Reportaj

Topul celor mai cool cărți pentru cei mici. Copiii din Cluj sunt înnebuniți să citească scriitori locali

În epoca gadget-urilor și a jocurilor pe tabletă, am crede că nimeni nu mai citește cărți. Topurile de specialitate arată că adulții nu mai citesc, însă copiii sunt la polul opus. Cei mici devorează pur și simplu tot ce apare nou pe piață, de la cărțile comerciale cu personaje Disney până la autori de calitate. Librarii clujeni vin cu câteva recomandări pentru părinții și copiii care sunt în pană de idei la capitolul cărți.

Dacă în urmă cu 30-40 de ani, copiii nu prea aveau de ales când venea vorba de citit, acum oferta este atât de variată încât și părinții și cei mici pot fi puși în încurcătură. Clasicii Ion Creangă sau Mihail Sadoveanu se citeau mai demult pentru că nu erau alte variante. Acum, autorii care se studiază la școală pot să fie chiar plictisitori pentru copii, mai ales în vacanța de vară. Deși părinții au rămas fixați pe Sadoveanu, Creangă, Delavrancea, copiii sunt atât de informați încât atunci când merg într-o librărie știu foarte bine ce vor să citească. Și sunt cărți de calitate, după cum spun librarii.

„În ultimii ani, toată oferta de carte pentru copii a explodat în România, prin urmare avem ce alege. Cei mici se duc în genunchi la rafturi prima dată când intră într-o librărie și încep să scotocească printre rafturi și cutii și vor ei neapărat să pună mâna pe cărți. Copiii de obicei intră cu părinții, iar părinții vor să le cumpere pentru vacanța de vară cărți din bibliografia generală pentru școală. Au ei autorii clasici pe care îi știm foarte bine din școală – Sadoveanu, Creangă, Eminescu, Delavrancea. Copiii știu mult mai bine literatura pentru ei și cunosc și librăria foarte bine. În general, copiii sunt mai pregătiți decât părinții”, spune Valentin Derevlean, coordonator librăria Librarium Book Corner Cluj-Napoca.

Cele mai tari cărți pentru cei mai mici copii

Cărțile doar cu ilustrații și cărțile cu personaje care pornesc în aventura vieții lor sunt cele care predomină în recomandările pentru copiii de 3-6 ani.

„Pentru copiii cei mai mici (3-6 ani) sunt niște serii foarte simpatice. De exemplu, Editura Pandora are o colecție Panda, cum ar fi de exemplu o colecție cu un elefănțel numit Elmer, care trece prin mai multe năzbâtii. Problema lui e că el e foarte colorat și niciodată nu se regăsește, tot timpul trece prin întâmplări, unele mai fericite, altele mai nefericite, dar tot timpul reușește să învingă toate obstacolele. Serii ca aceasta sunt foarte multe în librării, cu diverse personaje. Un alt tip de cărți sunt pictures books, adică acele cărți cu imagini, dar fără cuvinte. Sunt cărți în care părintele are un rol important în a povesti cu cei mici. Printre aceste cărți se numără „Călătorii”, „A dispărut tortul”. Acestea sunt, în general, cărți de aventuri pentru că un personaj pornește într-o aventură – fie pleacă de acasă, fie descoperă lumea, unele personaje au o cariocă magică și desenează porți ca să pătrundă dintr-o lume în alta, dar neavând niciun ghidaj, părintele trebuie să stea să povestească și să îi explice ce se întâmplă cu personajul acela. Pentru creativitate și pentru dezvoltarea imaginației copiilor sunt foarte potrivite aceste cărți”, explică Valentin Derevlean.

Autorii români sunt în fruntea topurilor

Dacă ar fi să întocmim un top al celor mai interesante și frumoase cărți pentru cei mici, autorii români sunt pe val. Scriu mult și bine, iar copiii îi citesc cu nesaț.

„La clasele I-IV avem autorii clasici pe care lumea îi știe. Avem destul de mulți autori români, cum ar fi de exemplu Gellu Naum (există o reeditare a cărților cu Apolodor). În ultimii ani au început și autorii contemporani să scrie mai mult. După anii ‘90, noi am avut o perioadă de pauză, în care prozatorii români nu au mai scris atât de mult, dar acum avem din plin. În general, scriitorii români scriu pentru intervalul de vârstă clasa I – clasa a VII-a. Veronica Niculescu este o prozatoare și o traducătoare foarte bună. Cartea ei „O vară cu Isidor” este foarte bună. Ana Rotea are o serie cu copii care pe scara blocului reușesc să își facă ei o agenție de detectivi. Lavinia Braniște are o serie cu purcelușul Rostogol care trece prin multe aventuri. Ioana Nicolae cu cartea „Ferbonia” este cu aventuri într-un oraș miraculos”, declară coordonatorul librăriei.

„Olguța și un bunic de milioane”, best-seller-ul anului
 
Scriitorii clujeni sunt printre preferații copiilor. Alex Moldovan cu cartea „Olguța și un bunic de milioane” este best-seller-ul anului la Librarium Book Corner.

„Avem și mulți autori clujeni – Horia Corcheș cu „Istoria lui Răzvan”, aventurile unui puști, Florin Bican cu „Și v-am spus povestea așa”, un roman de aventuri care amestecă poveștile noastre tradiționale. Bican este printre cei mai celebri autori de cărți și traducători de cărți pentru copii. Alex Moldovan are cartea „Olguța și un bunic de milioane”, care este best-seller-ul anului în curs.Olguța este în clasa a VI-a, acțiunea se petrece în Cluj, în timpul nostru, are un bunic ciudat care este despărțit de familie și trăiește într-un conac imens în Mănăștur. Olguța este urmărită de inși periculoși, dar are un cățel care o ajută”, declară Valentin Derevlean.

Librarii sunt luați prin surprindere

Grație internetului și accesului la informație, copiii știu foarte bine ce vor. Uneori îi iau prin suprindere pe cei mari.

„Copiii citesc foarte mult. Topurile spun exact contrariul dar se referă la adulți. Într-adevăr adulții nu mai citesc, dar copiii citesc foarte mult și când intră în librărie unii dintre ei probabil sunt o pacoste pentru părinți pentru că merg direct la raft, merg direct la autori. Uneori și noi ca librari suntem luați prin surprindere pentru că nu știm că trebuia să apară o anumită carte despre care spun copiii. Sunt isteți, bine informați, curioși. Probabil părinții sunt cei ghinioniști pentru că sunt scumpe cărțile, iar copiii citesc enorm și foarte repede”, conchide coordonatorul Librarium Book Corner.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *