Din oras

Primăria Cluj-Napoca are nevoie de cel puțin șapte ani să facă o pietonală

În 2012 s-a vorbit prima dată despre o pietonală pe strada Mihail Kogălniceanu. Cu puțin noroc, vom avea așa ceva în 2019. Asta dacă nu cumva contestațiile la licitații și întârzierile la lucrări vor pricinui prelungirea termenului.

Primarul Emil Boc ne-a obișnuit deja să anunțe proiecte frumoase, dar să le piardă pe traseu. Așa s-a întâmplat și cu transformarea străzii Mihail Kogălniceanu în pietonală. Cu acest proiect, primarul a făcut mare tam-tam în 2012, în perioada când a câștigat mandatul anterior de primar. În anul 2013 s-au făcut dezbateri publice, la care au participat arhitecți, reprezentanți ai societății civile și ai administrației publice locale. S-a convenit atunci că strada va deveni pietonală și se va face și un parking subteran.

“În primul rând, toată lumea a fost de acord cu necesitatea ca strada Kogălniceanu să se transforme în zonă pietonală, pentru a pune mai bine în valoare spațiul urban și instituțiile de acolo. În al doilea rând, trebuie să se aibă în vedere regândirea statuii Sfântul Gheorghe, biserica trebuie pusă în valoare, Școala Ardeleană și UBB Cluj, prin excelență, bustul lui Emil Racoviță și clădirea Bibliotecii Academiei”, declara Emil Boc în anul 2013.

Au trecut patru ani de la acea declarație și strada Mihail Kogălniceanu este la fel ca atunci. Nici urmă de pietonală sau de mult promisul parking.

În proiectul de buget pe anul 2017, este cuprins concursul de soluții, studiul de fezabilitate și proiectul tehnic pentru amenajarea pietonalei și unui parking pe străzile Mihail Kogălniceanu și Universității. Este prevăzută alocarea a 500.000 lei din bugetul local. Depinde dacă într-adevăr se va organiza concursul de soluții pentru schimbarea străzii Kogălniceanu. Boc promite totuși că anul acesta începe treaba. Când va fi terminată este o altă problemă sensibilă pentru autoritățile locale. Edilul șef estimează că vor trece doi ani până când vom avea pietonală pe Kogălniceanu și un parking subteran. Noi am mai plusa doi ani, nu de alta dar de câțiva ani a devenit un obicei ca multe din proiectele administrației publice locale să se încheie cu mare întârziere.

„Un alt proiect la care se lucrează este pietonalizarea și realizarea unui parking subteran pe Kogălniceanu. Prima dată stabilim tema de concurs, apoi concursul de soluții pe care îl vom avea, după care licitația de execuție. Deci sunt trei etape care sigur iau minim un an, un an și jumătate. Tema concursului este pietonalizarea, dar vom vedea în concursul de soluții ce variante vor veni pentru că și la Turnul Pompierilor au fost 70 de variante din care a ales juriul. Și aici specialiștii se vor consulta și ne vor da soluția optimă coroborată și cu un studiu de circulație. Cert este că zona de pe Kogălniceanu, integrală sau o bună parte din ea va deveni pietonală, dar asta va fi în orizontul a doi ani de zile probabil, dacă mă gândesc că un an de zile ne va lua concursul de soluții plus licitația, execuția lucrărilor”, a explicat Boc, în luna februarie, la un post de radio local.

Dacă e să îl credem pe primar, în 2019 vom avea o pietonală frumoasă pe strada Mihail Kogălniceanu. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *