In vizor

Transferul contribuțiilor de la angajator la angajat. Câți bani mai încap în buzunarele românilor?

Dacă mai credeți că Guvernul are măcar o idee vagă cu privire la efectele social-economice ale măsurilor pe care le-a adoptat, ei bine, atunci și ultima speranță s-a destrămat. Încă din toamna anului 2017, mediul de afaceri, prin diverși reprezentanți, nu-și precupețea eforturile în a atenționa Ministerul de Finanțe, Ministerul Muncii, pe fostul premier, Mihai Tudose, asupra măsurilor fiscale pripite și nechibzuite. 

Dar nu, „experții″ din guvern nu ezitau în a-și continua atacul la adresa bugetului românesc, deoarece calculele erau făcute deja, pe hărtie totul era reprezentat schematic, matematic, fără greș. Olguța Vasilescu ori Ionuț Mișa se întreceau unul pe altul în calcule televizate. Oameni pregătiți, ce mai, doar noi, „celălanți″, suntem niște amatori și nu pricepem secretele economiei. În timp ce economia „duduia″, încrederea mediului de afaceri scădea. Ce însemnătate au pentru Romănia câteva atenționări ale unor afaceriști străini: la noi totul este prevăzut în „programul de guvernare″, iar dacă multinaționalele mai au de spus ceva, atunci…

De la aceste companii, care în 2016 au investit 4.5 miliarde de euro în România, redăm mai jos o scrisoare a celor de la Foreign Investors Council, din 31 octombrie 2017, către fostul prim-ministru, Mihai Tudose:


 

Câți cetățeni români au rămas cu salariile tăiate – câți din mediul bugetar sau din cel privat? Mișa a plecat. Poate doar Olguta să ne mai lumineze cu vreo analiză… Dar dincolo de toate acestea, guvernanții habar n-au ce haos economic au creat. Noi, cetățenii, care mai mergem prin magazine și piețe, știm mult mai bine cum se numește această situație. Acesta este un JAF!

Ca un exemplu, un simplu exercițiu comparativ pe chitanțe, ne arată care sunt creșterile la alimentele de bază:

Ianuarie 2018 a venit cu prețuri majorate, față de aceeași lună a anului trecut:

Ouă – 1/1.5 lei/buc, peste 43%; Unt – 7.5/12 lei/buc, peste 23%; Fructe – peste 10%; Pâine – peste 10%;  

Lista poate continua, explicațiile rezidă însă în „creșterile″ salariale, în majorarea continuă a prețurilor la benzină, precum și a costurilor pentru energie și gaz. 

Deocamdată, românii au rămas doar cu prețurile crescute, salariile au început deja să scadă.
 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *