In vizor

Trafic infernal la Oncologie: se parcheaza pe mai multe randuri si nimeni nu are solutii

Pentru ca Institutul de Oncologie “I. Chiricuta” nu are parcare pentru pacienti si apartinatori, strada Ion Creanga este mereu strangulata de masini oprite de-a valma la marginea drumului. Oficialii institutiei asteapta o solutie din partea municipalitatii. 

Intrarea pentru pacientii care nu se pot deplasa este foarte dificila. 

“Apartinatorii care insotesc pacienti greu transportabili, pot intra in parcarea Institutului (Strada Ion Creanga), pe la poarta II. De la poarta se pot procura carucioare pe baza buletinului de identitate, dupa care apartinatorii sunt rugati sa paraseasca parcarea din curtea IOCN. De asemenea, la externarea din spital a pacientului, apartinatorii pot intra cu masina in parcare pentru a facilita transportul bolnavului”, se arata pe site-ul institutiei. 

Oficialii IOCN admit ca unitatea nu dispune de parcare pentru pacienti si apartinatori,  si sugereaza utilizarea unor alternative cum ar fi parkingul de la Primarie, cele cateva locuri de parcare pe strada Ion Creanga, cele de pe strazile Republicii, Marinescu, Victor Babes sau Hasdeu. De asemenea, bolnavii sunt sfatuiti sa foloseasca un parking din curtea Spitalului TBC, aflat in constructie. 


 
Cum toate strazile din jur sunt mereu pline de masini parcate, ramane doar cea pe care se afla spitalul, asa incat se formeaza mereu doua-trei randuri de masini parcate in toate pozitiile, plus un card de taxiuri in statia de la intrarea in spital. 

“Imi pare rau de oamenii care au nevoie sa mearga la Institutul Oncologic, dar autoritatile ar trebui sa faca ceva. Si pentru ei, si pentru noi, soferii din Cluj. E o zona cu sensuri unice si mereu e blocaj acolo”, se plange A. G., un clujean care trece zilnic pe langa institut. 

Altii cred ca ar trebui regandit spatiul din curte si transformat intr-un parking. 

In spate nu se mai pot construi parcari, au avut altii grija sa inalte blocuri cu ani in urma. Ar trebui sa faca parking subteran cu mai multe etaje in curte. E un spatiu in care oricum parcarile nu sunt organizate eficient”, propune un sofer de taxi. 

Discutiile despre parkingul din zona Hasdeu au inceput inca din 2009, dar proiectul e inca departe de finalizare.

Oficialii IOCN spun ca au facut tot posibilul pentru a gasi o solutie la aceasta problema. 

“Au fost luate in discutie toate variantele propuse de primarie, dar nici una nu era fezabila. In partea din fata a spitalului nu se poate pentru ca nu putem sa ii expunem pe pacienti la gaze esapament, iar in spate nu avem acces corespunzator. O parcare subterana ar implica costuri astronomice pe care nu ni le permitem. Suntem bugetari si cred ca e foarte bine ca putem sustine activitatea medicala”, a precizat Patriciu Achimas, managerul IOCN.

Responsabilii unitatii asteapta ca municipalitatea sa vina o solutie in aceasta problema. 

“Am participat la toate dezbaterile la care ne-a convocat primaria in aces sens. Ne dorim si noi din tot sufletul sa se ajunga la o solutie realista si eficienta”, a mai spus managerul. 

Oficialii Primariei Municipiului Cluj-Napoca nu au furnizat inca o pozitie in acest context.

Numai in anul 2013 IOCN a avut 13.450 de pacienti noi, din toata tara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *