Din oras

Top 5 proiecte de succes la Cluj in 2013

Chiar daca anul 2013 a fost unul prin excelenta de criza, cu sincope, restrangeri de fonduri, concedieri si stagnare, Clujul se poate mandri cu cateva proiecte de amploare, investitii care pot schimba fata orasului in multe privinte. Fie ca e vorba de un parc nou, de un parc tehnologic cladit intr-o veche fabrica a Clujului, de inaugurarea unei, piste, a liniilor de tramvai reabilitate sau de un festival fulminant, toate aceste proiecte au demonstrat ca se pot construi lucruri mari si in plina criza.

Din 26 octombrie, Aeroportul International “Avram Iancu” din Cluj-Napoca are o pista noua, de 2.100 metri. Daca vechea pista a fost facuta in 1968 si are o latime de 30 de metri, cea noua are 45 de metri latime, pana la 60 de metri cu acostamente.

A fost un proiect care a mers greoi, poticnit, cu promisiuni, blocaje si amanari, insa, pe termen lung, aduce beneficii mari orasului, inlesnind cresterea traficului aerian in zona si imbunatirea cifrei investitiilor in zona si, implicit cresterea turismului. Cea de-a doua parte a proiectului va face ca pista sa ajunga la lungimea de 3.500 de metri, la un buget estimativ de de 78 de milioane de euro.

Parcul minunat de langa lacul din Gheorgheni

Tot din acest an, clujenii au un parc nou. A fost amenajat langa Iulius Mall, de-a lungul lacului si a necesitat o investitie de peste doua milioane de euro. Zona pana nu demult virana s-a transformat intr-un parc cochet, cu 400 de arbori maturi si 18.000 de arbusti ornamentali adusi din Italia cu 55 de autotiruri, 10.000 de metri patrati de gazon ca cel de pe marile stadioane adus din Austria sau amenajarea unui pietonal partial suspendat deasupra apei. Cel mai impresionant arbore din parc este un fag rosu, “batran” de peste 60 de ani, cu o inaltime de peste 10 metri si o circumferinta a trunchiului ce depaseste doi metri. In total, Iulius Parc adaposteste peste 45 de specii de plante.

Nu mai putin de 6.500 de metri cubi de sol natural a fost adus la Iulius Parc, cu peste 380 de camioane. Pentru pietonal si debarcader s-au folosit peste 2.000 de metri de lemn, iar pentru pista de alergare si pentru cea de biciclete s-a folosit 1.500 de asfalt rosu.
Cifrele impresionante ale noului parc de la Cluj mai sunt completate cu peste 40 de stalpi de iluminat, 15 suporturi pentru parcarea bicicletelor si 30 de banci.

Parc tehnologic la fabrica Libertatea

Vechea cladire a fabricii Libertatea gazduieste din acest an un parc tehnologic. Liberty Technology Parc s-a lansat in 5 decembrie, in prezenta primarului Emil Boc si investitorului si dezvoltatorului, Ion Sturza, cel care controleaza Fribourg Development, diviziunea de real estate a fondului de investitii Fribourg Capital. Tot atunci s-a lansat si acceleratorul de afaceri Spherik, cel mai complex accelerator business din Romania, prima platforma de acest fel menita sa ajute, sa creasca si sa dea viata afacerilor cu potential, destinata dezvoltarii si implementarii de afaceri pe plan local, dar si international.

„Am ales Clujul pentru a dezvolta acest proiect deoarece este un oras cu un profil bun, atractiv pentru investitorii straini, in care un loc aparte il joaca zona geografica si istoria Transilvaniei, care este perceputa pe plan international destul de pozitiv. Cred ca Liberty Technology Park Cluj va fi un loc in care nu doar ca se vor genera idei, ci se vor si concretiza din punct de vedere tehnic: soft, aplicatii, produse care implica tehnologie”, a declarat Ion Sturza.

Investitia de pana acum a fost de peste 7 de milioane de euro si a vizat reconversia primelor doua cladiri ale vechii fabrici de mobila Libertatea. In urma reconversiei, au rezultat 5.600 mp utili destinati amenajarii de birouri, sali de conferinte si organizare de evenimente, precum si a zonei de leisure ce va include o sala de fitness, un restaurant si o cafenea.

Acestora li se adauga amenajarea peisagistica a ambientului inconjurator, respectiv a celor 13.239 mp de zona verde, si amenajarea celor 565 de locuri de parcare, rastelurilor si pistelor pentru biciclete. La capacitatea maxima proiectata, parcul tehnologic va gazdui aproximativ 3.700 de angajati. Investitia totala estimata in acest parc este de peste 25 de milioane euro.

Clujul are cea mai moderna linie de tramvai din tara

Dupa o lunga perioada in care tramvaiele nu au mai circulat, Clujul a ajuns sa fie numit in 2013 orasul cu cea mai moderna linie de tramvai. 85 la suta din finantare a fost alimentata din fonduri europene. Mai exact, din 128 de milioane de lei cat a fosta valoarea totala a lucrarilor, peste 108 milioane de lei au fost finantati printrun program european care a fost accesat cand inca Emil Boc era premierul Romaniei.

„Cluj-Napoca a fost primul oras din Romania care a accesat fonduri europene nerambursabile pentru reabilitarea liniei de tramvai, pe o lungime de 26,6 kilometri”, a spus edilul.

Tramvaiul functioneaza pe vechile linii 100, 101 si 102.

Urmeaza sa fie demarat un alt proiect cu finantare europeana privind reabilitarea tramei stradale pe traseul aferent liniei de tramvai, estimat la 20 de milioane de euro. Urmeaza sa fie, astfel, asfaltate toate strazile de pe traseul liniei de tramvai, la care se adauga reabilitarea a patru poduri.

Succes Electric la Bontida

Festivalul Electric Castle, a carui prima editie a avut loc in aceasta vara in zona castelului de la Bontida a reunit peste 32.000 de participanti, majoritatea din Transilvania, potrivit datelor organizatorilor.

Pe cele patru scene ale evenimentului au evoluat 92 de artisti care au facut furori in ciuda ploii devastatoare dintr-una din zilele de festival. Participantii au umplut Facebookul de postari elogioase dupa evolutia unor nume ca Morcheeba, Telepopmusik, Stanton Warriors, Feed Me, Dope D.O.D si Dub Pistols, romanii de la Suie Paparude la Robin & The Backstabbers. Sau orchestra clujeana orchestra Notes & Ties. Instalatia sonora pentru scena principala a avut o putere de 80.000 de wati, iar pentru asigurarea curentului electric a fost asigurat de un punct de transformare de 630 kwh. Surpriza organizatorilor a fost „Street Heroes by Burn”, un skatepark amenajat in curtea castelului unde au avut loc free session-uri de skate, bmx, rollerblading si concursuri. Au luat parte la organizare 600 de persoane, din care 370 de voluntari.

Aproximativ 4.000 de tineri au ocupat zona amenajată pentru campare, iar o flotă de 40 de autobuze a asigurat curse permanente pe ruta Cluj-Napoca – Bonțida și retur. Site-ul electriccastle.ro a inregistrat in cele trei zile de festival un trafic zilnic de aproximativ 10.000 de vizitatori unici, marea majoritate din Romania. Pagina de Facebook Electric Castle a strans peste 15.000 de like-uri, un reach de 650.000 de persoane si peste 6.000 de referinte, iar aplicatia pentru telefoanele mobile a fost descarcata de peste 3.000 de ori.

Foto: facebook.com/ElectricCastle, someseanul.ro, evz.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *