Sanatate

Transplantul medular ar putea fi realizat și la Cluj peste 3 ani

Scris de 344

Pacienții care au nevoie de transplant de măduvă vor putea fi supuși unei astfel de intervenții la Cluj, cel mai probabil, peste 3 ani de zile, când va fi gata construcția unei secții noi de Hematologie.  Hematologia este o secție a Institutului Onncologic, institut care a început deja procedurile pentru construcția unei clădiri noi, unde să se poată efectua chiar și operații de transplant.

„Pacienții noștri merită o secție de hematologie nouă, în care să putem să efectuăm inclusiv transplant medular. Colegii noștri sunt pregătiți, au făcut stagii, sunt dornici să facă, urmează să finalizăm infrastructura și să pornim acest lucru”, a declarat Patriciu Achimaș-Cadariu, directorul medical al Institutului Oncologic din Cluj.

Noul spital se va construi pe fonduri guvernamentale și va fi amplasat în Curtea Institutului Oncologic. Noua clădire va avea 4 etaje și va comunica prin intermediul unei pasarele cu Oncologia și cu secția de Terapie Intensivă, astfel ca pacienții să nu fie transportați pe targă prin curtea spitalului.  Investiția este de aproximativ 29 de milioane de lei, cu tot cu aparatura medicală.

Momentan, transplantul medular se realizează, în România, la București. Institutul Oncologic are, de curând,  o nouă conducere, funcția de manager fiind ocupată de doctorul Cătălin Vlad, iar director medical este Patriciu Achimaș-Cadariu, fostul ministru al Sănătății. Cei doi directori au declarat că prioritatea lor este continuarea proiectelor pe fonduri externe și dotarea institutului cu aparatură performantă.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 18 hours Vocea ta
  Cine-i ”idiotul”?
 • Acum 20 hours Politica
  Dosarul privind certificatul de revoluționar al liderului PSD Marcel Ciolacu a fost clasat: „Fapta nu este prevăzută de legea penală”
 • Acum 22 hours Justitie
  TREABA SE CAM ÎMPUTE PENTRU EUGEN CECAN: DNA Central a cerut documente privind o lucrare de extindere drum efectuată de DRDP Cluj
 • Acum 23 hours Rautacisme
  Eh, Marcel Bonţidean, zis şi “Nicolaie”… a semnat cu Securitatea, dar măcar n-a turnat
 • Acum 24 hours In vizor
  Pe Boc îl lasă nervii din ce în ce mai des. Clujenii care-l critică sunt “isterici”, “iubitori de noroi”… Acum l-a numit “idiot” pe cel care a avut “tupeul” să-i numească “centura de Diamant” “un eşec”
 • Acum 24 hours Din oras
  Primăria Cluj-Napoca susţine: “Lucrările de modernizare a străzii Iuliu Maniu, finalizate la timp”. Colegii de la Gazeta de Cluj au descoperit în teren contrariul. Şi cum nu zice municipalitatea nimic despre mizeria de pe Bolyai
 • Acum 1 day In vizor
  Autostrada Transilvania se conectează prin drum expres, aflat în grafic de execuţie, dar NU cu Centura Clujului (care NU există), ci cu cea a Oradiei (care există)
 • Acum 1 day Politica
  Falimentul Euroins: ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor la RCA. Guvernul urma să îl discute astăzi. Vezi cu ce explicații vin cei de la ASF
 • Acum 1 day In vizor
  O VESTE RECONFORTANTĂ: PUZ nou pentru reglementarea urbanistică a ariei protejate Cheile Turzii
 • Acum 1 day Din oras
  Reabilitarea clădirii fostului Hotel Melody, investiție de peste 1 milion de euro, cu sprijin de la Budapesta
 • Acum 1 day Din oras
  TRAGEDIE la Pata Rât: O locuință și alte anexe improvizate au fost cuprinse de flăcări. Un bărbat a murit
 • Acum 2 days Politica
  O ȚARĂ CU NERVII PE MOAȚE
 • Acum 2 days PubliNews
  Femeia anteprenor și inspirație pentru noi începuturi
Citește și...
Recomandările redacției
OPINIE Vocea ta

Cine-i ”idiotul”?

Szakats Istvan Dacă primarul Boc a avut azi eleganța de-al face idiot pe inginerul Carol […]

TOP CITITE