In vizor

Tot pe loc, să răsară busuioc! Proiectele Primăriei, desenate pe hârtie în fiecare an

Scris de 489

Un lung șir de proiecte apar în fiecare an în proiectul de buget local. Pe lista de investiții, vedem în dreptul fiecăruia o sumă de bani, cetățeanul naiv crede că dacă sunt prinse în buget vor fi și făcute, bugetul se votează, lumea uită, anul trece și proiectele rămân nefăcute. Anul următor, povestea se repetă.

Amenajarea Cetățuii, restaurarea Turnului Pompierilor, construirea de parkinguri în cartiere, revitalizarea malurilor Someșului construirea unui sediu pentru Filarmonică, pietonalizarea străzii Mihail Kogălniceanu sunt proiecte despre care am auzit de atâtea ori încât ni s-a acrit de ele. An de an sunt prevăzuți bani din bugetul local pentru realizarea lor, dar de făcut tot nu s-au făcut. Dacă cumva ați crezut că anul acesta au fost lăsate pe dinafară, vă înșelați. Sunt bine mersi în proiectul de buget.

La cât de mult ne-a amăgit primarul Emil Boc și ceilalți șefi din Primărie cu aceste proiecte, ar fi o surpriză dacă chiar s-ar face. Dacă le vom regăsi și în 2019 tot pe hârtie acest lucru ni s-ar părea ceva normal.

În proiectul de buget pe anul acesta sunt prevăzuți 10 milioane lei pentru reabilitarea și restaurarea Turnului Pompierilor. Pentru studiul de fezabilitate, concursul de soluții, proiectul tehnic nu mai sunt prevăzuți bani în proiectul de buget pentru că anul trecut în februarie a fost anunțată soluția câștigătoare în urma concursului. Rămâne de văzut dacă, anul acesta, Turnul Pompierilor va fi restaurat și introdus în circuitul turistic.  

Pentru Centrul Cultural Transilvania sunt prevăzuți în proiectul de buget 320 milioane lei. Banii ar urma să fie folosiți pentru construirea sediului Filarmonicii. Încă 7 milioane lei vor fi alocați pentru studiul de fezabilitate, proiect tehnic, studiu oportunitate, studiu fundamentare și caiete de sarcini consultanță ansamblul Centrul Cultural Transilvania. Despre Centrul Cultural Transilvania se vorbește de opt ani. Concret, s-a făcut o parcare pe amplasamentul proiectului.

Pentru revitalizarea culoarului Someșului sunt prevăzuți 25,5 milioane lei. Nu este precizat care este destinația exactă a acestor bani și cum anume vor fi folosiți pentru revitalizarea culoarului Someșului. Pentru studiul de fezabilitate, proiectul tehnic și concursul de soluții pentru modernizarea malurilor Someșului sunt alocați 125.000 lei. Acesta este un alt proiect despre care am auzit vorbindu-se de cel puțin trei ani.

Nici parkingurile nu au sărit de pe lista eternă. La fel ca și în anii precedenți, șefii din administrația publică locală scriu pe hârtie că vor face parkinguri pentru că nu îi doare mâna să scrie. Mai greu este cu făcutul. 302 milioane lei au fost alocați pentru parkinguri, distribuiți astfel: parkinguri în cartiere/intervenții, 12,5 milioane lei; construire parking Hasdeu, 25 milioane lei; construire parking strada Primăverii nr. 20, 32,5 milioane lei; construire parking strada Primăverii nr. 8, 30 milioane lei; construire parking Mogoșoaia, 21 milioane lei; construire parking Azuga, 25 milioane lei; construire parking Trotușului, 25 milioane lei; construire parking Gheorghe Dima Vest, 25 milioane lei; construire parking Gheorghe Dima – Zorilor (strada Sighișoarei), 25 milioane lei; construire parking Piața Cipariu, 39,7 milioane lei; construire parking strada Republicii, 25 milioane lei; construire parking strada Liviu Rebreanu, 17 milioane lei.

Trebuie precizat faptul că în ultimii patru ani nu a fost deschis niciun parking nou. La sfârșitul anului trecut a fost finalizat parkingul de pe strada Negoiu (cu trei ani întârziere), dar nu a fost dat în folosință din cauză că lipsesc avizele de la pompieri.

Cetățuia este din nou pe lista de investiții de anul acesta. Sunt prevăzuți 1 milion lei pentru concurs de soluții, studiu de fezabilitate și proiect tehnic. Deși primarul Emil Boc vorbește de cel puțin cinci ani despre amenajarea dealului Cetățuii, până acum nu s-a făcut mai nimic. Teatrul de vară se lasă așteptat, clădirile sunt în paragină, la fel și căile de acces. Scările principale au fost reabilitate în urmă cu câțiva ani, dar deja dau semne de șubrezeală.

1 milion lei sunt alocați și pentru concursul de soluții, studiul de fezabilitate și proiectul tehnic pentru amenajare pietonal și parking pe strada Mihail Kogălniceanu. Și acesta este un proiect atât de vechi, încât este greu de crezut că se va concretiza la un moment dat.

Luni 29 ianuarie, ora 14.00, la Primărie, va avea loc o dezbatere publică pe tema proiectului de buget local.ULTIMA ORĂ

 • Acum 13 hours In vizor
  NE ÎNCADRĂM, DIN NOU, ÎN TERMENE: Podul Porțelanului care trebuia să fie gata la data de 26 noiembrie 2022 OSĂ fie gata undeva în 2023. Acum, de la ultima vizită de lucru a lui Emil Boc, a săltat la ”gata în proporție de 90%”
 • Acum 14 hours Politica
  Ciolacu: Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Cu siguranță, vor exista consecințe pentru Austria în urma acestui vot absurd!
 • Acum 15 hours In vizor
  NI SE ȘOPTEȘTE ÎN CASCĂ: Constructorii de la Parcul Feroviarilor încep să-și scoată gunoaiele pe care le-au îngropat de dimineață. E bună și mult hulita mass media la ceva
 • Acum 15 hours General
  MAI E DE MULS DE LA SCLAVII EUROPEI! Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Olanda s-a opus de fapt Bulgariei, care este însă la pachet cu România. Croația intră în Schengen de la 1 ianuarie 2023. Plus: elefantul pe care nu vea nimeni să-l vadă
 • Acum 16 hours In vizor
  ALO, GARDA DE MEDIU CLUJ, aţi fost sesizaţi, de ce nu verificaţi de ce se îngroapă deşeuri în şantierul Parcul Feroviarilor! Că şi primăria Cluj-Napoca a fost sesizată, dar se tace asurzitor!
 • Acum 16 hours Sanatate
  În plin sezon de viroze, Ministerul Sănătăţii “dă”, numai la “Cliuuj”, “că-i fain”, câte 4 – 6 ore de aşteptare părinţilor şi copiilor bolnavi în UPU. “Â-mi cer scuze la domni pacenţi!”
 • Acum 17 hours FOTOGRAFILA
  Protest în faţa Curţii de Apel Cluj: “Tişe, Vakar, județul Cluj nu l-ați primit moștenire”
 • Acum 18 hours PubliNews
  În luna sărbătorilor, Iulius Christmas Market din Iulius Parc îi poartă pe vizitatori în lumea de basm a Crăciunului
 • Acum 19 hours Eveniment
  Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, primește la Cluj-Napoca premiul unei asociații pentru cultură democratică europeană
 • Acum 19 hours In vizor
  Firma ONCOS nu e vinovată pentru minciunile unei mămici mitomane! Presa locală e varză!
 • Acum 20 hours In vizor
  Emil Boc: Construcția pasajulului de la Tăietura Turcului OSĂ înceapă anul viitor. Tot printr-o “randare” pe laptop, Maestre?
 • Acum 21 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Strategia naţională de sănătate 2022-2030 a Ministrului Alexandru Rafila. Şi figura 38 de la pagină 24, o poză care te pune pe gânduri
 • Acum 22 hours Politica
  După ce guvernele lui şi-au bătut joc de Constituţie timp de doi ani, încălcând drepturile şi libertăţile civile, Klaus Iohannis şi-a slăbit niţel legăturile de la clăpari să ne vorbească despre “cărticică”: “Constituţia este cea mai importantă armă pe care o avem”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE