In vizor

Trai, neneacă, pe banii Băncii Mondiale: Cel mai scump proiect din Educație bate pasul pe loc. Dar s-au cumpărat laptopuri performante şi maşină SUV pentru uzul celor care-l implementează cu ZERO rezultate

Proiectul ROSE (ROmania Second Education Project) a fost aprobat de Banca Mondială pentru finanțare în anul 2015, în martie, dar a pornit oficial abia în octombrie. În vara lui 2018 Banca Mondială a făcut o evaluare și raportul notează o serie întreagă de neîmpliniri. Progresul către atingere obiectivelor propuse s-a degradat, ratingul fiind moderat satisfăcător, la fel și implementarea proiectului în ansamblu, care a trecut de la moderat satisfăcător la moderat nesatisfăcător.

ROSE este cel mai amplu și mai scump proiect din Educație, care își propune să contribuie la reducerea abandonului în învățământul secundar și terțiar și la creșterea ratei de promovare a examenului de Bacalaureat. Efectele sale ar trebui să se resimtă asupra unui număr de 1.620.000 de elevi și studenți. În prezent abandonul în invățământul secundar este de 18,1% potrivit Eurostat, iar în învățământul terțiar potrivit datelor UNESCO, rata de absolvire din anul 2016 a fost de numai 37,26%, asta înseamnă că puțin peste unul din 3 studenți care au început facultatea a și terminat-o. Rata de promovare a Examenului de Bacalaureat a fost de 68% în 2016, 71,4% în 2017 și de 67,7% în 2018.

Proiectul ROSE are 7 ani la dispoziție pentru a-și atinge scopurile. Au trecut 3, mai sunt 4 ani pentru implementare. Acordul de împrumut a fost aprobat prin Legea nr. 234/08.10.2015 de ratificare.

Dar, în 3 ani, doar 6,76 de milioane de dolari (2,8%) au fost ”trase” de Proiectul ROSE, din octombrie 2015 până în luna iulie 2018, din cele 243,1 milioane de dolari cât este valoarea totală a împrumutului dat de Banca Mondială pentru reformarea educației românești. Cei mai mulți bani s-au dus pe o mașina SUV/CUV, laptopuri performante, un server, dotarea tuturor Caselor Corpului Didactic cu aparatură IT și software, plus cazare, conferințe și salariile celor care derulează proiectul, potrivit informațiilor furnizate de portalul ROSE. O mare parte din sumă sunt dobânzi, taxe și comisioane, potrivit documenului financiar detaliat. Cât despre beneficari direcți – deocamdată aceștia nu există, potrivit raportului de etapă făcut de finanțator (BM).

 

AM FOST CURIOŞI SĂ VEDEM CUM A FOST DOTATĂ CASA CORPULUI DIDACTIC CLUJ PRIN PROGRAMUL ROSE

Dar la ora 12.44, NIMENI nu poate fi întrebat nimic pe numerele de telefon afişate pe site. Telefoanele sună degeaba, iar în cazul directorului chiar DEZAFECTAT.

DAR, PENTRU A NU DEZARMA ÎN NEVOIA DE CORECTĂ INFORMARE A CITITORILOR ZIAR DE CLUJ, AM ÎNCERCAT SĂ COMUNICĂM CU CEI DE LA INSPECTORATUL ŞCOLAR CLUJ

Poate aflăm de la ei cu ce anume a fost dotată Casa Corpului Didactic Cluj prin proiectul ROSE. Dar purtătorul de cuvânt la IŞJ Cluj, doamna Amalia Gurzău, e prea departe de telefonul mobil al domniei sale încât să şi răspundă la el. Aşa că i-am trimis un sms în care am rugat-o să ne spună dacă se ştie la Inspectorat cu ce anume a fost dotată CCD Cluj prin proiectul ROSE şi dacă e amabilă să ne dea un telefon mobil valid prin intermediul căruia să putem vorbi cu cineva de la această instituţie. Dânsa ne-a ajutat cu numărul doamnei director, Mihaela Popescu.

Luând legătura într-un final cu directoarea Casei Corpului Didactic, aceasta ne transmite că este o problemă de la un cablu, care persistă de aseara, de aceea nu funcționează telefoanele.

„Acum făceam o verificare dacă nu cumva e derajat telefonul fix. Ne mirăm, noi răspundem la telefoane. Este posibil să fie o problemă. A fost un cablu căzut aseară și nu știm încă despre ce este vorba, dar verficăm acuma” spune Mihaela Popescu, director Casa Corpului Didactic.

Prin urmare, Mihaela Popescu ne spune cât de utile sunt echipamentele la Cluj. Deși Banca Mondială spune că rezultatele sunt zero, directoarea Casei Corpului Didactic susține că se folosesc în mod benefic.

„Prin proiectul ROSE am fost dotați la începutul anului 2017 cu un cabinet multimedia, mobilier, echipamente, tot ceea ce înseamnă un laborator multimedia. Este dotat cu tot ceea ce înseamnă un laborator multimedia și sigur, se folosește. Cabinetul este chiar la sediul nostru și se folosește pentru cursuri de formare”,

 

De notat faptul că proiectul ROSE este implementat de către o direcție specială din Ministerul Educației, numită Unitatea de Management al Proiectelor cu Finanțare Externă (UMPFE). Această unitate specială este finanțată din proiectele pe care le desfășoară adică angajații respectivi au salariile ”decontate” din împrumutul de la Banca Mondială pentru ROSE, împrumut care va fi în cele din urmă plătit tot din buget, tot din banii statului, adică ai noștri.

Directorul UMPFE este și directorul proiectului ROSE – Liliana Preoteasa. Director adjunct economic al UMPFE este Cristina Robu, potrivit documentelor din proiectul ROSE semnate cu mai multe unități de învățământ. Edupedu.ro a solicitat Ministerului Educației și Băncii Mondiale componența echipei de proiect, precum și veniturile încasate de aceste persoane în urma derulării proiectului ROSE. Potrivit datelor publice, veniturile nete ale salariaților din Unitatea de Management a Proiectelor cu Finanțare Externă sunt vizibil mai mari decât cele ale angajaților de rând din minister, iar în ultimii ani au avut parte de creșteri uriașe, între 47% și 83%. Șoferul acestei Unități, de exemplu, este printre cei mai bine plătiți șoferi – 4.169 de lei salariu în mână, iar de anul trecut, salariul său a crescut cu 78%. Un consilier este campionul creșterilor, cu 83% majorare salarială în doar 18 luni. Amintim că media creșterilor salariale nete în Educație, în rândul profesorilor dar și a personalului auxiliar, a fost de circa 20-25%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *