Din oras

Transilvania inclina balanta electorala din Ungaria: zeci de mii vor sa voteze la parlamentare, iar Jobbik si-a deschis filiala la Cluj

Radicalii de dreapta de la partidul Jobbik din Ungaria si-au deschis o filiala la Cluj la finalul saptamanii trecute, asta in timp ce alegerile parlamentare din tara vecina sunt la cateva luni departare. Este o miscare importanta pentru Jobbik avand in vedere ca etnicii maghiari din Romania, cu dubla cetatenie, pot vota la aceste alegeri. Tot ce trebuie sa faca este sa se inscrie pe o lista, si vor primi buletinele de vot acasa sau la consulate. Pana acum aproximativ 70.000 de persoane din Romania si-au declarat intentia de a decide soarta parlamentului ungar.

Organizatia de Cluj a partidului Jobbik are pana acum peste zece membri, spune liderul Erdely Bela.

“Organizatia reuneste membrii individuali ai partidului, una dintre principalele scopuri este transmiterea problemelor comunitatii maghiare locale catre Jobbik. Avand in vedere ca este an electoral, evident ca ne vom ocupa si de campanie, dar nu asta este scopul principal, ci diseminarea programului partidului. De multe ori se fac afirmatii gresite la adresa Jobbik. Partidul nu este extremist, ci radical. Organizatiile Jobbik din Ardeal nu apar ca partide noi, scopul nu este sa aparem pe paleta partidelor maghiare din Transilvania. Rezolvarea constructiva a problemelor maghiarimii este sarcina noastra si nu generarea de conflicte. Este important de subliniat ca nu concuram cu partidele locale”, a declarat Erdely pentru Ziar de Cluj.

Desi reprezentantii Jobbik de la Cluj spun ca nu campania electorala este scopul lor principal, partidele maghiare din Transilvania sunt de alta parere.

“Pe timp de campanie fiecare partid din Ungaria incearca sa isi faca aparitia si in Transilvania. Fiecare are dreptul sa isi spune opinia si sa stranga adepti. Orice partid din Ungaria incearca sa se extinda in Transilvania nu reuseste sa infiinteze o tabara mare pentru ca aici exista partide locale prin intermediul carora oamenii se pot implica mult mai activ in viata publica. Fata de stanga, dreapta este mult mai aproape de maghiarimea din Ardeal, FIDESZ si Jobbik sunt mai agreate in Transilvania decat partidele de stanga”, a apreciat Soos Sandor, presedintele filialei clujene a PPMT.

Si presedintele executiv al UDMR Cluj, Dimeny Emese este de parere ca infiintarea organizatiei clujene a Jobbik are un puternic iz electoral.

“Este foarte probabil ca alegerile din Ungaria sa aiba un rol in infiintarea organizatiei Jobbik la Cluj. Nu mi se pare o idee neaparat buna, asta si pentru ca nu e corect ca in Transilvania, in Romania sa se infiinteze organizatii de acest gen. Cred ca avand in vedere ca peste cateva luni sunt alegeri infiintarea Jobbik la Cluj are un iz de propaganda. Nu pot sa spun ca Jobbik nu are sanse sa adune voturi din Transilvania, dar nu cred ca vor fi multe”, a punctat Dimeny.

Pana acum aproximativ 70.000 de romani cu dubla cetatenie s-au inscris pe liste pentru a putea vota la alegerile parlamentare din aceasta primavara din Ungaria.

“Nu tinem o evidenta la Cluj cu cererile de inregistrare trimise, dar din informatiile Biroului National Electoral reiese ca peste 48.000 de maghiari cu dubla cetatenie din Romania si-au trimis deja prin posta cererile prin care isi exprima dorinta de a participa la alegerile parlamentare din Ungaria. De asemenea peste 34.000 de persoane au transmis aceste cereri prin e-mail, iar doua treimi din acest numar reprezinta tot cereri din Romania”, a spus Magdo Janos, consulul Ungariei la Cluj-Napoca.

Inscrierile se pot face pana cu 15 zile inainte de alegeri. Acestea vor avea loc in luna aprilie.

Foto: www.realitatea.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *