Din oras

Traditiile satelor transilvane, promovate intr-o expozitie in centrul cartierul Gheorgheni

O mica ceremonie cu discursuri pline de emotie, blitzuri si chiar cantece a marcat astazi vernisajul expozitiei „Viata la tara”, in prima zi a Zilelor Culturii Maghiare 2014. Chiar daca au fost realizate de fotografi amatori, imaginile redau in mod desavarsit scene pline de viata, de la potcovitul vitelor, la pascutul oilor, realizarea tuicii, taierea lemnelor pentru iarna ori imagini pline de culoare de la sarbatorile satelor. 

Vernisajul a fost gazduit de Galeria Alba a Bisericii Reformate de pe strada Nicolae Titulescu, spatiu devenit neincapator pentru participantii la eveniment.

S-au rostit discursuri, s-au povestit episoade din timpul fotografierii si, la final, o doamna din public a interpretat cateva bucati muzicale, in aplauzele asistentei. 

„Expozitia se numeste Viata la tara si am vrut sa imortalizam momentele cotidiene ale satelor transilvanene, de acolo ne-am cules materialul. Apar si momente din zilele obsinuite, dar si tot felul de mestesuguri traditionale care insa se mai pastreaza. Alte imagini ilustraza pascutul vitelor sau oilor, aratul, semanatul, toate aceste munci agricole care se fac la tara si care si acum mai traiesc”, a explicat Kallo Marta, secretarul clubului de fotografie din cadrul Societatii Carpatine Ardelene (EKE) 1891, organizatoare a evenimentului. 

Imaginile reflecta si scene de duminica, sarbatorile, cereri in casatorie ale miresei sau duminicile care batranele stau la o barfa in fata portii.

Nu lipsesc zilele satului, in care oamenii se imbraca in hainele traditionale si participa la tot felul de activitati.

„Vrem sa aratam ca noi, orasenii, avem acum un anumit stil de viata, dar satenii care au mai ramas acolo duc viata aceea de acum 100 de ani, isi vad de treburi si e linsite, e pace, toate le faca as, mai domol, dar totul merge inainte”, a precizat organizatoarea. 

Sunt 46 de fotografii, realizate de 7 autori.

„Am adunat tot materialul, am facut o preselectie, tinand cont ce ce avem neoie, sa se regaseasca acolo si aratul si semanatul si culesul cartofilor, fara ca temele sa se repete. Au fost inramate mai multe poze, mai sunt inca 12 pe langa cele expuse, acestea urmand sa fie etalate la o expozitie viitoare, intr-un spatiu mai generos”, a mai spus Kallo Marta. 

Clubul fotografilor amatori face parte din societatea reinfiintate dupa Revolutie. 

Asociatia e pentru turism, drumetii, pentru apararea naturii. Clubul s-a infiintat acum 10 ani si functioneaza tot la sediul asociatiei, intr-un subsol pe strada cardinal Iuliu Hossu. 

„Avem participanti care sunt in club inca de la inceputuri, dar au fost si miscari in grup. Suntem cam 10-12 persoane, mai in varsta. Am fost cu totii pasionati de arta fotografica, in paralel cu profesia fiecaruia. Majoritatea suntem pensionari si facem diverse programe. Inceracam sa abordam teme variate, participam la concursuri locale, nationale si chiar internationale”, a explicat secretarul clubului. 

A fost cel de-al 38-lea vernisaj din activitatea clubului.

„Cand nu avem o tema acume, ne strangem si vizionam fotografiile facute de fiecare pe unde a calatorit, analizam fotografiile unor fotografi profesionisti si, uneori, ii chemam sa ne tina prelegeri despre cum se face fotografie”, a mai spus Kallo.

Zilele Culturale Maghiare se desfasoara in acest an la Cluj intre 17 si 24 august.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *