Focus

TOPUL fabricilor de încălțăminte din Cluj-Napoca. România se află pe locul 14 mondial la export. Clujana este pe butuci și se zbate în insolvență

România este unul dintre cei mai importanți producători de încălțăminte din lume. Se află pe locul 14 mondial la capitolul exporturi. Cel mai mare producător de încălțăminte din țară este cu capital străin, are o cifră de afaceri de 345 milioane lei și un profit declarat anul trecut de aproape 3,3 milioane lei. În Cluj-Napoca, cel mai mare producător local pe acest segment se zbate să iasă din insolvență. Vorbim despre Clujana, care în perioada de glorie era una dintre cele mai mari fabrici de profil din țară. Acum, în orașul de pe Someș, sunt câteva fabrici mici de încălțăminte, cu profit care variază între 50.000 lei și 3 milioane lei.

România este cunoscută ca unul dintre cei mai mari producători de pantofi din lume, situându-se pe locul 14 la nivel mondial în topul celor mai mari exportatori de profil, cu o valoare de 1,3 miliarde dolari. Prin urmare, industria locală este responsabilă pentru circa 1% din totalul exporturilor mondiale de încălţăminte, potrivit datelor oferite de compania de cercetare de piaţă WorldFootwear.

Un studiu publicat recent de Guvernul României arată că piaţa locală produce unii dintre cei mai scumpi pantofi din lume, cu un preţ mediu de export de 24 de dolari. Prin comparaţie, Italia este pe locul întâi în acest top, cu un preţ mediu de export de aproape 51 de dolari perechea, iar China este la coada clasamentului cu 4,4 dolari per unitate. După valoarea preţului de export, România se află pe locul 5 la nivel mondial, alături de ţări cu tradiţie în domeniu.

Principalele țări de destinație pentru exporturile de încălțăminte românești (1,523 miliarde dolari) au fost, la nivelul anului 2017: Italia (891,8 milioane dolari), Austria (186,5 milioane dolari), Germania (117,4 milioane dolari), Slovacia (67,8 milioane dolari), Franța (40,4 milioane dolari), Ungaria (37,2 milioane dolari), Spania (30,7 milioane dolari), Olanda (22,5 milioane dolari), Turcia (20,6 milioane dolari) și Marea Britanie (17,3 milioane dolari), în timp ce SUA se situa pe poziția a 14-a cu un total de numai 5,1 milioane dolari, conform datelor statistice românești.

În topul celor mai mari zece producători de pantofi din România se află în special firme cu capital străin. Raffaello Shoes, cu capital italian, este cea mai mare fabrică de încălțăminte din România. Are 822 de angajați, o cifră de afaceri de afaceri de aproape 345 milioane lei și un profit declarat anul trecut de aproape 3,3 milioane lei.

În Cluj-Napoca, cel mai mare producător de încălțămite a fost Clujana, o fabrică cu tradiție nu doar la nivel local, cât și național și internațional. Acum, Clujana se zbate în insolvență. Înainte să ajungă în această situație, fabrica avea câteva sute de angajați. De exemplu, în 2017 figura cu 339 de angajați, o cifră de afaceri de 8,2 milioane lei și pierderi de aproape 5 milioane lei. Din 2010, cea mai mare fabrică de încălțăminte din Cluj și din regiune a avut pierderi în fiecare an, pierderi care au variat între 1,4 milioane lei și 3,2 milioane lei. Cel mai prost an a fost însă 2017.

Clujana încă nu a ieșit din insolvență, deși se discută despre acest lucru de la începutul anului 2019. Dobânzile la o datorie veche țin toată procedura pe loc. Conducerea fabricii spune că o ordonanță de urgență permite ștergerea acestor datorii și rezolvarea cât mai rapidă a situației. În iunie 2019 a fost ultimul termen în instanță pentru ieșirea din insolvență.

„Vorbim de dobânzi calculate la datorii vechi de dinainte de 2014. Procedura de aministie, acea ordonanță ne permite să obținem anularea lor și practic să ieșim din insolvență pentru că alt impediment nu mai avem. Acum vom avea un alt termen în instanță. Această datorie ne-a apărut după ce s-a aprobat planul de reorganizare, e o decizie a ANAF-ului, dar această obligație va dispărea odată cu intrarea pe această ordonanță. Vom depune notificarea conform normelor și vom solicita anularea lor”, a declarat Florin Gliga, directorul Clujana SA.

Între timp, fabrica funcționează. Mutarea fabricii despre care se discuta încă de anul trecut nu s-a realizat deocamdată. Încă se poartă discuții în acest sens.

„Despre mutarea fabricii, vom decide în perioada următoare. Acest lucru nu este doar o dorință, ci o necesitate pentru optimizarea costurilor operaționale”, a precizat Gliga.

Ce a mai rămas pe piața locală, în afară de Clujana? Oficial, în Cluj-Napoca sunt 41 de firme cu obiect de activitate fabricarea încălțămintei. Mare parte din acestea sunt firme foarte mici cu 1-2 angajați, cu cifre de afaceri și profit nesemnificative. Practic, merită luate în calcul 6 fabrici de încălțăminte, care au peste 50 de angajați.

Exact cum se întâmplă la nivel național, și în Cluj-Napoca, cel mai mare producător de încălțăminte are capital străin. Vă prezentăm mai jos topul fabricilor de încălțăminte din oraș, cu mențiunea că am exclus Clujana, din cauza insolvenței.

1. Aku Est SRL are ca asociat unic Aku Italia SRL, iar administrator este Bordin Galliano. Fabrica de încălțăminte funcționează pe Calea Turzii și a avut profit de peste 3,2 milioane lei anul trecut, cel mai mare de la înființarea firmei, 2001, până în prezent. Cifra de afaceri declarată anul trecut a fost de aproape 13 milioane lei, iar numărul mediu de angajați a fost de 197, anul precedent.

2. Margi Shoes SRL, înființată în 2010, îl are ca unic asociat pe consilierul județean Dan Andrei Mărginean și administrator pe Dănuț Alexandru Mărginean. Are 61 de angajați, un profit pe anul trecut de 1,2 milioane lei și o cifră de afaceri peste 4,5 milioane lei. Firma a fost tot pe profit încă de la înființare.

3. Class Shoe SRL, înființată în 1998, aparține Mariei Magdalena Bejan care figurează ca unic asociat și administrator. Anul trecut, avea 170 de angajați, un profit de aproape 880.000 lei și o cifră de afaceri de aproape 51 milioane lei.

4. Linea Suola SRL are 35 de angajați, a fost înființată în 2017 și a avut anul trecut un profit de aproape 850.000 lei, la o cifră de afaceri de 2,7 milioane lei. Firma îi are ca asociați pe Ana Maria Ivan și Horea Cristian Ivan. Cei doi mai au două firme în același domeniu: Nuova Stark SRL, înființată în 2016, cu profit de 740.000 lei pe anul trecut, cifră de afaceri de 5 milioane lei și un număr mediu de 91 de angajați; Nuova Ostina SRL, înființată în 2018, cu un profit net pe anul precedent de aproape 30.000 lei, o cifră de afaceri de 1 milion lei și un număr mediu de 54 de angajați.

5. Bootsvania SRL, înființată în 2001, are ca asociați Albacete Industrial din Spania, Sendra Navarro Francisco Javier și Mihaela Codruța Mureșan. Fabrica de încălțăminte are 135 de angajați, o cifră de afaceri declarată anul trecut de 7,8 milioane lei și pierderi de aproape 160.000 lei.

6. Rossimoda România SRL, înființată în 2001, are 76 de angajați. Rossimoda SPA este asociat unic, iar administratori trei italieni: Lorenzo Bigolin, Nicola Barbato, Igor Borgatti. Cifra de afaceri declarată anul trecut a fost de 5,5 milioane lei, iar profitul a fost de 51.000 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *