In vizor

Care sunt cele 57 de autorizatii care au primit "unda verde" de la Primarie pe vremea cand Clujul nu era condus de nimeni

25 de case, 5 blocuri, parcari, refatadizari de cladiri si balcoane inchise. La o prima privire, acestea au fost cele 57 de autorizatii de constructie pe care “primarul” Emil Boc le-a semnat in perioada in care nu mai era, nici pe departe, primar, ci isi insusise deja functia de premier al Romaniei. La o analiza atenta, insa, ies la iveala si numele celor care stau in spatele firmelor care au primit unda verde pentru a construi imobile in Cluj-Napoca in perioada in care orasul nu avea un edil – milionari din topul Forbes, oameni de afaceri controversati sau chiar cercetati in dosare penale.

Prima autorizatie de constructie semnata a fost pentru executarea lucrarilor de constructie pentru spalatoria auto de langa Kaufland Manastur, un proiect de 150.000 de lei. Beneficiarul constructiei a fost, conform rezultatelor transmise de Primaria Cluj-Napoca, SC Kaufland Romania. In actele pe care municipalitatea le-a prezentat Corpului de control al primului-ministru, beneficiar era SC Zeus Service Group SRL, firma aflata acum in faliment si in fruntea careia se afla nimeni altul decat Daniel Don, seful Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Cluj, alaturi de Diana Maria Miclea.

Gheorghe Ciutrila, sef de lucrari in cadrul catedrei de Tehnologia Constructiilor de Masini din cadrul Universitatii Tehnice Cluj-Napoca (UTCN) a primit autorizatie pentru mansardarea unei locuinte din oras.

SC Rdcons Invest SRL, firma lui Ion Daniel Susan, cel care a transformat, fara autorizatie, spatiul din podurile si garajele a cinci blocuri din oras in apartamente, a primit autorizatie pentru construirirea unui imobil de 28 de apartamente in zona Manastur sud.

Acelasi Ion Daniel Susan a mai primit „in aceeasi transa” o autorizatie de constructie pentru un bloc de patru etaje, cu 35 de apartamente, tot in cartierul Manastur.

S-a autorizat construirea unei cladiri multifunctionale langa complexul de camine din Hasdeu. Proiect dezvoltat de Kanyaro Melinda, proprietara terenului, si care, in 2007, nu a primit avizul consilierilor pentru ca nu respecta Procentul de Ocupare a Terenului (POT) si nici Coeficientul de Utilizare a Terenului (CUT) stabilite prin Planul Urbanistic General (PUG).

SC Briliant Construct SRL a primit “unda verde” pentru executarea lucrarilor de construire pentru doua locuinte cuplate. In fruntea firmei se afla Liviu Macavei si Teodor Hozan. Cei doi au mansardat ilegal un bloc de pe strada Mircea Eliade, construind alte noua apartamente, apoi i-au dat in judecata pe locatarii cladirii pentru a accepta redistribuirea cotelor de proprietate asupra spatiilor comune fara a primi despagubiri.

Asociatia Kolozsvar Tarsasag a primit autorizatie pentru “monument sculptural in memoriam 1956”. Documentatia a fost intocmita de S.C. Tektum S.R.L., in fruntea careia se afla Alexandru Ladariu, arhitect sef al comunei Floresti, si varul sau, Gabriel Muresan. Cei doi au fost acuzati de presa locala ca ar fi cerut mita pentru proiectele pe care le-ar fi facut si, mai mult, ca “daca nu esti de acord ca proiectezi prin ei nu iti trece proiectul in Consiliu Local, pentru ca scot documente de la dosar si spun mereu ca este incomplet”.

In data de 7 ianuarie 2009, Biserica Romano Catolica a primit autorizatie pentru amplasarea statuii episcopului Marton Aron in Piata Unirii.

In aceeasi zi s-a aprobat si executarea lucrarilor de construire, reabilitare modernizare ale stadionului “Ion Moina” – dotare multisport cu capacitate de 30.000 de spectatori si aducerea la nivelul normelor specifice actuale a stadionului existent – o lucrare de peste 160 de milioane de lei.

S-a avizat si “alimentarea cu energie electrica a ansamblului de locuinte” Colina Park, construite de SC Dora Mall SRL, societate controlata de Eugen Juchi. El e cel care, dupa ce a primit avize, in 2007, pentru un ansamblu de opt locuinte colective mici cu cate sase apartamente si garaje la subsol, a construit opt blocuri cu cate 12 apartamente, dintre care unele figurau in locul garajelor din proiect.  

Construirea unui bloc de sase etaje pe strada Buna Ziua de catre SC Elite Grup SRL a fost aprobata in data de 12 ianuarie 2009. In fruntea firmei se afla Sergiu Bogdan Capusan si Anica Capusan, sotia lui Chimu Capusan, cel pe care presa locala si nationala l-au numit “stapanul smecheriilor” pentru ca a reusit sa construiasca “cat altii in 10 ani” in orasul comoara al Ardealului. Cu o avere de 7 de milioane de euro, Chimu Capusan, de 59 de ani, ocupa locul 381 in Topul Forbes.

SC Cosmec SRL, firma contolata de Roberto Moroni si Robert Raab a primit autorizatie pentru modernizarea si amenajarea halei industriale de strada Corneliu Coposu numarul 157.

Casa de Ajutor Reciproc a primit unda verde pentru reamenajarea sediului de pe strada Primaverii.

Institutul Oncologic “Prof. I. Chiricuta” a primit autorizatie pentru reamenajarea cladirii.

Biserica Unitariana din Transilvania si-a amplasat firma pe fatada, iar Biserica Reformata din Someseni si-a revitalizat fatada.

Adrian Triscas, Alina Simion, David Candasamy, Liliana Pavel, Octavian Grigoras Traian Berar, Marius Focsanu, Ioana Bocirnea, Lakatos Balla Ioan, Eva Mihaly, Ioan Crisan, Neculai Popescu, Florin Zah, Costica Margauan, Grigore Mindrusca, Victor Bacu, Victor Bacu, Maria Koszegi, Alexandru Chis, Gavril Mesesan, Vasile Gocan, Serban Ratiu, Horatiu Calugar, Rozalia Szabo, Stefan Vrannai, Ioan Muncaciu, Domnica Popa, Livia Costinea, Ileana Marginean, Petru Perde, Viorel Rus, Ioan Zaharia, Gheorghe Muresan, Mircea Ranga, Gabriela Olenici, Traian Dobra, Gabor Ilie, Marinel Dosa, Emil Birsan, Dragos Botezanu, Ioan Vana, Diana Vlas si Horea Virgil Pop au primit autorizatii pentru modificari in apartamente, constructii de case si garaje, refatadizari cladiri si imprejmuiri de teren. Biserica Unitariana din Transilvania si-a amplasat firma pe fatada, iar Biserica reformata din Someseni si-a  revitalizat fatada.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *