescu de la Cuibul Berzelor.

Foto: crucearosie.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *