Sanatate

Tot mai puțini donatori de organe. Legea transplantului întârzie să apară

Scris de 202

Situația transplantului în România este departe de a se fi clarificat: transparentizarea procesului de donare și transplant figurează în continuare pe agenda Ministerului Sănătății. Însă, de la un an la altul numărul donatorilor este în scădere, iar acest aspect se datorează și scandalului în care a fost implicat fostul director al Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj, Mihai Lucan, anchetat de procurorii DIICOT și DNA pentru delapidarea institutului și trafic de organe. În România funcționează trei centre de transplant renal: Cluj, București și Iași.

ICUTR Cluj asigură transplantul pentru pacienți care vin din toată țara, iar conform informațiilor furnizate de către Institutul de Urologie și Transplant Renal Cluj, la solicitarea Ziar de Cluj, până în 07.09.2018 aici erau inregistrati 2.671 de pacienti, in asteptare, in vederea unui transplant renal. 

Aceasta cifra nu reprezinta numarul real al pacientilor care au nevoie de un transplant renal. Conform uzantelor din Romania, un pacient cu boala renala cronica decompensata, aflat pe dializa sau in predializa, va figura pe o lista de asteptare doar daca solicita acest lucru.

In ICUTR exista un sistem de gestiune a bazelor de date in care sunt inregistrati pacientii care solicita un transplant renal. La inscrierea pe lista de asteptare, in afara datelor de identificare si a modalitatilor de contactare, sunt solicitate consulturile, investigatiile si analizele medicale necesare pentru realizarea in bune conditii a transplantului renal. In cazul in care, in cursul prezentarii initiale, pacientul nu poate depune un dosar complet sau unele documente medicale nu sunt clare, medicul contacteaza pacientii in vederea completarii dosarului medical. Ulterior, acesti pacienti trebuie sa revina la control la un interval de 6 luni pentru reactualizarea informatiilor existente, dar aceasta prezentare la control este responsabilitatea stricta a pacientului”, au precizat reprezentanții ICUTR Cluj.

La nivel national sunt peste 5.000 de români care așteaptă o a doua șansă la viață pe listele pentru transplant, iar numărul real al celor care au nevoie de un transplant și nu sunt înregistrați nicăieri este cu câteva mii mai mare. Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a admis că autoritățile române nu au o evidență precisă a pacienților care au nevoie de un transplant. Între timp, numărul donatorilor de organe aflați în moarte cerebrală a scăzut de la un an la altul, ajungând în 2017, la jumătate față de 2016.

”Pana in prezent, in 2018, au fost 15 donatori cu moarte cerebrala si 9 donatori vii. Alti 4 donatori vii sunt in curs de evaluare medicala in vederea transplantului”, arată datele furnizate de ICUTR Cluj.

România se găsește la coada clasamentului european în ceea ce privește numărul donatorilor de organe, fiind una dintre puținele țări din Europa care nu a introdus în legislație acordul prezumat și nu face parte din Eurotransplant.

Principalul criteriu în vederea alocării de organe pentru transplant în România se referă la compatibilitate, însă acest aspect a dat naștere unor suspiciuni privind transparența procedurii: “Nu avem o prioritizare în funcţie de urgenţă sau de înscrierea pe listă a pacienţilor care au nevoie de transplant”, recunoaște ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

La începutul lunii iulie 2018, ministrul Sănătății a numit un nou director la Agenția Națională de Transplant. Dr. Anca Mureșan de la Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie prof. dr. Octavian Fodor Cluj-Napoca a fost numită director al Agenției Naționale de Transplant (ANT), în locul lui Radu Deac.

Decizia conducerii Ministerului Sănătății a venit la două zile de la moartea lui Călin Fărcaș, tânărul care a murit pe listele de așteptare pentru un transplant de plămâni.

Tânărul Călin Fărcaș, din Brașov, care a așteptat vreme de doi ani un transplant de plămâni, a fost refuzat de clinicile din străinătate deoarece statul român nu este membru cu drepturi depline al agenţiei non-profit Eurotransplant. Deşi avea 200.000 de euro, nici o clinică din Europa nu a acceptat să facă transplantul. Chiar dacă putea plăti transplantul, clinicile l-au refuzat tot din cauza lipsei unui acord clar cu Eurotransplant. 

 

           La mijlocul lunii iulie, Sorina Pintea înainta un nou termen pentru reglementarea transplantului în România: 2 luni. Timpul, din păcate, s-a scurs.

 

Cazurile de donare a organelor pentru realizarea transplantului au scăzut simțitor în ultima perioadă, iar listele de așteptare în acest sens sunt fără sfârșit. Merită de precizat faptul că reducerea numărului de cazuri de transplant în România se datorează și corupției din sistemul sanitar românesc, precum este cazul medicului Mihai Lucan, care a periclitat activitatea Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj și este acuzat de fraudarea ICUTR Cluj.

Soluțiile trebuie identificate însă de urgență. 

Sistemele eficiente au la baza motivarea, implicarea activa si constientizarea actorilor principali in acest proces complex. Pentru a face un transplant de la donator decedat sunt foarte multi pasi care trebuie urmati: identificarea donatorului, declararea mortii acestuia (a mortii cerebrale), uneori obtinerea acordului medicului legist, obtinerea acceptului de donare din partea familiei, coordonarea echipelor de prelevare, prelevarea organelor, selectarea potentialilor primitori, realizarea transplantului. 

Problema donarii este in egala masura o consecinta a acceptarii din partea populatiei dar si a implicarii active a personalului medical si a forurilor cu responsabilitati in organizare si monitorizare.

Transparenta se atinge prin stabilirea de reguli clare, cuantificabile, disponibile public”, au conchis reprezentanții Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 5 hours Justitie
  JUSTIȚIE DE DRAGUL PENSIEI SPECIALE: Delia Purice, de la Curtea de Apel Cluj, se cere în pensie
 • Acum 5 hours Politica
  Marcel Ciolacu, despre mandatele președintelui Iohannis: ”Au fost ani de zile pierduți din cauza unor ranchiune, discuții politice și a unor decizii”
 • Acum 6 hours Rautacisme
  Sabin Sarmas – dusmanul Clujului. A muscat mana lui Boc si s-a dat cu securistii de la STS, inclusiv in problema cloud-ului!
 • Acum 9 hours In vizor
  PÂNĂ CÂND OSĂ NE MAI MINTĂ BOC, CA PE ULTIMII OAMENI? Criza gunoaielor pândește din umbră: Supercom n-a primit încă ordinul de începere a contractului pentru că nu îndeplinește obligațiile asumate
 • Acum 9 hours Eveniment
  TÂLHAR LA 27 de ani: A fost arestat preventiv după ce a agresat o femeie de 96 de ani şi i-a furat trei tablouri. A fost recuperat unul dintre tablouri
 • Acum 12 hours Anchete
  Prințul Alin “ÎNTR-O ZI” Tișe și regele Emil OSĂ Boc nu numai că au pierdut cloudul regional, dar n-au fost în stare să aducă la Cluj nici măcar o fracțiune din cloud-ul mare guvernamental de 500 de milioane de euro
 • Acum 13 hours Eveniment
  SĂ TRĂIASCĂ ANTIDERAPANTUL, CĂ MI-A PUS ÎN ȘANȚ BĂRBATUL! De la atâtat deszăpezire pe drumurile județene din Cluj, o mașină cu 4 pasageri s-a răsturnat în decor
 • Acum 15 hours In vizor
  70 de ani de la moartea lui Iuliu Maniu în închisoarea de la Sighet și 10 zile de la smulgerea din soclu a statuii sale de către ”doreii” angajați de Boc să ”reabiliteze” zona. Tot o ucidere. A memoriei
 • Acum 1 day Analiza
  Marțafoii Clujului, Alin Tișe și Emil Boc, au trimis la STS o adresă smiorcăită, de ciudă că Clujul a pierdut Cloud-ul Regional. Sunt Tișe și Boc izolați de PNL?
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  VIDEO/FOTO: Cluj-Napoca, ca un patinoar. N-a făcut ”OSĂ” Boc patinoar pe lacul din Parcul Central, a făcut iarna în tot orașul
 • Acum 2 days Politica
  De la semnarea Proiectului în valoare de 60 de milioane de euro pentru digitalizare în regiunea de Nord-Vest a României a lipsit președintele CJ Cluj
 • Acum 2 days Politica
  Rafila, reacție la dosarele de șpagă din sistemul medical: ”E inacceptabil ca personalul să primească bunuri materiale în schimbul serviciilor pe care le oferă. Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane”
 • Acum 2 days Din oras
  MAI UȘOR CU ANUNȚUL DE ANGAJARE PE SCĂRI! LEGAL, discriminarea în cuprinsul unui anunţ de angajare, pe criteriul genului şi al aspectului fizic ESTE INTERZISĂ
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE