Din oras

Traian Neamtu, amendat pentru ca a respectat juramantul lui Hipocrate

Scris de 2,104

Sistemul de sanatate de la Cluj e bolnav. Medicul Traian Neamtu a fost amendat cu 900 de lei dupa un control al Curtii de Conturi pentru ca a eliberat retete gratuite pentru 4 bolnavi cronici cu Alzheimer, dementa si tulburari depresive pe care ii are in evidenta. Pacientii au suferit diverse episoade acute, iar spitalele in care au fost internati nu au putut sa le elibereze medicamentele pentru tulburarile psihiatrice de care sufera.

Alzheimer, dementa si tulburari depresive sunt diagnosticele care l-au facut pe Traian Neamtu sa-si ia amenda. Cel mai renumit psihiatru din Cluj, cu o experienta de peste 40 de ani in medicina, trebuie sa scoata 900 de lei din buzunar pentru ca a respectat juramantul lui Hipocrate si a ajutat 4 pacienti. Contrar Legii.

B. Nuta are 58 de ani si sufera de ani de zile de o tulburare depresiva. Potrivit diagnosticului, femeia are idei suicidare si se afla in evidentele Centrului de Sanatate Mintala (CSM) Cluj.

“Verisoara primara a sotiei avea medicamentele scoase pe reteta pentru tulburare si intre timp a aparut problema cu inima si a fost internata, initial, la Medicala I si apoi  transferata la Institutul Inimii, sectia chirurgie cardio-vasculara si operata pe cord deschis. (…) Nicaieri nu se ofera medicamentele pentru tulburare, nici la Medicala I, nici in Chirurgie, daca te duci si ai medicamentele prescrise nu iti elibereaza de acolo. E o aberatie ce s-a intamplat”, spune Teodor Bodea, o ruda a bolnavei.

Femeia a suferit un atac de cord si a fost operata la Institutul Inimii in aceeasi luna in care a primit si reteta gratuita pentru boala psihica de care sufera de ani buni.

“Contractul cadru prevede faptul ca bolnavul nu poate beneficia in aceeasi luna de o reteta emisa de catre medicul din spital, in urma externarii sau pe parcursul tratamentului si de o reteta gratuita de la medicul de familie sau medicul specialist”, au aratat reprezentantii Casei Judetene a Asigurarilor de Sanatate (CAS) Cluj.

“E bolnav sistemul!”

Tot pentru ca a prescris unei paciente cu Alzheimer o reteta gratuita in timp ce era internata pentru extirparea unei tumori de 16 centimetri la Institutul de Gastroenterologie, cunoscutul psihiatru a fost amendat.

“Tratamentul pentru Alzheimer nu are nimic cu operatia de la spital. Acolo nu i s-a dat medicatie pentru boala si trebuia sa-i duc de acasa cat timp a fost internata. Nu Neamtu da medicamentele ci o comisie. Sotia mea are 74 de ani si urmeaza un tratament neuropsihiatric. E bolnav sistemul. Nu e vorba de dejucarea legii, ci e o anomalie”, a marturisit sotul pacientei, Emanoil Tischler, in varsta de 91 de ani.

Specialistii arata ca starea unui pacient cu Alzheimer care intrerupe tratamentul se agraveaza atat din punct de vedere mental, cat si fizic. Neamtu a eliberat inca o reteta gratuita pentru o pacienta internata cu fractura de col femural, la Ortopedie si aflata in evidentele CSM cu Alzheimer. Potrivit normelor, o reteta pentru o boala cronica poate fi prescrisa numai de catre medicul specialist. Or, la Ortopedie nu exista psihiatri.

Lacuna legislativa: “Ar trebui amendata Legea”

“Ii trebuia medicamente sa fie linistita, sa poata dormi. Pe chestia asta ma sanctioneaza ca pe delincventi. (…) Nimeni nu m-a felicitat pentru ca am adus medicamente de zeci de milioane prin relatiile pe care le-am avut, dar m-au sanctionat. Asta e Romania pentru care am luptat.(…) Sa dau reteta normala ca sa-si cumpere medicamentele, se poate da, dar sunt pensionari si nu au bani. In postura de medic ce fac? Aplic legea si las bolnavul sa sufere sau aplic juramantul de medic dat la terminarea facultatii? Nu stiam ca sunt internati in spital si, fiindca le-am dat retete, i-am ajutat sa nu moara, m-au sanctionat. (…) Medicul este de vina, pasibil de pedeapsa pentru ca incalca legea, fara comentarii. De bun-simt, omenesc, am dat reteta contrar legii, dar alinam suferintele unui om grav bolnav. Din nou, culpa medicala, iar medicul sa plateasca medicamentele. Le plateste, cu sufletul impacat ca a ajutat un om in mare suferinta”, a declarat medicul Traian Neamtu.

Psihiatrul clujean sustine ca va plati din salariu cei 900 de lei, prejudiciul adus statului si constatat de Curtea de Conturi, insa spune ca Legea ar trebui modificata.

“Legile sunt dure, dar sunt legi. (…) Nu poate scrie medicamente pentru boala Alzheimer sectia de Ortopedie. Si atunci ce fac in timpul asta? Las bolnavul agitat, cu dureri, cu tot ce e? Sa-l las pe Tischler sa-mi aminteasca de lagarele naziste? Am dat si voi da medicamente pentru a alina suferintele bolnavilor de care sunt atasat. Ce sa fac cu doamna Nuta cu idei de suicid? S-o lasa sa se sinucida, sa nu-i dau antidepresive? A cui constiinta va suferi? Altora nu le pasa. Ar trebui sa se schimbe legea si sa contina unele amendamente pentru aceste cazuri special de bolnavi”, a punctat Neamtu.ULTIMA ORĂ

 • Acum 11 hours General
  Primăria Cluj-Napoca vine cu precizări la articolul nostru: ”Alianța Vestului n-a fost decât un mare fâs electoral (…)”: ”nu a achitat nici o sumă în contul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ALIANȚA VESTULUI”. În rest rămâne cum am scris: UN MARE FÂS ELECTORAL CU ZERO REALIZĂRI
 • Acum 16 hours General
  Copilă de 15 ani din Florești, căutată de familie. Dacă aveți informații sunați la 112
 • Acum 18 hours Din oras
  FIRMA CARE AMENAJEAZĂ MALURILE SOMEȘULUI a izbutit o nouă poluare cu ulei a apei în Cluj-Napoca. ABAST tace chitic, ei au problemele lor: cu numiri politice, cu sechestrări de persoane, cu mușamalizări de poluare voluntară…
 • Acum 18 hours Politica
  Marcel Ciolacu denunţă specula băieţilor deştepţi din energie: “România și-a vândut toată producția de energie pe 2022 (…) S-a dat la 200 -300 de lei!”
 • Acum 19 hours Politica
  Marcel Ciolacu anunță remanierea miniștrilor: “Se va face! Voi avea o discuție cu premierul”. Ciolacu nu a negat că vizați ar fi miniștrii Virgil Popescu sau Vasile Dîncu
 • Acum 19 hours Sanatate
  Sunt cu peste 5.000 de cazuri de COVID-19 mai multe decât în ziua anterioară. Clujul e în top
 • Acum 20 hours Politica
  Vasile Dîncu, despre posibila sa remaniere: “Fals!”
 • Acum 20 hours In vizor
  LĂCOMIA BĂNCILOR CRITICATĂ DUR de către Mugur Isărescu: “Au sărit calul și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie. Au suprareacționat”
 • Acum 21 hours Editorial
  Alianța Vestului n-a fost altceva decât un mare fâs electoral cu ZERO realizări. Dar foame bolnăvicioasă de imagine a lui Emil Boc ne-a costat 165.000 EUR/an? Ne-a costat
 • Acum 22 hours General
  FURĂ ŞI FUGI: 27.000 de lei, în 25 de minute, atât a crezut că face un tânăr care a dat o spargere în Cluj. Visul s-a terminat cu cătuşe
 • Acum 22 hours General
  Peste 90% dintre clujeni s-au recenzat. Să vedem cu câţi poliţişti locali rămâne Emil Boc, să le dea SPOR DE OSÂNZĂ
 • Acum 1 day Eveniment
  Un camion a luat foc în Dumbrava, pe cel mai periculos drum din Cluj, DN1E60
 • Acum 1 day In vizor
  De ce îndeamnă Rafila ”pe toată lumea” să își ridice pastilele de iod de la farmacie. Că a dat o ”comandă” de 30 de milioane de euro la Antibiotice Iași și nu are cum să o distribuie populației
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE