In vizor

Tot pe loc, să răsară busuioc! Proiectele Primăriei, desenate pe hârtie în fiecare an

Un lung șir de proiecte apar în fiecare an în proiectul de buget local. Pe lista de investiții, vedem în dreptul fiecăruia o sumă de bani, cetățeanul naiv crede că dacă sunt prinse în buget vor fi și făcute, bugetul se votează, lumea uită, anul trece și proiectele rămân nefăcute. Anul următor, povestea se repetă.

Amenajarea Cetățuii, restaurarea Turnului Pompierilor, construirea de parkinguri în cartiere, revitalizarea malurilor Someșului construirea unui sediu pentru Filarmonică, pietonalizarea străzii Mihail Kogălniceanu sunt proiecte despre care am auzit de atâtea ori încât ni s-a acrit de ele. An de an sunt prevăzuți bani din bugetul local pentru realizarea lor, dar de făcut tot nu s-au făcut. Dacă cumva ați crezut că anul acesta au fost lăsate pe dinafară, vă înșelați. Sunt bine mersi în proiectul de buget.

La cât de mult ne-a amăgit primarul Emil Boc și ceilalți șefi din Primărie cu aceste proiecte, ar fi o surpriză dacă chiar s-ar face. Dacă le vom regăsi și în 2019 tot pe hârtie acest lucru ni s-ar părea ceva normal.

În proiectul de buget pe anul acesta sunt prevăzuți 10 milioane lei pentru reabilitarea și restaurarea Turnului Pompierilor. Pentru studiul de fezabilitate, concursul de soluții, proiectul tehnic nu mai sunt prevăzuți bani în proiectul de buget pentru că anul trecut în februarie a fost anunțată soluția câștigătoare în urma concursului. Rămâne de văzut dacă, anul acesta, Turnul Pompierilor va fi restaurat și introdus în circuitul turistic.  

Pentru Centrul Cultural Transilvania sunt prevăzuți în proiectul de buget 320 milioane lei. Banii ar urma să fie folosiți pentru construirea sediului Filarmonicii. Încă 7 milioane lei vor fi alocați pentru studiul de fezabilitate, proiect tehnic, studiu oportunitate, studiu fundamentare și caiete de sarcini consultanță ansamblul Centrul Cultural Transilvania. Despre Centrul Cultural Transilvania se vorbește de opt ani. Concret, s-a făcut o parcare pe amplasamentul proiectului.

Pentru revitalizarea culoarului Someșului sunt prevăzuți 25,5 milioane lei. Nu este precizat care este destinația exactă a acestor bani și cum anume vor fi folosiți pentru revitalizarea culoarului Someșului. Pentru studiul de fezabilitate, proiectul tehnic și concursul de soluții pentru modernizarea malurilor Someșului sunt alocați 125.000 lei. Acesta este un alt proiect despre care am auzit vorbindu-se de cel puțin trei ani.

Nici parkingurile nu au sărit de pe lista eternă. La fel ca și în anii precedenți, șefii din administrația publică locală scriu pe hârtie că vor face parkinguri pentru că nu îi doare mâna să scrie. Mai greu este cu făcutul. 302 milioane lei au fost alocați pentru parkinguri, distribuiți astfel: parkinguri în cartiere/intervenții, 12,5 milioane lei; construire parking Hasdeu, 25 milioane lei; construire parking strada Primăverii nr. 20, 32,5 milioane lei; construire parking strada Primăverii nr. 8, 30 milioane lei; construire parking Mogoșoaia, 21 milioane lei; construire parking Azuga, 25 milioane lei; construire parking Trotușului, 25 milioane lei; construire parking Gheorghe Dima Vest, 25 milioane lei; construire parking Gheorghe Dima – Zorilor (strada Sighișoarei), 25 milioane lei; construire parking Piața Cipariu, 39,7 milioane lei; construire parking strada Republicii, 25 milioane lei; construire parking strada Liviu Rebreanu, 17 milioane lei.

Trebuie precizat faptul că în ultimii patru ani nu a fost deschis niciun parking nou. La sfârșitul anului trecut a fost finalizat parkingul de pe strada Negoiu (cu trei ani întârziere), dar nu a fost dat în folosință din cauză că lipsesc avizele de la pompieri.

Cetățuia este din nou pe lista de investiții de anul acesta. Sunt prevăzuți 1 milion lei pentru concurs de soluții, studiu de fezabilitate și proiect tehnic. Deși primarul Emil Boc vorbește de cel puțin cinci ani despre amenajarea dealului Cetățuii, până acum nu s-a făcut mai nimic. Teatrul de vară se lasă așteptat, clădirile sunt în paragină, la fel și căile de acces. Scările principale au fost reabilitate în urmă cu câțiva ani, dar deja dau semne de șubrezeală.

1 milion lei sunt alocați și pentru concursul de soluții, studiul de fezabilitate și proiectul tehnic pentru amenajare pietonal și parking pe strada Mihail Kogălniceanu. Și acesta este un proiect atât de vechi, încât este greu de crezut că se va concretiza la un moment dat.

Luni 29 ianuarie, ora 14.00, la Primărie, va avea loc o dezbatere publică pe tema proiectului de buget local.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *