Politica

Topul senatorilor cu datorii la bănci. Ce sume au împrumutat politicienii din Cluj

Politicienii nu sunt doar bogați, cu terenuri, case, mașini și bani, au și datorii la bănci și persoane fizice. În topul datornicilor, conduce detașat Eugen Teodorovici (PSD), care, culmea, este și președintele Comisiei de buget, finanțe și bănci din Senat. El are o datorie de nici mai mult nici mai puțin de 845.000 euro. Din cei patru senatori clujeni, Marius Nicoară (PNL) este cel mai îndatorat. Este vorba despre aproximativ 160.000 euro. Suma este însă infimă în comparație cu datoria lui Teodorovici care se apropie de 1 milion de euro.

Datoriile însumate ale tuturor senatorilor din România sunt de ordinul milioanelor de euro. Potrivit declarațiilor de avere publicate în urmă cu aproximativ o lună și jumătate, la nivel național, cei mai îndatorați dintre senatori sunt: fostul consilier onorific al premierului Mihai Tudose, Eugen Teodorovici, senatorul PSD Şerban Nicolae şi senatorul PNL Florin Cîţu.

Cea mai mare sumă de bani datorată băncilor o are de achitat senatorul PSD Eugen Teodorovici, cel care este şi preşedinte al Comisiei de buget, finanţe şi bănci din Senat. Până în anul 2045, acesta are de returnat băncilor datorii în sumă totală de 845.000 euro. Senatorul are patru credite, dintre care două ipotecare, scrie Mediafax.

O datorie de ordinul sutelor de mii de euro are şi social-democratul Cristian Dumitrescu. Acesta are un credit ipotecar în valoare de 260.000 de euro. La fel şi senatorii PSD Şerban Nicolae şi Ştefan Radu Oprea. Aceştia au de returnat datorii de câte 250.000 de euro fiecare, până în anul 2022, respectiv 2031.

În comparație cu cei trei mai datornici, senatorii clujeni au datorii nesemnificative, deși vorbim de sume de zeci de mii de euro pentru fiecare.
Din cei patru senatori din Cluj, Mihai Goțiu (USR) este singurul care nu are nicio datorie la bănci sau la persoane fizice. Este liber de orice gând al returnării de bani către bănci. Cu băncile colaborează doar ca să depună bani. Dacă nu are de returnat bani, Goțiu are în schimb un depozit la ING Bank, în valoare de 54.000 lei, deschis în anul 2006.

Laszlo Attila (UDMR) nu s-a îndatorat la bănci, în schimb a luat împrumut 12.500 euro de la Peter Pal. Datoria a fost contractată în 2012 și are scadența în 2022. Peter Pal are ca principală afacere Energobit, în 2014 se afla pe locul 88 în Topul Forbes, cu o avere estimată la 35 milioane euro. Peter Pal a fondat compania EnergoBit, în 1990, alături de prietenii săi Ioan Socea și Ștefan Gadola. EnergoBit și-a câștigat notorietatea publică în 2008. Atunci a reușit să scoată dintr-o competiție internațională nume puternice din domeniul energetic.

Vasile Ilea (PSD) nu are nici el datorii la bănci. La fel ca și Laszlo Attila s-a împrumutat de la o persoană fizică. Suma este destul de mică, 10.000 lei, și a fost luată anul trecut, cu scadența în 2017. Persoana de la care s-a împrumutat Ilea este Mircea Sergiu Pop, notar public în Cluj-Napoca.

Din cei patru senatori clujeni, Marius Nicoară (PSD) este cel mai îndatorat. Are o datorie la Grup Financiar BT, în valoare de 600.000 lei. Creditul a fost luat anul trecut și este scadent în 2027. Nicoară mai are și credite carduri, la Banca Transilvania, sucursala Cluj, suma totală fiind de 28.000 euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *