Clujenii trebuie să se înarmeze cu multă prudență când traversează anumite străzi din municipiu. Vă prezentăm informații furnizate de IPJ Cluj, care v-ar putea salva viața la un moment dat.
Cluj-Napoca nu este un oraș sigur pentru pietoni, având în vedere faptul că doar în cursul anilor 2015-2016 au avut loc 180 de accidente pe trecerile de pietoni. Dacă ar fi să alcătuim un top al celor mai riscante străzi, locul 1 l-ar ocupa Calea Turzii unde au fost înregistrate 12 accidente pe trecerea de pietoni. Fiți cu ochii în patru când aveți drum prin zonă. Viteza cu care circulă șoferii, care intră sau ies din localitate, sfidând indicatoarele rutiere, vă poate costa chiar viața. Niciun accident din cele 12 care au avut loc pe Calea Turzii nu s-a produs din neatenția sau graba pietenilor.
”Cauza principală a fost neacordarea priorităţii de trecere pietonilor, în toate cele 180 de accidente de circulaţie, vinovăţia în producerea acestora a aparţinut conducătorilor de autovehicule”, au transmis reprezentanții Inspectoratul de Poliție Județean Cluj într-un răspuns la solicitarea Ziar de Cluj.
Strada Primăverii din cartierul Mănăștur este pe locul 2 în privința numărului de accidente grave produse pe trecerile de pietoni. Datele furnizate de IPJ Cluj arată că 9 persoane au fost lovite pe strada respectivă în perioada 2015-2016. Următoarele străzi cu grad maxim de risc din top sunt: Corneliu Coposu (cu 5 accidente), Traian Vuia, Bulevardul Muncii (câte 7 accidente), B-dul 1 Decembrie 1918 (6 accidente); Bucium și B-dul 21 Decembrie 1989 (câte 4 accidente fiecare), și Maramureşului cu cele mai puține: 3 accidente.
Ce daune au produs șoferii și cum au fost sancționați
Cele 180 de accidente produse în Cluj-Napoca au lăsat în urmă durere și lacrimi. Oameni nevinovați-care își exercitau dreptul de a traversa prin locurile marcate pentru pietoni- au fost răniți, și unii dintre ei uciși, de bolidele șmecherilor care nu au redus viteza și nu au acordat prioritate.
“În urma accidentelor menţionate au rezultat 3 decese, rănirea gravă a 62 de persoane şi rănirea uşoară a 130 de persoane. În fiecare situaţie, la Parchetul de pe Lângă Judecătoria Cluj-Napoca s-a înregistrat dosar de urmărire penală şi în funcţie de gravitatea faptei şi a soluţiei dispuse de procurorul ce supraveghează activitatea de cercetare penală, au fost aplicate tuturor conducătorilor de autovehicule sancţiuni penale sau contravenţionale. În cursul anilor 2015-2016, poliţiştii rutieri din cadrul Poliţiei mun.Cluj-Napoca au aplicat un număr de 2107 sancţiuni contravenţionale conducătorilor de autovehicule ce nu au acordat prioritate de trecere pietonilor”, au afirmat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Cluj.
Recomandările Poliției pentru pietoni și pentru conducătorii auto
Pentru a deveni sigure trecerile de pietoni din municipiu, șoferii trebuie să devină resonsabili față de pietoni și să respecte regulile de circulație. Rolurile se pot inversa, șoferul este și el pieton la un moment dat. Polițiștii au câteva sugestii atât pentru pietoni, care pot deveni ușor victime, cât și pentru șoferi.
”Referitor la recomandările pe care le face Poliţia Română conducătorilor auto, în primul rând se impune ca aceştia să respecte regulile de circulaţie, să sporească atenţia în apropierea trecerilor pentru pietoni și să reducă viteza. Totodată şi pietonilor le recomandăm să se asigure corespunzător înainte de a traversa strada, acolo unde sunt instalate semafoare să traverseze numai la culoarea verde, să evite traversarea străzii în fugă, iar pe timp de noapte să se asigure că sunt vizibili (prin purtarea unor accesorii, îmbrăcăminte fluorescent-reflectorizantă etc. mai ales în zonele slab iluminate)”, ne-au recomandat polițiștii clujeni.