Sanatate

Transplantul medular ar putea fi realizat și la Cluj peste 3 ani

Pacienții care au nevoie de transplant de măduvă vor putea fi supuși unei astfel de intervenții la Cluj, cel mai probabil, peste 3 ani de zile, când va fi gata construcția unei secții noi de Hematologie.  Hematologia este o secție a Institutului Onncologic, institut care a început deja procedurile pentru construcția unei clădiri noi, unde să se poată efectua chiar și operații de transplant.

„Pacienții noștri merită o secție de hematologie nouă, în care să putem să efectuăm inclusiv transplant medular. Colegii noștri sunt pregătiți, au făcut stagii, sunt dornici să facă, urmează să finalizăm infrastructura și să pornim acest lucru”, a declarat Patriciu Achimaș-Cadariu, directorul medical al Institutului Oncologic din Cluj.

Noul spital se va construi pe fonduri guvernamentale și va fi amplasat în Curtea Institutului Oncologic. Noua clădire va avea 4 etaje și va comunica prin intermediul unei pasarele cu Oncologia și cu secția de Terapie Intensivă, astfel ca pacienții să nu fie transportați pe targă prin curtea spitalului.  Investiția este de aproximativ 29 de milioane de lei, cu tot cu aparatura medicală.

Momentan, transplantul medular se realizează, în România, la București. Institutul Oncologic are, de curând,  o nouă conducere, funcția de manager fiind ocupată de doctorul Cătălin Vlad, iar director medical este Patriciu Achimaș-Cadariu, fostul ministru al Sănătății. Cei doi directori au declarat că prioritatea lor este continuarea proiectelor pe fonduri externe și dotarea institutului cu aparatură performantă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *