Din oras

“Totul despre sex” a ajuns si la Cluj. La biblioteca

Pentru ca in Romania anului 2013 educatia sexuala in scoli e inca o fantoma alungata cu slujbe, o initiativa particulara ii aduce pe liceeni la biblioteca, unde pot vorbi deschis despre probleme cum ar fi sexualitatea, contraceptia, minoritatile sexuale si alte lucruri despre care romanii se tem sa vorbeasca. Specialistii striga ca trebuie sa facem aducem discutiile in clase, autoritatile ii molcomesc: nu-i nevoie sa incarcam programa. 

Cel putin o data pe saptamana, la etajul 4 al Bibliotecii Judetene “Octavian Goga” din Cluj, la Sectia pentru adolescenti se tine un curs cu nume incitant: “Totul despre… sex”. Departe de frivolitatile din filmul omonim, elevii care se incumeta sa vina la actiune au curiozitati simple, spaime de inceput de drum si asculta cu atentie tot ce li se prezinta. Sunt la varsta la care cuvinte ca „penis”, „vulva” sau „testicole” li se par irezistibil de comice. Specialistele care sustin benevol aceste cursuri nu sunt deloc amuzate, experienta le spune ca atitudinea tinerilor de la noi fata de sexualitate nu e deloc linistitoare. Si nici a adultilor fata de problema.

Astazi au venit la cursul despre sex elevii clasei a X-a B a Colegiului Tehnic Energetic, alaturi de diriginta lor, Melinda Dinu. O mana de flacai cu glugi, unii chiar cu creasta si doua fete, care s-au asezat in fata in sala moderna care gazduieste cursurile au alcatuit asistenta de azi a manifestarii. Unii au salutat cu „saru-mana”, altii au facut glumite, inghiontindu-se.

“Bine ati venit la noi! Ati mai fost?”, li se adreseaza Nicoleta Copelnic, bibliotecara tanara si saritoare care se ocupa de program.

“Nuuu”, ii raspunde hahaind un glas gros de undeva din spatele grupului de baieti.

Bibliotecara nu se pierde cu firea si isi continua vioaie prezentarea, uimindu-i cu lista de oferte care li se adreseaza in cadrul institutiei: nu doar carti, ci si Internet gratis, filme care pot fi urmarite full HD cu tot echipamentul de rigoare, ba chiar si jocuri pe calculator, cu console ultimul racnet.

“Pana atunci, ne-am intalnit aici si vorbim despre sex, educatie sexuala. O sa urmariti imagini de pe prima platforma pe aceasta tema din Romania, realizata de tipa din imagine”, a spus bibliotecara.

Primele cuvinte despre sex au starnit primele chicoteli.

“Stiati ca in alte tari exista in scoli o materie obligatorie care in Romania nu se preda?”, spune in imaginea proiectata o tanara cu parul tuns scurt, asezata intr-un camp cu flori.

Este Adriana Radu, cea care a initiat alaturi de Asociata Front proiectul sexulvsbarza.ro cu scopul de a le spune “copiilor mari si adolescentilor numai povesti adevarate, vorbindu-le deschis si incurajand o atitudine toleranta despre corp, sex si relatii”.  Are sectiuni ca Pornografie, In corp de baiat, In corp de fata, Legi, politici, drepturi, LGBT QI, Sex, contraceptie si sarcina, Infectii cu transmitere sexuala sau Relatii.

O prezentare scurta si cuprinzatoare ii lamureste in primul film pe elevi la ce e buna platforma. Li se spun lucrurilor pe nume, starnind noi chitaieli in sala, insa fara mari insistente. Cei care au nelamuriri sau nevazuri au la dispozitie o adresa de mail catre specialisti, pot urmari pagini de Facebook, You Tube sau Vimeo.

Al doilea filmulet e despre hormoni. Hormoni feminini, hormoni masculini, estrogen, testosterone, cauza, efect si ilustratii.

“Stiti ce declanseaza pubertatea?”, intreaba Cristina Forna, medic specialist in planificare familiala.

“Barza!”, raspunde un tanar din gramada, starnind hohote, insa hilaritatea se termina brusc.

“Raspunsul corect este hormonii. Probabil unele lucruri le mai stiati de la biologie. O sa va rog sa imi scrieti pe biletele ce intrebari aveti, ce v-a marcat din aceste prezentari, ce va framanta”, spune specialista.

Elevii isi imprumuta pixuri, schimba idei, rad, insa isi astern cu seriozitate nelamuririle pe foaie. Intre timp, diriginta se amuza.

“Ei au spus ca stiu tot, nu mai au nevoie de prezentari, ar putea sa dea chiar ei lectii altora”, dezvaluie Melinda Dinu.

Doctorita deschide biletelele in timp ce face recapitulare, intrebandu-si “clasa” care sunt principalii hormoni.

“Testosteron si de-aia cu p?”, spune un baiat blond. “Cand vei avea o prietena nu ii vei vorbi cu “aia”!”, il pune la punct specialista.

Se discuta apoi despre locul unde se produce testosteronul, unde se produce sperma, ginecomastie, in ce masura debutul sexual are legatura cu pubertatea. Se produc divergente de opinie in legatura cu varsta la care e potrivit inceputul vietii sexuale. Specialista aduce argumente pentru 18-20 de ani, in timp ce elevii trag spre 15 ani.

“Atentie la cand e bine! Daca intr-un grup 7 zic ca e bine la 15, iar alti 3 nu vor atunci, dar cedeaza presiunii si al 8-lea ramane si cu o sarcina pe cap , credeti ca cei 7 il vor ajuta?”, asterne brusc tacerea in sala doctorita.

O concluzie ar fi in favoarea adaptarii acestor decizii la context si la responsabilitati, iar intrebarile care se vor ivi se pot adresa specialistilor de pe platforma.

Bibliotecara le imparte cate o bulina roz cu o barza  si adrese utile, iar un baiat mai solid isi lipeste bulina de frunte, in timp ce toti se grabesc sa iasa, unii spre un curs de la etajul 7 al bibliotecii, altii spre autobuzul care ii duce spre casa, caci fac naveta.

“Lucrez in planning familial din 1995 si imi place teribil, de asta m-am oferit sa sustin aceste cursuri. Accesul la informatie a evoluat enorm de atunci, se poate gasi orice pe Internet, insa miturile in privinta sexualitatii si contraceptiei au ramas aceleasi, se transmit de la o generatie la alta si foarte multi merg pe principiul ca “mie nu mi se poate intampla”. Le continua si in ziua de azi, cand toti au drepturi, nu si obligatii”, a declarat medicul Cristina Forna.

Specialista crede ca e un semn bun faptul ca tinerii vin de bunavoie la cursurile de la Biblioteca Judeteana.

“Vin multi si la cabinet. Tocmai asta e problema, ca isi incep viata sexuala prea repede, in conditiile in care parintii se codesc sa le faca educatie sexuala si nici ce se face in scoli nu e destul. Avortul este ales ca o salvare, asa scapa de problema, nu isi dau seama ca e inceputul altor necazuri”, atrage atentia doctorita.

Programul a ajuns in biblioteci prin programul Biblionet Romania si la Cluj are loc din septembrie. Au fost si cursuri foarte interactive, cu elevi curiosi si implicate in discutii, au fost clase care au cerut sa poata lua parte la ora fara diriginti. Tot benevol sustine cursuri si medicul Cristina Birladeanu, de asemenea specialist in planificare familiala. Inca 6 profesori au cerut sa participe cu clasele la cursuri, asa ca acestea vor continua si in decembrie si in 2014.

Valentin Cuibus, seful Inspectoratului Scolar Judetean Cluj (ISJ), sustine ca educatia sexuala este prezenta in scolile clujene.

“In primul rand se face la orele de biologie, apoi in activitati extrascolare, unde se colaboreaza cu medici si spitale si, apoi, mai sunt cursurile optionale pentru sanatate unde elevii sau parintii lor, in cazul celor mai mici, pot opta pentru educatia sexuala. Avem cateva zeci de clase unde se deruleaza aceste cursuri”, explica inspectorul-sef.

Aproximativ 300 de formatori au fost pregatiti la Cluj pentru a putea fi sustine aceste cursuri, acestia fiind mai ales profesori de biologie si educatie fizica. Cuibus nu crede ca ar fi cazul ca educatia sexuala sa fie obligatorie in scoli.

“Ar incarca foarte mult programa. E o chestiune in care familia are un rol foarte important. Nu cred ca scoala poate inlocui familia”, incheie discutia Cuibus.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *